ÖRGÜTLERDE PSİKOLOJİK SORUN VE ŞİKAYETLER BÖLÜM X

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Advertisements

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
ORİJİNAL YOGA SİSTEMİ İLE BAŞARIYA GİDEN YOL
TURİZM SAKTÖRÜNDE PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
İŞ’DE MONOTONLUK SORUNU VE ÖNLENMESİ
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
Örgütlerde Moral Ölçümleri ve Düzeyini Yükseltici Önlemler
STRES YÖNETİMİ.
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
Şİddet Muhammet GÜLER.
OKUL YÖNETİMİNDE PERSONEL EĞİTİM VE İŞLETMECİLİKLE İLGİLİ İŞLER
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
Fayda, Maliyet, İş Planlama, Raporlama, İş Tatmini
Yenilik ve Değişikliklere karşı Direnişler ve Giderilmesi
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
SINIF YÖNETİMİ ÇOCUK EĞİTİMİ “ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİ”
REHBERLİK.
STRES.
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
STRES & STRESLE BAŞA ÇIKMA
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Grup Empati (F3).
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
Veri Tabanı Programcılığı
Yönetim Fonksiyonları
ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ
Hazırlayan ve Sunan Erkan Kaya. EKİP Ortak bir iş yapma adına, doğru bir sonuç üretmek üzere bir araya gelen birden çok kişidir.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
İş Analizi ve İş Dizaynı
MOTİVASYON.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
DİĞER TUTUMLAR.
Kamu Hastaneleri Birliği
İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
BÖLÜM 5 OKUL. BÖLÜM 5 OKUL Okulun DDB’ye yol açmadaki rolü özellikle eğitimciler OKUL İLE İLGİLİ ETMENLERİN NEDENSEL AÇIKLAMALAR OLARAK ELE ALINMASI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
İŞ’DE MONOTONLUK SORUNU VE ÖNLENMESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ. Amaç; İşyerindeki sağlığa zararlı psikososyal risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak.
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
1 Psikososyal Etmenler. 2 İş Yerinde Görülen Psikososyal Etmenler 1.Çalışanlar arasındaki ilişkileri içermekte 2.Çalışanın, ruhsal ve sosyal iyilik durumunu.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Motivasyon Dürtüler Güdüler
MASA TENİSİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
Tatmin edilmemiş işgücü, tatmin edilmemiş müşterinin anahtarıdır
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SINIF YÖNETİM MODELLERİ
BE BEP NEDİR ?.
MERİTOKRASİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
STRES. İçerik I. Stres Kavramı II. Yöneticilerde Stres III. Çalışma Yaşamında Stres Kaynakları V. Stresin Belirtileri ve Etkileri VI. Stresle Başa Çıkma.
SOSYAL MEDYA VE ETKİLERİ. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya, kullanıcılarına karşılıklı paylaşım imkanı sağlayan, kullanıcılarını kişisel veya gruplar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TANIMLAR EĞİTİM «Bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, «kasıtlı (amaçlı-bilinçli) olarak istendik (toplumca uygun görülen-istenilen yönde)
Sunum transkripti:

ÖRGÜTLERDE PSİKOLOJİK SORUN VE ŞİKAYETLER BÖLÜM X

İŞ İLE İLGİLİ ŞİKAYET VE TATMİNSİZLİK KONULARI A İŞ İLE İLGİLİ ŞİKAYET VE TATMİNSİZLİK KONULARI A. Başlıca şikayet ve tatminsizlik konuları - İnsanlar istediği olanakları bulan ve ihtiyaçlarını gideren bir kimse, tatmin olacak psikolojik yönden huzura kavuşacaktır. Aksi takdirde tatminsizlik veya ruh çöküntüsü ve bozulma bozulma durumları oluşur.

Şikayetler; İşin yapılış koşullarına ve iş aletlerine bağlı şikayet ve tatminsizlikler, Belli bir işte çalışma sonucunda elde edilecek maddi çıkarlara ilişkin şikayet ve tatminsizlikler, Takdir edilme ve sosyal prestij durumlarına ilişkin şikayet ve tatminsizlikler

Şikayetler; İşin yapılış koşullarına ve iş aletlerine bağlı şikayet ve tatminsizlikler, - İşin gerektirdiği çevresel ve bedensel koşullardan (maddi çevre;ısı, aydınlatma, havalandırma)(ortam ve kötü koşullar, akciğer, solunum rahatsızlıkları, bıkkınlık-dinlenememeden ve bedensel kapasiteyi aşan işler, mekanik güvenlik koşulları yetersiz, yoğun ve devamlı dikkat istemesi, zor işleri başaramama sıkıntısı ) ve yoğun ve devamlı dikkat istenmesi, Sonuçları: yorgunluk, bıkkınlık, dinlenememe, fazla çalışmadan oluşan sağlık problemleri, güvenlik koşulları yetersizliği

İşe İlişkin zihinsel koşullar ve bunlara ilişkin şikayet ve tatminsizlikler; ; İşlerin fazla monoton olması, iş görenin birbirine benzeyen hareketler yapmasını gerekli kılar. Çalışanın asgari de olsa zekasını kullanmasını gerekli kılmayan işler, hiçbir ilgi uyandırmamaktadır. Sonuç: Bedbinlik ve tatminsizlik ; Basit işler kolayca otomatikleşmeye ve iş bölümüne imkan verdiği halde, çok çapraşık ve kompleks işlerde bunu gerçekleştirmek zordur. Onu aşan durumlarda da aşırı zihinsel yorgunluk hisseder. ; Çalışana istenen işle ilgili yöntemleri benimsetebilmek de alışılmış yöntemleri bırakmak zor olacağından sıkıcı gelmekte, ; kesin standartlara dayalı işler

İşin Gerektirdiği Moral Koşulları ve Bununla İlgili Şikayetler Örgütlenme bozuklukları – yeterli makine ve diğer imkanların olmaması- iş birliği ve iş beraberliği olanakları-çalışanların o işten başka işe verilmesi-hastalık sebebi ile işten çıkarma

C. Maddi Çıkarlara İlişkin Şikayet ve Tatminsizlikler Başlıca sorun ücretlerin adil şekilde ödenmesi (yapılan işin miktar ve niteliği ile uyum, kişisel değer, ünvan ve eğitimine uygun düşmesi) ve prim ile ikramiyelerin doğru değerlendirilmesi gerekli. Bunun için iş analizleri işin personele uyumu vb. Maddi çıkarlar çalışanlar için hayati önem taşır. Bu konudaki şikayetleri azaltmak için bedelsiz yemek, sosyal hizmetler, ulaşım gibi karşılanmalı Kalbe giden yol mideden geçer.

D. İş görenin Kişiliği ile İlgili Şikayetler Örn. Bazı konularda yetenekli olması ve takdir edilmeye layık bulunması ve bunu araması ve bu sebeple oluşan şikayetler, Verilen işle ilgili şikayetler (öğrenilen ile icra edilen arasındaki farklar) dokuma tezgahına alışanı iplik tezgahına vermek - Gerektiği şekilde takdir edilmesi - Sadece güçlü ve zeki kişilerin işe alınmasını istemek Terfi ile ilgili şikayetler İlişki Şekillerine Ait Şikayetler Gelişme Olanakları İle İlgili Şikayetler

Psikolojik tatminsizliğin doğurduğu davranışlar; Saldırgan davranışlar, Geriye yöneliş veya dönüş davranışları, başkaları ile antlaşmazlığa düşmekten kaçınan ve herkese evet diyebilen, çekingen ve içine kapanık kimselerde görülen bu türlü hareketler geriye dönüşün ılımlı şekillerini oluştururlar. Mücadele sevmeyen tip çocukça ve dedikodu halleri Tekrar denenmek istenen sabit davranışlar Tevekkül olma (işi oluruna bırakma)cesareti kırılan ve ümitsizlik içine düşen kimseler.