1/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Annesi sonunda bebeği uyutabildi.” cümlesindeki fiilin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? Tezlik Yaklaşma Sürerlik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
1/25 Cümlenin Öğeleri A B C D Uçak, alana sabaha karşı indi. İşçiler, pamuk tarlasından evlerine döndüler. Çocuklar, okulun penceresinden maçı seyrettiler.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
1/24 İsim (Ad) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması bulunmaktadır? Kitaplar, insan hayatında vazgeçilmez varlıklardır. Dünyada hiçbir.
TÜRKÇE DERSİ FİİLDE YAPI
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
Zarflarla ilgili Sorular
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
Köylü ulusun efendisidir.
TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR.
(BELİRTEÇ) ZARF.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLENİN ÖGELERİ.
DİLBİLGİSİ ETKİNLİKLERİ
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
EKLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ZARFLAR.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
9. EYLEMLERİN YAPISI.
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
TEST – 1.
TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR
YAPILARINA GÖRE FİİLLER
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? Sivrisinek Ayakkabı Karagöz Uludağ.
SES BİLGİSİ SORULAR.
EK FİİL,BİRLEŞİK ZAMANLI FİİLER FİİLER VE FİİLİMSİLER
türkçe performans ödevi
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
Hazırlayan:Burcu Bayraktar
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
Türkçe Eğitimi Kaynak Sitesi.
SES BİLGİSİ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
EDATLAR.
1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir? a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİM TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER. CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER  Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
HATIRLAYALIM.
BİRLEŞİK FİİLLER CİHANGİR çağlar
Sunum transkripti:

1/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Annesi sonunda bebeği uyutabildi.” cümlesindeki fiilin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? Tezlik Yaklaşma Sürerlik Yeterlik

2/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Seçebildik ” bileşik fiilinde, aşağıdaki anlamların hangisi vardır? Yaklaşma Tezlik Sürerlik Yeterlik

3/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Bilebildik ” fiilinde anlam için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? Yeterlik Yaklaşma Tezlik Sürerlik

4/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “Altı aydan beri konuşmayan Hasan, şimdi sevinçle, durmaksızın, gülerek konuşuyordu.”cümlesinde sıfat – fiil olan kelime aşağıdakilerden hangisidir? sevinçle konuşmayan durmaksızın gülerek

5/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Yeterlik Sürerlik Yaklaşma Tezlik “ Bunu ben de kaldırabilirim.” cümlesindeki bileşik fiilin çeşidi nedir?

6/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Hangi cümlede ek fiil vardır? Bahar gelince bütün tabiat canlandı. Büyüklerine her zaman saygılı davrandı. Çocuk yaşlı adama yer verdi. Okulumuz her zaman çok temizdi.

7/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Arkadaşlarıyla konuşurken öğretmen görüverdi.” cümlesinin yüklemi, aşağıdaki seçeneklerden hangisine uygundur? Yeterlik – fiili Sürerlik – fiili Tezlik – fiili Yaklaşma – fiili

8/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Ateş sönebilir dağlar üstünde. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı fiil vardır? Bu toprakla benim aramda bir şey vardır. Neler neler hissediyorum yıldızlara karşı. Gece vakti duyulan ses büyüktür.

9/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Uzun süre derste anlatılanları anlamadı.” fiilinin çeşidi nedir? Sürerlik – fiili Tezlik – fiili Yeterlik – fiili Yaklaşma – fiili

10/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Ağacın altına oturan adam uyuyakaldı.” cümlesinin yüklemi, yapısı bakımından hangisine uygundur? Yeterlik – fiili Yaklaşma – fiili Tezlik – fiili Sürerlik – fiili

11/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Yoldan geçen kalabalığa bakakaldı. Artık işini kendi başına yapabiliyordu. Sokaklarda bomboş gezip duruyordu. Birden karşısına bir araba çıkıverdi. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, yeterlik fiilidir?

12/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Kırmızı güller iri iriydi. Hangi cümlenin yüklemi, ek fiilin geniş zamanıdır? Bu küçük bahçede çok mutluyum. Şırıl şırıl akan sular ne güzeldi. Bahçeniz cennetin bir köşesi gibiymiş.

13/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ek fiil değildir? Dünkü yarışmada çok heyecanlıydım. Kardeşim dün çok hastaydı. Sporcuların hepsi de gençtiler. Hayatımda hiç yalan söylemedim.

14/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Koşabilmek – kalkıvermek – sebep olmak Yazıvermek – donakalmak – hasta olmak Resmetmek – doğruyapmak - bakadurmak Keyifetmek – hissetmek- akılalmak Aşağıdaki ( fiil ve yardımcı fiillerle yapılan ) bileşik kelime dizisinden hangisi yanlıştır?

15/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ yürümeyeceksin” fiilinin olumlusu aşağıdakilerden hangisidir? yürümezsin yürüyebileceksin yürüyeceksin yürüsün

16/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Aşağıdakilerden hangisi “ katlanamıyoruz ” fiilinin olumlusudur? Katlanıyoruz Katlanmayabiliriz Katlanabiliyoruz Katlanmıyor muyuz?

17/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Bahçede çalışan komşumuza yardım ettim. İnsanları fikirlerinden dolayı küçümsemeyiz. Sabahtan beri içimde bir eziklik hissediyorum. Dayıma sabahleyin telefon ettim. Hangi cümlede bileşik fiil yoktur?

18/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Sensin ışık diye önümüzdeki. Kıvançla dolar, taşar gönlümüz. Toprağımda güller açacak belki de. Nam almıştı asker içinde. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek – fiil vardır?

19/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Hangi cümlede ek – fiil vardır? Tarih, milletlerin terazisidir. Korku, bilgisizlikten doğar. Terazi, kendini tartmaz. Kaderde ne varsa o çıkar.

20/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilimsilerden hangisi sıfat görevinde değildir? Sobada ısıttığı suyla ellerini yıkadı. Bakkaldan getirdiği konserveyi açtı. Mutfakta çalıştığı zaman bir şarkı mırıldandı. Çocuk geç yattığı için hâlâ uyanamadı.