BİR ORGAN BİR HAYAT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BTO 310 TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
BAŞLIK METNİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI ERZURUM 2011 VE BRANŞLARI HAKKINDAKİ.
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
DOĞAL SAYILAR.
ALLAH’ I NEDEN ÇOK SEVİYORUM?
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Karışım Problemleri.
İNFERTİLİTE TEDAVİSİ İÇİN BAŞVURAN ERKEK HASTALARDA TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ KULLANIMI H.Volkan ACAR, Aydın KENDİRCİ, Kubilay VİCDAN,
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
Türkiye’de verem savaşı dispanserlerine 2006’da kayıt edilen hasta sayıları Toplam hasta: –Olgu hızı: 28 / nüfus Yeni olgular: Tedavi.
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
ÖMER ÖZDEMİR NE DERSENİZ ÇARPIM TABLOSUNA BAKALIM MI.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Dördüncü Grup İkinci Harf B sesi sunumu Mürşit BEKTAŞ.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
EBOB EKOK.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
Yeşim (12) Böbrek Nakli : Mayıs Sağlık durumu iyi,
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
YÜZDELER YÜZDELER.
1/20 GRAFİKLER Yandaki grafik, hangi çeşit grafiktir? Şekil Sütun Çizgi Daire KIZ ERKEK   Her resim 4 öğrenciyi gösteriyor A B C D.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
RUHU ŞAD OLSUN.
4 X x X X X
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
MEMNUNİYET ANKETİ ANALİZİ
Teste Başla 4. SINIF MATEMATİK TESTİ Çıkış Teste Devam Et.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Abra-Kadavra A4 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
Proje Konuları.
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
YAKUP KALAFATOĞLU ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 2.DÖNEM 1.PROJE GÖREVİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLERİN; ADI:Cansu SOYADI:HAMZAÇEBİ ADI:Emine SOYADI:USTA YAKUP.
Sunum transkripti:

BİR ORGAN BİR HAYAT

GRUP ADI: BİR ORGAN BİR HAYAT YARD. DOÇ. DR. ERSAN ÖZBUDAK GÜLSÜM USLU İBRAHİM SOYKAN UZUN EMRE DEMİR MEHMET ATEŞ MEHMET ALİ COŞKUN ANIL KEÇEBAŞ CENGİZHAN AYIK AJDA ŞEN ÇAĞDAŞ AKKAYA

HEDEF: İNSANLARIN ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİNİN İSTATİSTİKSEL YORUMU VE İNSANLARI ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİP FARKINDALIK YARATMAK

ÜLKEMİZDE BİRÇOK İNSAN YANLIŞ BİLGİLENDİRMEDEN DOLAYI ORGAN BAĞIŞINA TEDİRGİNLİKLE YAKLAŞMAKTADIR. BEYİN ÖLÜMÜYLE BİTKİSEL HAYATIN KARIŞTIRILMASI, DİNİ KAYGILAR, İNSANLARIN ORGANLARINI BAĞIŞLAYACAK OLDUĞU KİŞİLER HAKKINDA KAYGILARI, ÜLKEMİZDE ORGAN BAĞIŞINA TEŞVİĞİN YETERLİ DÜZEYDE OLMAMASI GİBİ SAYABİLECEĞİMİZ BİRÇOK SEBEPTEN DOLAYI ORGAN BAĞIŞINA KARŞI OLUMSUZ BAKILMAKTADIR.

ORGAN BAĞIŞI NEDİR? BİR KİŞİNİN HAYATTAYKEN SERBEST İRADESİYLE BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİKTEN SONRA DOKU VE ORGANLARININ BAŞKA HASTALARIN TEDAVİSİ İÇİN KULLANIMINA İZİN VERMESİ VE BUNU BELGELENDİRMESİDİR.

MATERYAL METOD ANKET ÇALIŞMASI DÜZENLEYEREK İNSANLARIN ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİNİ ÖĞRENMEYE ÇALIŞTIK. ANKETİN ARDINDAN BİLGİLENDİRİCİ BROŞÜR DAĞITARAK İNSANLARI BİLİNÇLENDİRMEYE VE FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞTIK. HASTANEMİZ KONFERANS SALONUNDA DOÇ. DR. LEVENT ÖZKAN HOCAMIZIN KATILIMIYLA BİLGİLENDİRME AMAÇLI KONFERANS VERDİK.

YAPTIĞIMIZ ANKETİN SONUÇLARI

ANKETİMİZE KATILAN KİŞİ SAYISI: 408 KATILIMCILARIN; %49,5 'i Kadın %51,5'i Erkek YAŞ ARALIĞI; %20,40'ı 15-20 yaş aralığı %54,90'ı 21-30 yaş aralığı %10,30'u 31-40 yaş aralığı %14,40'ı 41 yaş ve üzeri

ANKETİMİZDE YER ALAN DİĞER İSTATİSTİKLER ÖĞRENİM DÜZEYİ %11,80'i ilk okul-orta okul %22,80'i lise %65,40'ı üniversite MEDENİ DURUMU %21,50'si evli %78,50'si bekar

İNSANLARIN KAÇININ ORGAN NAKLİNDEN HABERİ VAR? Anket yaptığımız insanların %77.45'i organ nakillerinden haberdar. Fakat % 13'ü organ nakilleri konusunda bilgili değil ve daha üzücüsü %9,55'i ise bilgili olup olmadığını bile bilmiyor yani kararsız.

DAHA ÖNCE ORGAN NAKLİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLME İSTATİSTİĞİ %28,70'i daha önce bilgilendirilmiş %71,30'u bu konuda bilgilendirilmemiş İNSANLARIN ORGAN NAKLİNE İHTİYACI OLAN TANIDIĞI VAR MI? %8'inin var %92'sinin yok ORGAN BAĞIŞ KARTINA SAHİP OLMA %1,50'si sahip %90,20'si sahip değil %8,30'u ise böyle bir kartın olduğundan haberdar bile değil

İNSANLARA ORGANLARINIZI BAĞIŞLAMAYI DÜŞÜNÜR MÜSÜNÜZ DİYE SORDUK; %40'ı bize EVET cevabını verdi. %28'i HAYIR cevabını verirken %32'si ise KARARSIZ olduklarını belirtti. EĞER KENDİLERİNİN VEYA VARSA ÇOCUKLARININ ORGAN NAKLİNE İHTİYAÇLARI OLSAYDI FİKİRLERİ DEĞİŞİR Mİ DİYE SORDUK; % 59,80'i organ bağışına zaten pozitif baktığını %32'si olumsuz baktığını fakat böyle bir durumda fikirlerinin değişeceğini söyledi %8,20'si ise fikirlerinin olumsuz olduğunu ve kesinlikle değişmeyeceğini belirtti.

%8,40'ı ise merak dahi etmemiş! ÜLKEMİZDE ÇARESİZCE ORGAN NAKLİ İÇİN BAĞIŞ BEKLEYEN KİŞİ SAYISINI BİLİYOR MUSUNUZ? %11,20'si biliyor %80,40'ı ne yazık ki bilmiyor %8,40'ı ise merak dahi etmemiş!

PEKİ SİZ KAÇ KİŞİNİN ORGAN BAĞIŞI BEKLEDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ? SAĞLIK KURULUŞUNA KAYITLI OLAN 24.000 HASTA VAR. KAYITLI OLMAYAN İSE 60.000 KİŞİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ BİR ORGAN BİR HAYAT GRUBU