SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Madde ve Değişim 1.
Advertisements

Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
ISININ YAYILMA YOLLARI
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
IŞIK Işığın Kırılması Mustafa ÇELİK.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
SES SIVI ORTAMLARDA YAYILIR MI?
Isının yayılma yolları
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
MADDE VE ISI.
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ISININ YAYILMA YOLLARI
AĞIRLIK BİR KUVVETTİR.
ISININ YAYILMA YOLLARI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
MADDENİN HALLERİ ve ISI
IŞIK Işığın Soğurulması Mustafa ÇELİK.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
IŞIK ve SES Bir Ses Oyunu: Yankı Mustafa ÇELİK.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDENİN HALLERİ ve ISI
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Ses, Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?
IŞIK ve SES Sesin Soğurulması.
Maddenin ısı ile yayılma yolu
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDE VE ISI.
MADDENİN HALLERİ ve ISI ALIŞVERİŞİ
SES.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
2) Isının Yayılımı.
MADDE ve ISI.
Mustafa ÇELİK. Işığın karşılaştığı madde, ışığı geçirebilir, geçiremeyebilir ya da yansıtabilir. Ay, bir ışık kaynağı değildir fakat geceleri Güneş’ten.
ISI NEDİR? Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerjiye ısı enerjisi denir. Bulunduğu ortama.
MADDE VE ISI.
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
Madde Ve Isı.
Isının Yayılma Yolları
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
Mustafa ÇELİK. Bir elektrik ampulünün içerisinde filaman adı verilen iletken bir tel bulunmaktadır. Bu tel ince ve uzun olarak seçilmiştir. Ampulün içine.
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
SES NEDİR? TEKNOLOJİDE NASIL KULLANILIR
ISININ YAYILMA YOLLARI
VBOŞLUK VGAZ VSIVI VKATI
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK

Tefe vurulduğunda tefin derisinde hafif bir çökme meydana gelir ve önündeki hava molekülleri itilir. Birbirini iten hava molekülleri sayesinde ses enerjisi diğer tefe ulaşır. Tefe bağlı pinpon topunun hareket etmesi, sesin bir tür enerji olduğunu gösterir.

Kaynaktan uzaklaştıkça sesin daha az duyulmasının, bir süre sonra hiç duyulmamasının sebebi, ses iletimi sırasında enerjinin bir kısmının, ortamdaki taneciklerin birbirleriyle çarpışması sonucu ısıya dönüşmesidir. Kaynağından uzaklaştıkça ısıya dönüşen miktar artar ve bir uzaklıktan sonra ses duyulmaz olur. Yumuşak ve gözenekli maddeler ses enerjisini daha iyi soğurur.Aslında sesin soğurulması olayında enerji kaybolmamakta, sadece ısı gibi başka enerjilere dönüşmektedir.

Ses Hızı Yıldırım olayı sırasında ışık göründükten bir süre sonra gök gürlemesi duyulur. Bunun nedeni, ışık hızının ses hızından çok daha fazla olmasıdır. Sesin havadaki hızı yaklaşık 340 m/s'dir. Işığınki ise 300 000 000 m/s yani neredeyse ses hızından 900 000 kat daha fazladır. Eğer yıldırım düşmesi ve gök gürlemesi arasında geçen zamanı ölçebilirsek yıldırımın ne kadar uzağa düştüğünü söyleyebiliriz. Şöyle ki: 340 metre uzakta meydana gelen bir yıldırım düşmesinden bir saniye sonra gök gürlemesini duyarız.

Uzaktan gelen bir konuşma sesinin suyun altından dinlenildiğinde daha yakından geliyormuş gibi hissedilir. Denizin ortasında bir teknenin üzerinde olsak ve uzakta suda bir patlama meydana gelse farklı zamanlarda iki ses duyarız.

Ses genellikle katılarda sıvılardan, sıvılarda da gazlardan daha hızlı hareket eder. Çünkü genel olarak katılar sıvılardan, sıvılar da gazlardan daha yoğundur. Bunun anlamı, farklı maddelerdeki tanecik ya da moleküllerin farklı dizilmiş olmasıdır. Ses hızı aynı zamanda yayıldığı ortamın sıcaklığına da bağlıdır. Sesin havadaki hızının 340 m/solduğunu daha önce öğrenmiştik. Fakat bu değer yaklaşık 15 oC sıcaklığındaki hava için geçerlidir.25 oC'taki havada ses hızı 346 m/s iken 0 oC'ta 332 m/s'dir.

Sesin hızı ortamın yoğunluğuna ve sıcaklığına bağlıdır. Yoğunluk ve sıcaklık arttıkça ses hızı da artar.

Sesin yayılabilmesi için maddesel bir ortama ihtiyaç vardır Sesin yayılabilmesi için maddesel bir ortama ihtiyaç vardır. Fakat sesin aksine ışık, maddesel bir ortama ihtiyaç duymadan yayılır. Güneş'ten gelen ışıklar uzay boşluğunu geçerek Dünya'mıza ulaşır ve yeryüzünü yaşanılır kılar. Fakat Güneş'te meydana gelen patlamaları duyamayız. Çünkü uzayda sesin yayılabilmesi için gerekli maddesel bir ortam yoktur. Ses ve ışık için bir genelleme yapmak gerekirse maddesel ortamlar sesin iletilmesi için vazgeçilmez bir araç iken, ışığın yayılması için bir engeldir. Boşlukta ses iletilmez, ışık ise en büyük hızla iletilir

Mustafa ÇELİK Fen ve Teknoloji Öğretmeni Türk Telekom YİBO Digor/KARS