KONU : ÖĞRENCİLER ARASI ARTAN ŞİDDET EĞİLİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof.Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
Advertisements

OGES.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
Eğitim, Kültür,Turizm ve spor
Şİddet Muhammet GÜLER.
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
TELEVİZYON VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
ZORBACA DAVRANIŞLAR.
Ş İ D D E T ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Çetin SARIYILDIZ Rehber Öğretmen
Okullarımızda Yaygın Bir Sorun:
OKULDA ŞİDDET VE ALINABİLECEK TEDBİRLER
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS 2007
AKRAN BASKISI.
AKRAN BASKISI Çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde, ergenlik döneminde gençler akranlarıyla daha fazla vakit geçirmeye başlar ve akranlarının kendilerini.
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES). Ortaöğretime Geçiş Sistemi Neydi?  İlköğretim 6.7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve.
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Lise Öğrencileri Semineri
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
ŞİDDET nedir?.
AKRAN ZORBALIĞI.
OKULDA ŞİDDET VE ALINABİLECEK TEDBİRLER
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
İVRİNDİ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri
AİLE VE ÖĞRETMENE DÜŞEN YÖNÜ İLE AKRAN ZORBALIĞI
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İdareci-Öğretmen Semineri
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ZORBALIK.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
KARTAL ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
AKRAN BASKISI.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
Okullarda Şiddet ve Ailelere Düşen Görevler
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
Suç ve şiddet nedir? Çocuğun yakalanması ya da yakalanmamasına, polisle başının derde girmesi ya da girmemesine bakmaksızın hayatı boyunca bir kez suç.
OKULDA ŞİDDET VE ALINABİLECEK TEDBİRLER
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
AKRAN ZORBALIĞI HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? “Bir ya da bir grup insanın kasıtlı olarak, tekrarlayan bir biçimde diğer bir kişiye.
SOSYAL KABUL SINIF İÇİ ETKİLEŞİMİN ARTTIRILMASI
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
Çocuklar niçin spor yapmalı? Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik, sosyal yönden gelişimine katkıda bulunur.
SERVET AKAYDIN ORTAOKULU
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Ortaokul Öğrenci Semineri
ŞİDDETİ TANIMA VE ÖNLEMEDE ÖĞRETMENİNİN ROLÜ
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ADIYAMAN
ZORBALIK –AKRAN ZORBALIĞI VE BAŞ EDEBİLME YÖNTEMLERİ
Cemal Artüz İmam Hatip Ortaokulu
AKRAN BASKISI.
AKRAN ZORBALIĞI.
Çocuklara Yönelik Şiddetin Önlenmesi
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri.
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
ZORBA OLMA, ARKADAŞ OL… MuRaT BaYHaN Psikolojik Danışman ADNAN KAHVECİ İLKOKULU Rehberlik Servisi.
NEDEN DOKTOR OLUYORUZ? GRUP BİLİMSE TODUP A2.
İDARECİ EĞİTİMİ.
Zeka geriliği VE ÇOCUK VE ERGENLERDE PROBLEM DAVRANIŞLAR
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Öğrenci Semineri
ZORBA MISIN?.
Sunum transkripti:

KONU : ÖĞRENCİLER ARASI ARTAN ŞİDDET EĞİLİMİ HAZIRLAYAN : ŞERİFE NUR ZABUN VE ASALET DEMİR

ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.

Genel Amaçlar: Şiddetin önlenebilir olduğunu göstermek. Öfkenin hayatın doğal ve önemli bir parçası olduğunu fark ettirmek. Öfkenin yapıcı ve sağlıklı şekilde ifade edilebileceğini öğretmek. Öfke ve şiddeti kontrol etmenin büyüme ve olgunlaşmanın gereği olduğunu fark ettirmek. Öfkeyi ifade etmede olumlu yolları tanıtmak. Çatışma durumlarında şiddete alternatif davranışları geliştirmek.

OKULLARDA KARŞILAŞILAN ŞİDDET TÜRLERİ Fiziksel Ceza: bedenin cezaya uğraması anlamına gelir. Tokat atmak Vurmak Çimdiklemek Elle kemerle sopayla veya diğer araçlarla dövmek gibi Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Şiddeti Önleme Eğitim Grubu

Zorbalığa uğrayan öğrenciler; Kaygı, kızgınlık ve çaresizlik duyguları Depresyon Okulu sevmeme, sıkça devamsızlık yapma Başarıda düşüş Okulda zorbalığın meydana geldiği yerlere gitmekten kaçınma Kendini değersiz hissetme Bazen intihara kalkışma Çocukluk yıllarında yaşanan zorbaca davranışların etkisinin bazen yetişkinlikte bile devam etmesi Genellikle grup dışına itilme, yalnız kalma.

Zorbalığa uğrayan öğrencilerin % 90’ının, okul notlarında bir düşüşün yaşandığı bulunmuştur. (Hazler, Hoover ve Oliver, 1992). Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Şiddeti Önleme Eğitim Grubu

Bu etkinin sadece kurbanların değil, aynı zamanda zorba çocukların da gelişimini olumsuz etkilediği pek çok çalışmada ortaya konmuştur. Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Şiddeti Önleme Eğitim Grubu

MAĞDURİYET BELİRTİLERİ Okulda Teneffüslerde genellikle yalnızdır, sınıfta hiç yakın arkadaşı yoktur Takım oyunlarına seçilmez veya en son seçilir Teneffüslerde öğretmene veya diğer yetişkinlere yakın olmak ister Sınıfta konuşma zorluğu çeker, endişeli ve güvensiz bir yüz ifadesine sahiptir Okul başarısı aniden veya yavaş yavaş düşer Canını acıtmaktan korkar Yaşıt grupları içinde kendini göstermekten (fiziksel veya sosyal olarak) kaçınır

ŞİDDET ÇEŞİTLERİ FİZİKSEL SÖZLÜ CİNSEL TOPLUM İLİŞKİLERİNİ SORGULAYICI EKONOMİK

Türkiye’de gençler arasındaki şiddet eğilimi giderek artıyor Türkiye’de gençler arasındaki şiddet eğilimi giderek artıyor. Şiddet olaylarının sık yaşandığı lise ve ortaokullarda öğretmenler çaresiz kalıyor. Turnuvalar döneminde okuldaki şiddet olaylarının azaldığına dikkat çeken öğretmenler, öğrencilerin faaliyetler ve spora yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile birlikte gerçekleştirdiği “Akran zorbalığı araştırması” okulda şiddetin ne kadar yaygın olduğunu ortaya çıkardı.

KIZ KAVGASI ÖLÜMLE BİTTİ 8 ŞUBAT 2012 Uşak’ta, erkek meselesi yüzünden kavga eden kız öğrenciler F.K. ile Zülfü Çelik’in Uşak Anadolu Kız Meslek Lisesi öğrencileri olduğu öğrenildi. Okul çıkışı önce tartışan ardından da kavga eden kızlardan Zülfü Çelik, boynundan ve karnından aldığı bıçak darbeleri üzerine kan kaybından yaşamını yitirirken, gözaltına alınan zanlı F.K.’nin ise sorgusu sürüyor.

Türkiye’deki 12 farklı bölgede yaklaşık 10 bin öğrenciyle yapılan araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 61’i haftada en az bir defa ve hemen hemen her gün şiddet görüyor.  Yani 10 lise öğrencisinden 6’sı her gün şiddete maruz kalıyor. Yüzde 28’i ise yılda, dönemde ve ayda en az bir defa şiddet gördüğünü ifade ediyor. “Hiç şiddet görmedim” diyenlerin oranı ise yüzde 10. Bu da her 10 öğrenciden 9’unun şiddete uğradığı anlamına geliyor. 59 genel, anadolu, endüstri meslek, kız meslek ve imam-hatip liselerinde okuyan 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri üzerinde yapılan araştırmada şiddet görenin aynı zamanda şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

Bıçakla yaralanan öğrenci komada   Bıçakla yaralanan öğrenci komada 30 Nisan 2008  17:30 Eskişehir'de okul çıkışında 14 yaşındaki bir çocuk tarafından bıçaklanan öğrenci ağır yaralandı. AA muhabirinin aldığı bilgiyi göre, Şeker Mahallesi'ndeki bir ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi Fahri B. (14), okulun yanında bulunan Muttalıp kara yolu üst geçidinin altından geçerken, ilköğretim öğrencisi şüpheli A.Y. (14) ile karşılaştı. Fahri B'nin burada A.Y. tarafından göğsünden bıçaklandığı iddia edildi. Olayı gören öğrencilerin haber verdiği öğretmenler tarafından Devlet Hastanesine kaldırılan Fahri B, buradaki ilk müdahalenin ardından hayati tehlike kaydıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

ÖĞRENCİLER ARASINDA ARTAN ŞİDDET EĞİLİMİ SUNUSUNU İZLEDİNİZ TEŞEKKÜRLER.