MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİLLİ EDEBİYAT ÇIKMIŞ SORULAR.
Advertisements

HALİDE EDİP ADIVAR.
MİLLİ EDEBİYAT HAZIRLAYAN AKIN DOĞAN
MİLLİ EDEBİYAT ( ) Genel Özellikler:
YİRMİNCİ YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI ( ) (EDEBİYAT-I CEDİDE)
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Öykü ( Hikaye ).
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ HAZIRLAYAN ELİF ER
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ( )
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
FECR-İ ATİ EDEBİYATI(1909)
Hazırlayan: Yasin tunç
5N 1K Değerlendirme Aracı
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Tanzimat dönemi öğretici metinler
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BESNİ ANADOLU İMAM HATİP VE İMAM HATİP LİSESİ TURK DİLİ VE EDEBİYAT DERSİ ÖĞRETMENİN ADI SOYADI:AHMET KURT HAZIRLAYANLAR; SEYDİ EMRE MEHMET SEVİNDİ.
TÜRK EDEBİYATINDA HALİDE EDİP
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
ROMAN.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ 
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
FECR-İ ATİ DÖNEMİ (GELECEĞİN IŞIĞI)
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
WORLD WAR I THE GREAT WAR
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ZİYA GÖKALP ( ).
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ.

İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
HALİDE EDİP ADIVAR.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Biyografi.
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sohbet (Söyleşi).
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER

MAKALE Edebiyatımızda Tanzimat Dönemi’nden itibaren görülmeye başlar. Yazarlar;Türkçülük akımını bütün yönleriyle ortaya koymak,Yeni dil anlayışını benimsetmek,halkı bilgilendirmek için düşüncelerini makale türüyle ortaya koymuşlardır.

Ömer Seyfettin’in ‘Yeni Lisan’ makalesi milli edebiyat akımının başlangıç bildirgesidir.

Ali Canip Yöntem,makalelerini ‘Milli Edebiyat Meseleleri ve Cenap Bey’le Münakaşalarım’ adlı kitapta toplamıştır. Ahmet Haşim Piyale adlı şiir kitabının önsözünde ‘Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar’ makalesinde şiirle ilgili görüşlerini açıklar.

Bu dönem makale yazarları şunlardır: Fuat Köprülü Ziya Gökalp Ömer Seyfettin Refik Halit Karay

FUAT KÖPRÜLÜ İlk yıllarda Fecriati topluluğuna katılmıştır.Daha sonra ise Mili Edebiyat akımından etkilenmiş ve bu yönde eserler vermiştir. Batılı tarzda edebiyat tarihçiliğinin temelini atmıştır.

Edebiyatı;tarih-eser-şahıs çerçevesinde bilimsel ve modern yöntemlerle incelemiştir.

Eserleri şunlardır: Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar Divan Edebiyatı Antolojisi Türk Saz Şairleri Antolojisi Edebiyat Araştırmaları

FIKRA Edebiyatımıza Tanzimat ile girmiştir. Bu dönemde yazılan fıkraların dili sade ve üslubu yalındır. Bu dönemdeki ünlü fıkra yazarları şunlardır: Halide Edip Adıvar Ahmet Haşim Refik Halit Karay

HALİDE EDİP ADIVAR Sultanahmet Meydanı’nda İzmir’in işgali konusunda yapılan mitingdeki konuşması çok ünlüdür. Romanlarıyla ünlüdür. Seviye Talip,Handan adlı eserlerinde aşkı işlemiştir.

Yeni Turan adlı romanında yurt sorunlarını işler. Ateşten Gömlek,Vurun Kahpeye romanlarında ise Kurtuluş Savaşı dönemini işler. En ünlü romanı Sinekli Bakkal’dır.

Türk’ün Ateşle İmtihanı Mor Salkımlı Ev Eserleri şunlardır: Sinekli Bakkal Ateşten Gömlek Handan Vurun Kahpeye Seviye Talip Yeni Turan Dağa Çıkan Kurt Maske ve Ruh Türk’ün Ateşle İmtihanı Mor Salkımlı Ev

SOHBET Edebiyatımıza Tanzimat ile girmiştir. Genellikle toplumsal konular işlenmiştir. Bu dönem sohbet yazarları şunlardır: Halide Edip Adıvar Ahmet Haşim Yahya Kemal Beyatlı

Ahmet Haşim-Gurabahane-i Laklakan Ahmet Haşim-Bize Göre Yahya Kemal-Tarih Musahabeleri

YAHYA KEMAL BEYATLI ‘Öz şiir’ anlayışının en önemli temsilcilerindendir. Önceleri Batı’yı önemserken sonraları Osmanlı tarihine yönelmiştir. Yeni Yunanilik denemesi olmuşsa da sonraları Öz şiir etkisinde kalmıştır.

Akıncı,Mohaç Türküsü,Süleymaniye’de Bayram Sabahı şiirlerinde milli tarih temasını işler. Ayrıca aşk,ölüm,sonsuzluk ve İstanbul temalarını da işler.

‘Ok’ şiiri dışında hece ölçüsünü hiç kullanmamıştır. Düzyazılarında bazen ‘Süleyman Sadi’ veya ‘S.S.’ imzasını kullanır.

Eserleri şunlardır: Kendi Gök Kubbemiz Eski Şiirin Rüzgarıyla Aziz İstanbul Eğil Dağlar Edebiyata Dair Tarih Musahabeleri