Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORGANLARIMIZ VE GÖREVLERİ.
Advertisements

Bedensel Büyüme & Gelişme
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
İç salgı bezleri.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
Genetik ve Vücut Kompozisyonu
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTE.
HEMATOKRİT VE ERİTROSİT SEDİMANTASYON HIZI
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
Iyot yetersizliği hastalıkları.
MENOPOZ VE BESLENME.
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
Titreşimli Çalışmalarda İSG
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YAĞ YAKMAK İÇİN Ramazan Akdağcık.
dünya yüzeyinin ¾ ü sularla kaplıdır
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Enerjinin Oluşması Vücudun gereksinimi olan enerji besin ögelerinin hücrelerde oksidasyonu ile sağlanır.Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinden belirli.
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
Okul Öncesi Dönemde Bedensel Gelişim
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
Prof. Dr. Gülay KOÇOĞLU Halk Sağlığı Anabilim Dalı
1- Basıncın değeri izobar denilen birimle belirtilir. Y 3- Aynı basınca sahip olan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan iç içe kapalı eğrilere.
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Protein Metabolizması
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
BESLENME VE DİYET UZMANI
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
ISI VE SICAKLIK.
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM I
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Farmakodinami.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
BÖLÜM-2: ŞİŞMANLIK, KİLO KONTROLÜ YAŞAM BOYU /HERKES İÇİN
VÜCUT KOMPOZİSYON ÖLÇÜMÜ, SINIFLAMALAR VE PERFORMANSLA İLİŞKİSi
PROTEİN TOZU GERÇEĞİ Kas büyümesi, yeterli protein varlığında egzersize cevap olarak meydana gelir. Protein suplemanları, kişinin diyeti proteinden yetersiz.
BİYOFİZİK TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ-I
BİYOFİZİK TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ ıı
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Hidroterapi ve balneoterapi
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız

Dinlenme durumunda hücre içindeki kimyasal değişmeler devam eder. Bazal metabolik hız (BMH) alınan besinlerin sindirilmesinden sonra (yemekten 12 saat sonra), mutlak dinlenme anında (sırt üstü yatma) uyanık olarak vücuttan harcanan enerjidir. Dinlenme metabolik hız (DMH) ölçümü için yemekten 12 saat sonra koşulu aranmaz, günün herhangi bir saatinde mutlak dinlenme anında ölçülür.

BMH veya DMH ölçümlerinde ortam ısısının uygun olması, birkaç saat önce aşırı beden hareketi yapılmaması gerekir. Mutlak dinlenme anında bütün organlar çalışır durumdadır. Fakat ça­lışma hızları farklıdır. Yetişkin bireyde BMH'ının organlara dağılımı şöyledir; karaciğer % 29, beyin % 19, kalp % 10, böbrek % 7, iskelet kasları (dinlenme anında) % 18, diğerleri % 17'dir.

Metabolik hızı etkileyen etmenler 1.Yaş ve cinsiyet: Büyüme döneminde vücut dokularının yapımı için ek enerji gerektiğinden bazal metabolizma hızlıdır. Büyüme tamamlandıktan sonra BMH’ı düşmeye başlar. Kadınların bazal metabolizmaları erkeklerden düşüktür. 2.Vücut cüssesi ve bileşimi: Vücut cüssesi vücudun kapladığı alanı gösterir. Alanın büyüklüğüne göre enerji harcaması da değişir. BMH vücudun yağsız kütlesiyle alakalıdır.Vücudun yağsız kütlesinin yağlı kütlesine oranı arttıkça BMH artar.

3.Gebelik: Metabolik hız % 22-33 oranında artar. 4.Endokrin sistemin özellikleri de metabolik hızı etkiler.Genelde endokrin hormonları BMH’yi arttırır. 5.Ateşli hastalıklarda hücre çalışmasının artması BMH'ı artırır. Vücut ısısının bir derece yükselmesi BMH'ı % 7 oranında artırır. Kanserde de metabolizma hızlanır.

6. Kas tonu bireyler arasında ayrıcalık gösterir 6.Kas tonu bireyler arasında ayrıcalık gösterir. Mutlak dinlenme anında bazı bireylerin kasları diğer bazılarından daha hareketli durumdadır. Öfke, coşku, düşünme gibi durumlarda kas tonu fazladır. Tedirgin tipteki bireyin BMH'ı rahat tipten daha yüksektir. 7.Ağır fiziksel hareketlerden sonra kaslar tam dinlenme durumuna geçmez. Bu nedenle fiziksel hareketlerden hemen sonra ölçülen BMH’ı yüksektir.

8. Diyetin bileşiminin de BMH’ını etkilediği sanılmaktadır 8.Diyetin bileşiminin de BMH’ını etkilediği sanılmaktadır. Diyette protein fazla olduğu zaman BMH’ın yükseldiği gözlenmiştir. 9.Uyku durumunda BMH’ı azalır. Uyku sıra­sında ölçülen BMH uyanıkken ölçülenden % 10 daha düşüktür.

10.Uzun süreli açlık ve yarı açlık durumlarında vücut daha az enerji harcamaya alışır. Yani uzun süre düşük enerji alan birey, enerjiyi vücudundan daha tasarruflu harcar. Bu birey fazla yemeye başlayınca vücut ağırlığı hızla artar. Bunun yanında yetersiz beslenmiş çocuklarda da bazı durumlarda bazal metabolizmanın arttığı gözlenmiştir. 11.Menstruasyon döngüsü de metabolik hızı etkiler. Metabolik hız yu­murtlama anından bir hafta önce en düşük, menstruasyondan hemen önce en yüksek düzeydedir.

Bazal enerji harcamasının hesaplanması Bireyin enerji harcaması çift işaretlenmiş su tekniğiyle (DLW) ölçülebilir.Bu teknikler pahalı ve her yerde uygulanamadığından enerji harcaması hesaplama teknikleri geliştirilmiştir. Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü(FAO), Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve Birleşmiş Milletler Üniversitesi(UNU) tarafından hesaplama cetveli oluşturulmuştur.Bu cetvel kullanılarak değişik yaş ve cinsiyetteki bireylerin bazal metabolizma için harcadıkları enerji miktarı bulunabilir.

Enerji harcaması (kal/gün) Yaş Erkek Kadın 0-3 60.9 x Ağırlık - 54 61.0 x Ağırlık -51 4-10 22.7 x Ağırlık + 495 22.5 x Ağırlık+ 499 11-18 17.5 x Ağırlık+ 651 12.2 x Ağırlık + 746 19-30 15.3 x Ağırlık + 679 14.7 x Ağırlık + 496 31-60 11.6 x Ağırlık + 879 8.7 x Ağırlık+ 829 60 + 13.5 x Ağırlık + 487 10.5 x Ağırlık + 596