Sinan YALÇINKAYA sinan@asistem.com.tr Veritabanı Tasarımı Sinan YALÇINKAYA sinan@asistem.com.tr Burdur / Mart 2007.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
Advertisements

MS OFFICE Access 2013.
Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Emniyet Müdürlüğü ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Veri Tabanı Tasarlama İlk kuralımız, olabildiğince bilgileri parçalamaktır.
COME 339 JAVA-SQL BAĞLANTISI
KARMAŞIK SORGULAR.
TED ANTALYA KOLEJİ PDR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SERVİSİ
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
KAVRAMSAL MODEL ikinci aşama.
CV BİÇİMİ VE FORMATI NASIL OLMALIDIR ?.
Karmaşık (İç içe) SELECT Sorguları
ER diyagramının tablolara dönüşümü
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
3 Örnek Veritabanı Tasarımı
İlişkisel Veri Modeli.
Tek Tablo İçinde Sorgulamalar
Fonksiyonlar Hafta 4.
MySQL, SQL ve PHP Öğr.Gör.Şükrü KAYA.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ  Birincil Anahtar Türleri  Access Veri Tabanında Bulunan İlişkiler  İlişkileri Tanımlama Bir – Çok İlişkisi Çok –
MYSQL 4. HAFTA. mySQL veri türleri INTTamsayı: 'den kadar değişen diziye "signed" (işaretli), 0'dan 'e kadar değişenine.
Veri Tabanı Nedir ?.
ADRES DEFTERİMDE NELER VAR?. Arkadaşlarınızın, akrabalarınızın ve tanıdığınız diğer kişilerin adresleri, telefon numaraları, e-posta adresleri vb. bilgilerini.
İnternet Programcılığı II
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
BİTİRME TASARIM VE YILİÇİ PROJELERİ SUNUM STANDARTLARI
Veritabanı Tasarımı ve Yönetimi
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Gaziçiftliği Anadolu Lisesi. TABLET TESLİMİ ve AKTİVASYON İŞLEMİ Tabletinizi Md. Yrd. Metin AKTÜRK’ten alınız. Tabletinizi alırken teslim tutanağını imzalamayı.
Veritabanı Kavramları
Microsoft Office Access
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
HAFTA 6-7.
Hafta 8.
YGS-LYS Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir. 1. Sınava başlamadan önce soru kitapçığına göz gezdirin. 2. Sınavda en iyi olduğunuz alandan başlayın. 3.
TAM SAYILARI SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERME TAM SAYILARDA DÖRT İŞLEM
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
Yazılım Geliştirme Projesi
Mesleki Bilgi Sistemi, yaşam boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
İLİŞKİSEL VERİ MODELİ Tablolar ile Gösterim
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

SBS'DE BAŞARI İÇİN ALTIN ÖNERİLER.  Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketmeyin.  Midenize ağır gelebilecek çok yağlı.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
TAM SAILAR İÇİNDEKİLER TAM SAYI KAVRAMI MUTLAK DEĞER
Veritabanı Kavramları
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
Adım Adım Algoritma.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
1 T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI İLİŞKİSEL VERİ MODELİ GÖSTERİMİ (Bir Çanta Fabrikasının Veritabanı)
Yapısal Sorgulama Dili SQL Hafta 7. TEKRARLI SATIRLARI ÖNLEMEK  DISTINCT komutu ile sorgu sonucunda birden fazla kayıt aynı verileri içeriyorsa tekrarlı.
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM ETKİNLİĞİ. Bu dersimizde yaptığınız araştırmalarınızı ve taslak çiziminizi bir araya getirin. Artık tasarımınızın nasıl bir şekilde.
Geleneksel Tasarım Araçları
T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TİREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ EMRE TANRIVERDİ Danışman Öğr. Gör. Erol.
SAĞLIK NET GÖNDERİMİ İÇİN HEKİMLERİN YAPMASI GEREKENLER
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 2
DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
TAM SAYILAR.
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
Veri Tabanı Temel Kavramlar.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 2- Tasarım ve ER Modeli
Sunum transkripti:

Sinan YALÇINKAYA sinan@asistem.com.tr Veritabanı Tasarımı Sinan YALÇINKAYA sinan@asistem.com.tr Burdur / Mart 2007

İçindekiler Tetikleyiciler (Triggers, Rollback-Commit) Kümeleme (Clustering) Yordamlar (Stored Procedures) İç İçe Sorgular (Nested Queries) MySQL – PostgreSQL Karşılaştırması

Gerçekten İhtiyacınız Bunlar mı? …ve bu konuları dinlemek için gelmişseniz. Şu anda çıkabilirsiniz.

Unutarak Başlayalım… Rus mühendislik mantığı der ki “en iyi parça olmayan parçadır” Tükenmez kalemin hikayesini biliyor musunuz?

Veritabanını Ne İçin Kullanırız?

Raporlama, listeleme işlemleri Yazılım Nedir? Verilerin daha sonra kullanılmak üzere bilgisayar ortamında kayıt altına alınmasıdır. Veritabanı tasarımı, tutarlı ve esnek olmak zorunda Denetimler, yetkiler, yedekler… Genel olarak bir yazılımın ne yapması gerektiğine baktığımızda kullanıcının bildirdiği verileri doğru olarak veritabanında saklanması ve bu verilerin istenildiğinde listelenmesi veya özel raporlar haline dönüştürülmesi olduğunu görüyoruz.

Süreç Belgeler Veri haline Dönüştürülüyor Bilgisayarda Depolanıyor İstenildiğinde Görüntüleniyor

Örnek Veri Belge TC Kimlik No Adı, Soyadı Doğum Tarihi Veritabanı tasarımında işimize yaramayacak bilgilerin girilmesinin anlamı yoktur, örneğin “Doğum yeri”, “Seri”, “Seri No”, “Baba Adı”, “Ana Adı” gibi bilgiler veritabanında tutulmazken “TC kimlik no”, “Adı, Soyadı” ve “Doğum tarihi” bilgileri işimize yarayabileceği düşünülerek sayısallaştırılmıştır.

İlim, ilim bilmektir İlim, kendin bilmektir Sen kendin bilmezsin Ya nice okumaktır? Yunus Emre…

Önerilerim… Önce iyi irdelemek gerekiyor… Ortak sorunları belirleyip ortak çözümler üretebilmeliyiz… Mümkün olduğunca karışıklıktan kaçıp işi basitleştirmeliyiz… Aynı soruna farklı çözümler üreterek yaptığımız işi zenginleştirmeyelim… :)

Tasarım Önerileri

1. Modelleme Başlangıçta kendinizi ayrıntıya boğmayın… Model veritabanı üzerinde yazılımın mantığını çözmeye odaklanın… Mutlaka bir veritabanı çizim aracı kullanın… İşe başlamadan bir prototip oluşturun…

2. Birincil anahtar, yabancı anahtar Ne olursa olsun her tabloya mutlaka tek bir birincil anahtar atamalısınız ve bu anahtarın ismi her tabloda standart olmalı.. Diğer tablolara bağlanırken bağlantı adını “digertablo_UID” şeklinde belirtmelisiniz…

İlişki Nedir?

İlişki nedir? Matematiksel tanımı: A={1,2,3}, B={a,b,c,d}, A, B ve küme olmak üzere, R ilişkisi A x B nin alt kümesidir A={1,2,3}, B={a,b,c,d}, R = {(1,a), (1,c), (3,b)} - Kişi x Şirket kümesinin alt kümesine ilişki denir: 1 2 3 a b c d A= B= makes Company Product

3. İsimlendirme... Tabloları ve alanları doğru isimlendirmeye çalışın… Standartlarınızı belirleyip kullanın.. Referans tablolar * Tablo ve alan isimlerinin kısa ve anlaşılır olanları makbuldür, fakat kısaltmak için standartlarınızın dışına sakın çıkmayın… Tablo ve alanları isimlendirirken önek kullanmaya dikkat edin..

4. Bölmekten Kaçınmayın Veritabanını tablolara bölmekten korkmayın… (israf olmaz merak etmeyin)

Bölmekten Kaçınmayın… İşinize yarama ihtimali varsa alanları da bölmekten kaçınmayın. Örneğin adres bilgisini mahalle, semt, sokak numarası… gibi parçalara ayırmak zor olabilir ama faydalıdır…

5. Boş alanlara dikkat! Bir alanın boş olması, o alana bilgi girmeyi unuttuğunuz anlamına gelebileceği gibi bir sorun olduğu anlamına da gelebilir… Ayrımı yapabilmek için varsayılan değer atamak gerekli mesela “Bilinmiyor”, “boş” gibi… Raporlamada da işinize yarayacağını unutmayın…

6. Özel Karakterler.. Çift tırnak, tırnak ve ters bölü işareti gibi işaretlerin girişine dikkat ediniz… Bu tip karakterler genellikle sorun yaratır.

Hız Olmadan İçime Sinmiyor… Anahtar alanları ve yabancı anahtarları neden atadığımızı sanıyorsunuz? EXPLAIN kullanarak sorguların nasıl bir yol takip ettiğini incelemelisiniz… Gereksiz yere sıralatmayın… JOIN lere dikkat...

Uygulama…

Nereye Doğru Gidiyoruz?