KARIŞIMLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
Advertisements

KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
7.SINIF KONULARI MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KARIŞIMLAR.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Karışım ve özelikler.
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
KARIŞIMLAR.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
Maddenin Tanecikli Yapısı
karIşImlarIn ayrIlmasI
7.SINIF 3.Ünite MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR
Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre iki çeşittir:
KİMYASAL BAĞLAR VE KARIŞIMLAR
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
. KARIŞIMLAR. Karışımlar Birden ç ok maddenin kimyasal bağ oluşturma-dan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad- delere karışım denir. Karışımlar g.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
Madde ve özellikleri.
Karışımlar ve Kimyasal Bağlar
KARIŞIMLAR.
Karışımlar.
KARIŞIMLAR Karışım ,birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur.Saf maddeler element.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDENİN YAPISI,ÖZELLİKLERİ VE AYIRMA ŞEKİLLERİ
ERTUĞRUL ÇUKADAR 1. 2 * Hacim * Kütle * Eylemsizlik ten oluşur.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR)
KARIŞIMLAR.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
KARIŞIMLAR.
7. SINIF KİMYA KONULARI.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLaR.
KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre.
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
KARIŞIMLAR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
KARIŞIMLAR.
KERİM KAYA 10C İki ya da daha fazla saf maddenin fiziksel yollarla bir araya gelmesi sonucu oluşan ve belirli oranda bileşime sahip olmayan maddelerdir.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
Sunum transkripti:

KARIŞIMLAR

KARIŞIMLAR NEDİR Karışım ,birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur.Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur. Fakat; maddelerin çoğu ne tek bir elementtir; ne de tek bir bileşiktir. Maddelerin çoğu saf madde olmayan karışımlardır.

Karışımların Özellikleri 1- Karışımlar, kendini oluşturan maddelerin özelliklerini taşırlar. 2- Karışımı oluşturan maddeler kendi (kimyasal) özelliklerini yani kimliklerini kaybetmezler. 3- Karışımlar sonucu yeni madde oluşmaz. 4- Karışımı oluşturan maddeler istenilen her oranda birleşebilirler. 5- Karışımlar en az iki farklı maddeden (atomdan yani elementten veya bileşikten) oluşurlar. 6- Karışımlar fiziksel değişme sonucu oluşup fiziksel yollarla (eleme, süzme, dinlendirme gibi) ayrılırlar. 7- Karışımlar homojen ya da heterojen olabilirler. 8- Karışımlar saf madde değillerdir. 9- Karışımlar formüllerle gösterilmezler. (Saf madde olmadıkları için). 10- Karışımların öz kütleleri sabit değildir. 11- Karışımların erime, kaynama, donma, yoğunlaşma sıcaklıkları sabit değildir…

Karışım Çeşitleri Karışımlar, homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır… 1- Homojen karışımlar: Özellikleri her yerde aynı olan karışımlardır. 2- Heterojen Karışımlar: Özellikleri her yerde aynı olmayan karışımlardır

Homojen Karışımlar (Çözeltiler) Karışımı oluşturan maddeler, karışımın her tarafına eşit olarak dağılmışlardır.  Örnek: bronz, çelik, sirke, hava, tuzlusu  Çözeltiler fiziksel hallerine bağlı olarak katı, sıvı veya gaz halde

Homojen Karışımların Özellikleri  1- Homojendirler 2- Dipte çökelti oluşturmazlar.  3- Berrak görünüşlüdürler.  4- Tanecikleri gözle görülmez.  5- Süzme ile ayrılmazlar.  6- Belirli erime, kaynama noktaları yoktur. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama nok. yükselir, donma nok. azalır.

 A- Katı-Katı çözeltiler:  Alaşımlar =metal+metal  B- Sıvı çözeltiler:  Sıvı- Katı: burun damlası, şerbet  Sıvı- Sıvı: kolonya, sirke  Sıvı- Gaz: gazoz, deniz suyu  C- Gaz çözeltiler:  Gaz- gaz çözeltiler= hava, doğalgaz...

Heterojen Karışımlar (Adi Karışımlar): Karışımı oluşturan maddeler karışımın her tarafına eşit miktarlarda dağılmaz.  Örnek: (tebeşir tozu+ su), (zeytinyağ+su)  Süt, ayran, toprak, beton, sis….

Heterojen Karışımların Özellikleri:   1- Heterojen özellik gösterirler.  2- Bulanık görünürler.  3- Dipte çökelti oluştururlar.  4- Genellikle tanecikleri gözle görülür.  5- Fiziksel yolla (süzme) ayrılırlar.  

Heterojen karışım çeşitleri  A- Süspansiyon (katı- sıvı)  Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş Türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.  

 B- Emülsiyon (sıvı- sıvı)  Bir sıvının başka bir sıvı içerisinde çözünmeden kalmasıyla oluşan karışımlardır. Örnek: zeytinyağı-su, benzin-su, süt…

 C- Aerosol (sıvı- gaz)  Bir sıvının gaz ile oluşturduğu heterojen karışımlardır. Örnek: deodorantlar, sis, spreyler…

Tanecik yapıları

HAZIRLAYANLAR AYŞE BAYRAKTAR BETÜL DAŞKINER