MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EKİZELDEN Hukuk Bürosu
Advertisements

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
İstanbul Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Danışmanlığı Sertifika Programı Çocuk Hukuku 09 Şubat- 07 Ağustos 2013 Dönemi.
Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Suçları
3. Oturum Çocuk cinsel istismarı ile ilgili yasal mevzuat
BİLİŞİM ALANINDA SUÇLAR
Prof. Dr. Nevzat Alkan Ebelik Kongresi, Kasım 2013
TCK 184 İMAR KİRLİLİĞİNE NEDEN OLMA
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİ
TÜRKİYE’DE MÜSADERE SİSTEMİ 23 MAYIS 2012
Adli olgu kavramı ve Adli olgularda işlemler
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
Sağlık Tesisleri Ek Ödeme Gelirleri 2014/Aylık-Üç Aylık ve Altı Aylık
Doç. Dr. Abdi ÖZASLAN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
ACİL SERVİSLERDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN HUKUKİ SORUMLULUKLARI
HEKİMLERİN YASAL SORUMLULUKLARI
Dr. Mustafa Yaşar ŞAHİN Arş. Gör. Özgün PARASIZ
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
HEKİMİN HUKUKİ SORUMLULUĞU
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
ACİL PSİKİYATRİ; YASAL İLKELER, GÜVENLİK VE HEKİMİN GENEL TUTUMU
ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI
ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
EVDE HASTA BAKIMI.
FİZİKSEL VE CİNSEL İSTİSMARIN YASAL BİLDİRİMİ
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
FOTOĞRAF & TCK.
Çocuk Koruma ve İzlem Merkezinin
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
5. Oturum Diğer istismar ve ihmal olgularında bildirim nereye ve nasıl yapılacak? Olası güçlükler ve çözüm yolları.
3. Oturum Çocuk Cinsel İstismarı İle İlgili Yasal Mevzuat
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
SAĞLIK TEDBİRİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI KONUSUNDA ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI Tülay ERÇİN ŞAHİN, Özlem GÜLER AYDIN, A.Çiğdem.
MEMURLARIN YARGILANMASI
Çocuk Kimdir? ÇHS ‘ne göre; 18 yaşından küçük herkes çocuk sayılmaktadır. ÇKK ve TCK ‘ya göre daha erken reşit olsalar bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi.
TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
SUNUMU HAZIRLAYAN:STJ.AV.DENİZ GÖMRÜKÇÜ. Güncel Türkçe Sözlük’te “sır” sözcüğünün Arapça bir sözcük olduğu belirtilip, “Varlığı veya bazı yönleri açığa.
RÜŞVET TCK 252. MADDE.
*Cinsel istismar, bir erişkinin cinsel gereksinim ve isteklerini karşılamak için çocukları araç olarak kullanmasıdır. * Genital bölgeye dokunma, teşhircilik,
İNTERNET KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
SAĞLIKTA ŞİDDET AV. EBRU ÖZBAY.
İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI TANIMI ve HUKUKİ SORUMLULUK
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Diyarbakır Çocuk Hastanesi
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
ÇOCUK MAHKEMELERİNDE PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK
Türkiye’de Cinsel İstismar Bildirimi Nasıl Yapılmalı?
VELAYET VELAYET, VELAYETE SAHİP OLANLAR VE VELAYET ALTINDA BULUNANLAR
TRAVMADA ADLİ SORUMLULUK
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 3. Ders 13 Ekim Cuma.
 Çocuk cinsel istismarının tanımını yapabilmek  Çocuk cinsel istismarının boyutunu ve önemini kavramak  İstismara uğrayan çocuğu fark edebilmek (istismarı.
ÇOCUKLARDA CİNSEL İSTİSMAR
Birimdeki/Merkezdeki İş Akış Süreci ve Görev Tanımları
ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI HAKKINDA GENEL BİLGİ
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
S.B.Ü. ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK İZLEM MERKEZİ Vildan DÖNMEZ Sosyal Hizmet Uzmanı Adli Görüşmeci.
Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti.
Niyazi GÖKÇAY. * Çocuk ve Çocuk İstismarı Nedir? * Çocuk İstismarı Türleri * Çocuk İstismarı Nedenleri * Çocuk İstismarının Sonuçları * İstismar Sonucunu.
Çocuk İzlem Merkezi Cinsel istismar mağduru olduğundan şüphelenilen çocuğun; ‘’çocuk dostu’’ bir ortamda her türlü adli, tıbbi ve sosyal işlemlerinin aynı.
Sunum transkripti:

MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ

Çocuğu istismar ortamından en kısa sürede uzaklaştırın Bildirimde bulunun Çocuğa yardım edin

Çocuk İzlem Merkezi İçinde istismar mağduru çocuğun ifadesinin alınması, muayenesinin yapılması ve raporunun hazırlanması için gereken tüm personel ve ekipmanın bulunduğu, işlemlerin her aşamada çocuğun yüksek yararı gözetilerek yürütüldüğü bir merkezdir.

ASPB KOLLUK ÇOCUK İZLEM MERKEZİ BARO MEB C. SAVCILIĞI SAĞLIK BAKANLIĞI

Çocuk İzleme Merkezinde Adli Görüşme… Çocuğun ifadesi (adli görüşme); Alanında uzman olan personel (psikolog, sosyal çalışmacı) tarafından Aynalı bir odada, Ses ve görüntü kaydı yapılarak alınır.

Çocuk İzleme Merkezinde Aile Görüşmesi… Alanında uzman olan personel (psikolog, sosyal çalışmacı) tarafından Aile görüşme odasında çocuğun birinci dereceden yakını ile yapılır.

Adli Görüşme Sırasında… Çocuktan ifade alındığı sırada Cumhuriyet Savcısı, Aile Görüşmeci Çocuğun Avukatı aynanın arka tarafındaki izlem odasında bulunur ve ifadeyi izler.

Muayene Çocuğun muayenesi merkezde bulunan hekimler (Çocuk hekimi, Çocuk Psikiyatristi ve Adli Tıp uzmanı) tarafından yapılır. Vücudun tümü (cinsel organlar da dahil olma üzere) detaylıca muayene edilerek fizik bulgular video-kamera ile görüntülü olarak kaydedilir.

Çocuğun Tedavisi ve İzlemi İstismar mağduru çocukla yapılan adli görüşme ve muayene sürecine paralel olarak çocuğun tedavisi de bu merkezde planlanır. İlk müdahale sürecinde çocuğun kısa süreli koruma ve tedavi tedbiri bu merkezde yürütülür.

Korunma gereksinimini bildirme BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Suçu bildirme TCK 278., 279., 280. maddeler Korunma gereksinimini bildirme TCK 98. madde SHÇEK Kanunu 21. madde Çocuk Koruma Kanunu 6. madde

Suçu Bildirim Yükümlülüğü TCK Madde 278 İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Mağdurun onbeş yaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan özürlü olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır.

Kamu Görevlisinin Suçu Bildirim Yükümlülüğü TCK  Madde 279 Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirim Yükümlülüğü T.C.K. Madde 280 Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sağlık mesleği mensubu deyiminden tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişiler anlaşılır.

Fiziki Ortam Çocuğun tekrar örselenmesini engelleyecek biçimde bütün adli, sosyal ve tıbbi işlemlerin tek merkezde, tek seferde yapılmasına imkan veren fizik donanımlara sahip olan Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastane çatısı altında hizmet verir.

Herhangi bir durumda ÇİM’le nasıl iletişime geçer veya ÇİM’e nasıl vaka yönlendiririm ?

Neredeyiz ve ÇİM’E Nasıl Ulaşılır? Samsun ÇİM olarak, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil polikliniğinin alt katında hizmet vermekteyiz. Tel: 0362 231 00 25 Fax: 0362 231 00 15

Teşekkürler….