Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KERİM KAYA 10C İki ya da daha fazla saf maddenin fiziksel yollarla bir araya gelmesi sonucu oluşan ve belirli oranda bileşime sahip olmayan maddelerdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KERİM KAYA 10C İki ya da daha fazla saf maddenin fiziksel yollarla bir araya gelmesi sonucu oluşan ve belirli oranda bileşime sahip olmayan maddelerdir."— Sunum transkripti:

1 KERİM KAYA 10C 1017

2 İki ya da daha fazla saf maddenin fiziksel yollarla bir araya gelmesi sonucu oluşan ve belirli oranda bileşime sahip olmayan maddelerdir.

3 Farklı tür atom ve farklı tür moleküllerden oluşurlar. Sembol, formül gibi belli bir gösterim şekilleri yoktur. Bileşenleri arasında belirli bir oran yoktur. Bileşenleri kendi özelliklerini korurlar. Saf (arı) değillerdir. Erime noktaları, kaynama noktaları, öz kütle değeri karışan maddelerin miktarına göre değişir. Fiziksel yollarla ayrışırlar. Homojen ya da heterojen olabilirler.

4 Madde kütlesi hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir.Maddenin aynı zamanda kütlesi hacmi vardır. (Saf madde, Saf olmayan madde)

5 Fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelerdir. Saf maddelerin belirli erime ve kaynama noktaları vardır. (Element, Bileşik)

6 Saftırlar. Aynı tür taneciklerden oluşurlar. Belli erime ve kaynama noktaları vardır. Homojendirler. Belli koşullarda belli öz kütleye sahiptirler.

7 Kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya bireşim yoluyla elde edilemeyen maddeye Element denir. Elementler Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelerdir.Örnek= Pt,Na,Cl2,O2…..Element

8 İki veya daha fazla farklı elementin iyon veya atomlarından meydana gelen herhangi bir madde. Bileşiğin bileşimi belirlidir. Yani bileşikteki elementlerin bir birine oranı sabittir. Örnek=

9 Saf olmayan madde (karışımlar), kütleye sahip olup evrende yer kaplayan her şey madde sınıfına dahildir. Madde kendi arasında ikiye ayrılarak saf ve saf olmayan maddeler çeşidine ayrılır. Saf olmayan maddeler, bir araya gelen maddelerin özelliklerini kaybetmeden oluşturdukları madde topluluğuna denir.

10 Aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu bütünlük (veya diğer bir deyişle "grup"), aynı/yakın değerlere sahip olup, çevresinden yoğunluk olarak farklılaşır ve bu sayede kolayca tanımlanabilmektedir. Grup, içinde yer alan nesne veya verilerin tamamının veya çoğunun benzer veya aynı olduğu durumlarda "homojen grup" olarak tanımlanır. Saf madde = Element, Bileşik

11 Heterojen tanımı, aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içermeyen bir bütünlüğü tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu bütünlük (veya diğer bir deyişle "grup"), çevresinden yoğunluk olarak farklılaşmasına ve bu sayede kolayca tanımlanabilmesine rağmen, grubun içinde yer alan nesne veya verilerin kendi içinde çok farklı olduğu durumlarda "heterojen grup" olarak tanımlanır. (Süspasyon,emülsiyon,aerosol,koloit.)

12 Bir katının bir sıvı içerisinde gözle görülebilir boyutta dağılması ile oluşan heterojen karışımlardır. Çamurlu su, tebeşir tozu – su karışımı, Türk kahvesi, ayran bu tür karışımlara örnektir.

13 Bir sıvının bir başka sıvı içerisinde çözünmeden dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Zeytinyağı – su, mazot – su, mayonez karışımları emülsiyona örnektir.

14 Bir gazın içinde bir karının ya da bir sıvının çok küçük tanecikler halinde dağılması ile oluşan heterojen karışımlardır. Spreyli deodorantlar, böcek ilaçları, sis, is, duman bu tür karışımlara örnektir.

15 Bir maddenin bir sıvıda çok küçük tanecikler şeklinde asılı kalması ile oluşan heterojen karışımlardır. Koloit karışımlar çıplak gözle homojen gibi görünmesine rağmen mikroskopla bakıldığında heterojendirler. Bu tür karışımlarda tanecikler karışımın içinden ışık geçirildiğinde ışığın saçılıma uğraması ile farkedilirler. Jöle, boya, köpük gibi maddeler koloit karışımlara örnektir.

16 BENİ DİLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"KERİM KAYA 10C İki ya da daha fazla saf maddenin fiziksel yollarla bir araya gelmesi sonucu oluşan ve belirli oranda bileşime sahip olmayan maddelerdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları