TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

YASAL TEMELLER BİTLİS AR-GE BİRİMİ STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ.
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
PLN.444 Mesleki Uygulama Esasları Sunum :Fadime Ballı
EĞLENCE YERİ GÜRÜLTÜSÜ KONTROLÜ
Ulusal Afet Müdahale Yapılanması ve SAR Operasyon Yönetimi
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
TÜRK Eğitim Sistemi.
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İmar ve Belediye Mevzuatı PLANLI YAPILAŞMA
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
PATNOS BELEDİYE BAŞKANLIĞI SU VE KANALİSAZYON MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI FAALİYETLERİ.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü SAYI :B. 08. PGM
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kurulun İnceleme ve Araştırması
olarak tanımlanmıştır.
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürlüğü Redife YAŞAR Çevre Mevzuatı ve.
Doç. Dr. Eyüp DEBİK ÇED ve ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ ( Tarih ve Sayı: 28784)
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Harcama Süreci VE ÖN MALİ KONTROL
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
BÖLÜM 9 ÇEVRE MEVZUATI UYGULAMALARI. Mevcut Bilinen Uygulamalar Kirlilik Kontrol Programları Çevresel Sorumluluk Sistemi Tesislerin tasarım, yapım ve.
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇEVRE DENETİMİ HASAN AYAZ ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
2015/06 sayılı Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
SAĞLIK BAKANLIĞININ GÖRVLERİ VE SAĞLIK HİZMETİ VEREN KURUMLAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
İŞ MAHKEMELERİ.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI SERKAN ERCAN ÇEVRE MÜHENDİSİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI MADDE 56: Herkes, Sağlıklı ve Dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir…. Çevreyi geliştirmek, Çevre Sağlığını korumak, Çevre Kirlenmesini önlemek, Devletin ve vatandaşların ödevidir.

ÇEVRE KANUNU 2872 Sayılı ÇEVRE KANUNU, 1983 yılında Yürürlüğe girmiştir. 13.05.2006 tarihinde ise 5491 Sayılı Kanun ile ÇEVRE KANUNUNDA Değişiklikler Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

ÇEVRE KANUNU Çevre Kanununun Amacı: Çevre Kanunu 1. Maddesi; -Bu Kanunun amacı, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır.- demektedir.

ÇEVRE KANUNU Çevreye etkisi olan her türlü faaliyet; 2872 Sayılı Çevre Kanunu, Yönetmelikler, Tebliğler, Genelgeler doğrultusunda denetlenmekte ve kontroller yapılmaktadır. Çevre Denetim Yönetmeliği 5. Maddesinde –her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir- denilmektedir.

DENETİM YETKİSİ ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Yetki devri yapılan kurum ve kuruluşlar

ÇEVRE DENETİMİ Bu Kurum ve Kuruluşlar; Çevreye kirletici etkisi olan/olabilecek faaliyet veya tesislerin: Mevzuat hükümlerine, yasak ve sınırlamalara uygun faaliyet gösterip göstermediğini kontrol etmek Çevresel etkileri ile alıcı ortama verdikleri kirlilikleri ölçmek, tespit etmek ve değerlendirmek

ÇEVRE DENETİMİ Mevzuata uyumu teşvik etmek Mevzuat ihlalinin tespiti durumunda yaptırım uygulamak İdari yaptırım Adli yaptırım Görev ve sorumluluklarına sahiptir.

ÇEVRE DENETİMİ Denetimlerin amacı; Çevrenin korunması için tesis veya faaliyetin çalışmaya başlamasından sona erdirilmesine kadar olan süreçte; İşletmenin, çevre denetiminin usul ve esaslarını uygulamaya yönelik faaliyetini geliştirmek, İşletmenin sözleşmeli olduğu Bakanlığımızca yetki verilmiş Danışmanlık firmasını veya Çevre Görevlisinin faaliyetlerine yön vermek ve bir bakıma kılavuz olmaktır.

ÇEVRE DENETİMİ Denetime Tabi Tesis/Faaliyetler Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan serbest ve münhasır ekonomik bölgeler dâhil egemenlik ve yargılama sahaları içerisindeki tüm kara ve deniz alanlarında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamındaki her türlü kirlilik kaynağı ve ihlaller denetime tabidir. (Çevre Denetim Yönetmeliği Madde:5)

ÇEVRE DENETİMİ Denetime Tabi Tesislerin Yükümlülükleri Ölçüm ve analizleri yetkili laboratuvarlara yaptırmak Denetim için gerekli kolaylıkları sağlamak, gerekli güvenliği almak, personel ve ekipman desteği sunmak Gerekli hallerde ölçüm ve analiz giderlerini karşılamak Bilgi ve belgeleri öngörülen sürede ve eksiksiz olarak sağlamak Yıllık iç tetkik programları düzenlemek ve bunlara ilişkin sonuçları 5 yıl süreyle saklamak

ÇEVRE DENETİMİ Denetimlerin Planlanması Planlama Neden Yapılır? Çevresel sorunların en aza indirilmesi amacıyla belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi, politikaların ve teknik ayrıntıların sistematik hale getirilmesi Geçmişte yapılan denetimlerin değerlendirilmesi üzerinden gelecekte yapılacak denetimlerin daha verimli yapılması Denetim için ayrılan zaman ve işgücünün doğru alanlara yönlendirilmesi

ÇEVRE DENETİMİ Yıllık Denetim Programı Nasıl Hazırlanır? ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin işbirliği ile bir önceki yılın Aralık ayında hazırlanır ve Bakan tarafından onaylanarak yürürlüğe girer. Yıl içinde Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatınca birleşik denetim gerçekleştirilecek tesis veya faaliyetler belirlenir.

ÇEVRE DENETİMİ Bildirim ve Haber Verme Yıllık denetim programına alınan tesis veya faaliyetlere, denetimlerin haberli yapılacak olması durumunda en az bir hafta önce yıllık denetim programına alındıkları bildirilir. Kaza, ihbar, şikâyet gibi durumlarda, ortam bazlı denetimlerde veya Bakanlığın program dışı denetime gerek gördüğü hallerde denetimin haberli yapılması zorunlu değildir.

ÇEVRE DENETİMİ Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzce Denetimler ortam bazlı, birleşik, ani veya şikayetlere istinaden gerçekleştirilmektedir.

ÇEVRE DENETİMİ İl Müdürlüğümüzün 2015 yılı Denetim Planı 27.01.2015 tarih ve 588 sayılı Yazımızla Tekirdağ İli sınırları içerinde 35 adet işletmeye Birleşik Denetim, 22.01.2015 tarih ve 608 sayılı yazımız ile Tekirdağ sınırları içerisinde faaliyet gösteren 47 adet işletmeye Ortam Bazlı Denetim planlanmış olup; Ayrıca Çed İzleme Kontrol, Şikayet ve rutin denetimler Müdürlüğümüz teknik personelince ani olarak yapılacaktır.

İDARİ YAPTIRIMLAR İhlal durumunda Çevre Kanununun 20. maddesinde belirtilen yaptırımlar uygulanır. Kanunda alt ve üst sınır olarak belirtilen cezalarda ise alt sınırdan ayrılarak ceza verilmesi hâlinde bunun gerekçeleri de idari yaptırım karar tutanağında ayrıca belirtilir Süre verilmesi ve faaliyetin durdurulması Adli nitelikteki cezalar

TEŞEKKÜR EDERİM...