4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri PSİKOLOJİK DESTEK TÜRLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Psikolojinin Konuları
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Danışma Kuramları I & II
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
Yaş Basamaklarına Göre Eğitim Gereksinimleri. Yaş Basamakları  8-11 Yavrukurt  İzci  Ergin İzci.
ROL OYNAMA.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
Kişilik Bozukluklarında Tedavi ve Sağaltım
Psikoanalitik Aile Terapisinin Hedefleri
TEST – 1.
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
MENEMEN HALK EĞİTİM MERKEZİ
REHBERLİK.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
PROGRAM TASARIMI
PSİKOTERAPİLER Genel Bilgiler
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİLER ve UYGULAMALARDA DİKKAT EDİLECEK KONULAR
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
ÖĞRENME KURAMLARI DAVRANIŞÇI ÖĞRENME BİLİŞSEL ÖĞRENME.
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ Hazırlayan: Psk. Sezgi Gümüş
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunda ilk tedavi denemeleri davranışçı terapi ve sistematik duyarsızlaştırma ile yapılmıştı. En çok kullanılan tekniklerden.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
Okulumuzda rehberlik “Her zaman yapabileceğimiz bir şeyler olduğu inancından yolu çıkıyoruz”
Kişilerarası iletişim çatışmaları
KİŞİLİK VE KİŞİLİK KURAMLARI.
Mentör Öğretmenlik.
Bölüm 5 Kaygı Bozuklukları I: Özgül Fobi, Ayrılma Kaygısı Bozukluğu ve Sosyal Kaygı Bozukluğu
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
Hümanist (İnsancıl) Yaklaşım çağdaş bir psikoloji akımıdır
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
PSİKANALİZM.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Saldırganlık Nedir? Bazı Saldırganlık Kuramları Nelerdir? Saldırganlık Üzerindeki Bazı Etkiler Nelerdir? Saldırganlık.
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
GİRİŞ.
Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura)
RUH SAĞLIĞI TEŞHİS, TEDAVİ VE GELİŞTİRME MERKEZİ TAHİR ÖZAKKAŞ MD.,PhD.
PSİKOHİPNOTERAPİ Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist
Psikanaliz D.Hakan Delibaş.
KİŞİLİK VE KİŞİLİK DÖNEMLERİ
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
DAVRANIŞIN PSİKODİNAMİK TEMELLERİ VE EGO SAVUNMA MEKANİZMALARI
En güçlü Hipnozumuz: Değersizlik İnancı
ÜSTÜNLÜK ARAMA KURAMI - Adler Doğum Sırası En büyük çocuk; tacını yitirmiş kraldır. Yaşamının ilk yıllarında çevresinin ilgi merkezindeyken ve her.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK-IV
Bilişsel Davranışçı Terapiye Giriş. Epiktetos (MS 55 – 135) İnsana diğer insanlar veya çevresel nesnelerden ziyade sadece kendi tutum ve inançları zarar.
PSİKOTERAPİLER Prof Dr Süheyla Ünal.
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
KİŞİLİK GELİŞİMİ PSİKOANALİTİK KURAM.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOL
PSİKOLOJiYE GiRiŞ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım
ÖĞRENME VE TÜRLERİ Öğrenme; tekrar ve yaşantı sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça kalıcı bir değişmedir. Mesela; sobadan eli yanan bir çocuğun.
Sunum transkripti:

4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri PSİKOLOJİK DESTEK TÜRLERİ 9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri PSİKOLOJİK DESTEK TÜRLERİ ( 09-13 / 06 / 2014 )

PSİKOLOJİK DESTEK TÜRLERİ ‘’ eğer ben benim için değilsem, Kim benim için olacaktır ? Madem ki ben, sadece kendim içinim, o halde ben kimim ? Yaşamımı nasıl zenginleştirebilirim ? Eğer ben şimdi değilse, ne zaman ben olacağım ???

1. ))) Psikoanaliz Psikoanaliz, Psikoanalitik Kurama dayanır 1.))) Psikoanaliz Psikoanaliz, Psikoanalitik Kurama dayanır. Bu kurama göre, hastalığın nedeni, çocukluktaki bilinçaltı çatışmaların( id ile benlik ve üstbenlik arasında) yol açtığı bastırılmış dürtü ve saldırganlık duygularıdır.

Psikanaliz Sigmund Freud'un çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler ailesidir. Bir psikoterapi tekniği olarak psikanaliz, hastaların zihinsel süreçlerinin bilinçdışı unsurları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya çalışır. Analistin amacı hastanın transferansın sorgulanmamış ya da bilinçdışı engellerinden, yani artık işe yaramayan ve özgürlüğü kısıtlayan eski ilişki kalıplarından, serbest kalmasına yardım etmektir.

Psikoanaliz basitçe şu aşamaları içerir : (1) Psikoanaliz basitçe şu aşamaları içerir : (1). Hastada Farkındalık Geliştirme : Hasta,bastırmış olduğu ve savunma mekanizmaları ile ortadan kaldırmaya veya azaltmaya çalıştığı duygu ve düşüncelerinin farkına varır. Bilinaltındakilerin bilince getirilmesini içeren farkındalık, serbest çağrışım tekniği kullanılarak ve rüya analizi ile sağlanır.

Serbest çağrışımda, hastanın aklına gelen her şey hakkında konuşması sağlanır.Hiçbir baskı ve kontrol olmayan bir ortamda yapılan serbest çağrışım sonucu ,bilinçaltının kendini açığa çıkaracağı varsayılır. Rüyaların, bilinçdışına giden kestirme yol olduğu düşünülür.Psikoanalist bu yorumu yapar ve sorunun kaynağını belirlemeye çalışır.

(2). Psikoanalist,artık bilince çıkmış olan duygu ve düşünceleri üzerinde hastanın içgörü kazanmasına yardımcı olur. Hasta geçmiş yaşantılarındaki duygu ve anıların bugünkü duygu ve davranışlarını nasıl etkilediğinin farkına varır. Bunlarla açıkça yüzleştiğinde travma azalır. Terapist bu aşamada, duygu, anı ve davranışlar için başka anlamlar önerir, müdahelelerde bulunur.

Psikoanalizde hasta, kısaca, sorunlarıyla yüzleşir, travmaya neden olan iç çatışmalarını, dürtü ve duygularını gözden geçirir, bunlarda gerekli değişiklikleri yapar, çatışmalarını daha yapıcı olarak çözer. ( içgörü tedavisi).

2.))) Davranışçı Yöntemler Davranışçı yöntemde, davranışa şekil verilir. Uyumlu olmayan davranışların , uyumlu olanla değiştirilmesi için çalışılır. Türleri ; (1). Sistematik Duyarsızlaştırma : Bu teknik, özellikle korku ve fobilerin tedavisinde etkilidir. Önce korku / fobi nesnesi ile ilgili durumlar en az etkili olandan en etkili olana kadar sıralanır.

Örn; fobi nesnesi köpekse, çok sevimli bir köpek resminden hastanın yanına getirilen saldırgan tabiatlı bir köpeğe kadar bir dizi durum belirlenir. Hastaya kendini gevşetme tekniği öğretilir. Hasta gevşek durumdayken korkulan nesne en az etkili durumda ona gösterilir. Korkulan nesne ile gevşeme arasında bağ kurulur.

(2) Seçici Pekiştirme : Bu teknik, sigarayı bırakma, ders ortamında dikkatli olma, başarılı olma, sosyal ilişki kurma gibi davranışların oluşturulmasında kullanılır. Seçici pekiştirme, edimsel koşullamaya dayanır. Bu yöntem, yerleştirilmek istenilen davranışlarda olumlu pekiştirmenin, kaldırılmak istenen davranışlarda ise söndürmenin uygulanmasını içerir.

3.))) Bilişsel Davranışçı Yöntemler Davranışçı yöntemlerin amacı ,uyumsal olmayan davranışı değiştirmektir. Bu yöntemlerde, uyarıcı ile davranış arasında olup bitenler üzerinde durulmaz. Bilişsel davranışçı yöntemlerde ise, hastanın bilgi işlemleme bozuklukları da göz önüne alınır. Hastanın hatalı düşünce, inanç ve duyguları üzerinde durulur. Bunları yeniden düşünmesi, değerlendirmesi ve yorumlaması sağlanır.

Örn; Çökkün bireyler kötümserdir, kendilerini aşırı eleştirirler Örn; Çökkün bireyler kötümserdir, kendilerini aşırı eleştirirler. Başarısızlıklarını büyütür, başarılarını ise önemsemezler. Psikolojik destek sürecinde terapist, hastanın bu çarpıklıkları ve bunların hangi bilişsel veya duygusal özelliklerden kaynaklandığını fark etmesine yardımcı olur.

4.))) Hümanistik Yöntemler Bu yöntemler bireyin büyüme, gelişme ve kendini gerçekleştirme yönünde doğal bir eğilimi olduğu varsayımından hareket eder. Hümanistik yaklaşıma göre, psikolojik bozukluklar kişinin potansiyel lerini gerçekleştirmesi engellendiğinde; kişinin gelişimi, sahip olduğu potansiyellerden farklı yönlere çekildiğinde ortaya çıkar.

Hümanistik desteklerde bireyin özellik ve yeteneklerinin farkına varması sağlanır, bireyin büyümesi ve gelişmesi, onun kendini anlaması sağlanır.

HAZIRLAYAN HARİKA ATA