BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
TEMEL DONANIM (HARDWARE)
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: ? ?
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Bilgisayar 1 Hafta 1 Dr. Ismail Marulcu.
BDEM 105.
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 2 -.
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
Bilgisayara Giriş Doç. Dr. Mehmet S. İlkay.
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
DONANIM. Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
TEMEL BİLGİSAYAR BİLGİSİ Bilgisayar Nedir ?
Bilişim Teknolojilerine Giriş
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi Bilgisayar Dersi Ayşenur Buyruk
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 1- Vasfi Tuğun.
CEIT 101 Teorik Emrah SOYKAN - Konu 1- Emrah Soykan.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
Ders 2 Donanım Birimleri.
Dersin Kapsamı Bilgisayar Nedir, Ne Yapar?
DONANIM NEDİR?.
BİLGİSAYAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
1 Genel Olarak Pazarlama Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLGİSAYAR NEDİR? ? ? ? ?
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYARI TANIYORUM. MERHABA BENN BİLGİSAYARKURDU ALİCAN.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Programlama Temellerİ
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
BTP 106 Bilgisayar Donanımı 1. Grup ( )
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Anakartın Temel Bileşenleri
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİ SAYAR.
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
BİLGİSAYAR DONANIM PARÇALARI
DONANIM BİRİMLERİ Savaş TUNÇER
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
BİLGİSAYAR NEDİR ? Samet AYDEMİR Metin KARAARSLAN
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ Yapısı ve Birimleri

Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; yapılan girdiler sonucu oluşan çeşitli bilgileri (verileri) uygun ortamlarda saklayan, istenildiğinde geri getiren, çeşitli aritmetik ve mantıksal işlemler yapan elektronik bir cihazdır. Bilgisayarın elektronik kısmına donanım (hardware), program kısmına ise yazılım (software) denir. Bilgisayarın gelişiminde şu 4 unsur hiç değişmemiştir. 1. Bilginin Girişi (Giriş birimleri: Klavye, mouse, kamera, scanner, fax-modem vb.) 2. Bilginin işlenmesi (Beyin: Merkezi işlem birimi-Central Processing Unit-CPU) 3. Bilginin saklanması (Hafıza: Harddisk, disket, cd-rom vb.) 4. Bilginin çıkışı (Çıkış birimleri: Monitör/ekran, Printer/yazıcı, plotter/çizici, modem)

Hardware – Donanım Software – Yazılım Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central Processing Unit-CPU) ve bu birime bağlı çevre birimlerinden oluşur. Çevre birimleri de ayrıca giriş birimleri (input devices) ve çıkış birimleri (output devices) olmak üzere iki kısma ayrılır. Software – Yazılım Yazılım, kullanıcıların bilgisayarda işlerini yapmalarına imkan veren tüm programlara verilen genel addır. Yazılımlar : 1.Sistem Yazılımları 2.Uygulama Yazılımları

Ne demiştik??? 1. Bilginin Girişi (Giriş birimleri: Klavye, mouse, kamera, scanner, fax-modem vb.) 2. Bilginin işlenmesi (Beyin: Merkezi işlem birimi-Central Processing Unit-CPU) 3. Bilginin saklanması (Hafıza: Harddisk, disket, cd-rom vb.) 4. Bilginin çıkışı (Çıkış birimleri: Monitör/ekran, Printer/yazıcı, plotter/çizici, modem)

INPUT (VERİ GİRİŞ) AYGITLARI:

CPU – Central Processing Unit Kontrol Birimi: Bilgisayarda yapılan tüm işlemleri kontrol eden birimdir. Yapılan işlemlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde yapılmasından sorumludur. Aritmetik ve Mantık Birimi (ALU-Aritmetical Logical Unit): Bilgisayarın tanımını yaparken aritmetik 4 işlem ve mantıksal karşılaştırma işlemleri yaptığını belirtmiştik. İşte bu işlemler ALU tarafından yapılır.

BELLEK TİPLERİ: RAM (Random Access Memory) Bellek: Rastgele erişilebilir bellektir. Bu belleğe kalıcı olmayan bellek de denir. Elektrik kesildiğinde ya da bilgisayar kapatıldığında ram bellekteki veriler silinir. Ram bellek Ana bellek olarak da isimlendirilir. Bilgisayar işlem yaparken verileri bu bellek üzerinde tutar. Giriş biriminden girilen veriler önce Ram belleğe gelir. Daha sonra CPU verileri ihtiyaç duydukça buradan alarak işler. CPU içinde işlenen veriler yine Ram Belleğe gider. Daha sonra Ram bellekten Çıkış Birimine aktarılır. ROM (Read Only Memory) Bellek: Sadece okunabilir bellektir. Bu bellek üzerindeki bilgiler üretici firma tarafından yazılır. Kullanıcı tarafından üzerinde bulunan bilgiler değiştirilemez. Üzerinde bilgisayarın açılması için gerekli olan program vardır. Bu program bilgisayar açılırken temel giriş/çıkış birimlerini kontrol eder. Örneğin bilgisayara klavye takılı değilse kullanıcıyı uyarır ve bilgisayarın açılmasını engeller. Depolama Birimi(Yan Bellek):  Kalıcı bellektir. Üzerine kaydedilen bilgiler elektrik kesildiğinde ya da bilgisayar kapatıldığında silinmez. Sabit Disk (Harddisk) , Disket, CD, Data kartuşları depolama birimine örnek olarak gösterilebilir. Sabit disk (Harddisk) bilgisayarın kasasının içinde bulunur ve bütün bilgiler onun üzerinde depolanır. Yani sabit disk bilgisayarın içindeki depolama birimidir.

OUTPUT (ÇIKTI) BİRİMLERİ

BİLGİSAYARDA BİRİMLER ARASI İLETİŞİM:

HAFTAYA!!! ÇOK MERAK ETTİĞİNİZ BU BİRİMLERE DAHA DETAYLI BAKIŞ!!!