SULAMA SUYU KALİTESİ VE TUZLULUK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAKTA pH, TUZLULUK, KİREÇ ve BİTKİLER İÇİN ÖNEMİ
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
KABA YEMLER.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR I
BİTKİLERDE KLOR.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
Her Sulamada Uygulanacak Sulama Suyu Miktarı ve Sulama Aralığı
Toprak Kimyasal Özellikleri
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
SULAMA SUYU KALİTESİ VE TUZLULUK
ÇÖZELTİLER.
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
SULAMADA TUZLU ATIK SULARIN KULLANIMI VE YÖNETİMİ
Tuzlu ve Alkali Topraklar ve Islahı
Nötralleşme Titrasyonları
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Temel Özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Damla sulama yöntemi.
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
SUDA SERTLİK YAPAN ELEMENTLER VE BUNLARIN GİDERİLMESİ
TARIMSAL DRENAJ FERİDUN ÇALIŞKAN
Asitler ve Bazlar.
SULAMADA TUZLU ATIK SULARIN KULLANIMI VE YÖNETİMİ
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
SULAMA SUYU İHTİYACI, SULAMA ZAMANININ PLANLANMASI
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
Bitki Besin Elementleri
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
Asitler Bazlar Tuzlar.
Su Kaynakları Potansiyeli ve Kullanımı
ASİTLER VE BAZLAR.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
ASİTLER & BAZLAR.
İbrahim ÇOBANOĞLU, Şaziye BOZDAĞ, Halil KUMSAR, Didem ÇOBANOĞLU
GÜNLÜK HAYATIMIZDA ASİTLER
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
TUZLAR.
AĞAÇ ALTI MİKRO YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ TASARIMI ÖRNEĞİ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
Dr. Tugay MERT AÜTF Acil Tıp AD Şubat 2016
ASİTLER BAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
İnfiltrasyon Sorunları
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Sunum transkripti:

SULAMA SUYU KALİTESİ VE TUZLULUK Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK

Neden su kalitesi? Sulama projelerinde, bitki su ihtiyacının karşılanmasında, suyun miktarının yeterliliği yanında kalitesinin de sulamaya uygunluğu önemlidir. Suyun kalitesi bitkiye ve toprağa etki eder. Bitkiye etkisi; toplam tuzluluk etkisi ve toksik etki şeklinde olur. Toprağa etkisi; toprağın fiziksel özelliklerini bozma şeklinde olur.

Toplam tuzluluk etkisi? Çözelti içerisindeki tüm iyonların (anyon ve katyonlar) oluşturduğu etkidir. Bu etkiye “ozmotik etki” de denir. Suda eriyebilen tüm katıların toplam etkisidir. Tuzlar çözelti içerisinde bir basınç oluştururlar, buna “ozmotik basınç” adı verilir. Bu basınç bitkinin kökleri ile topraktan suyu alırken yenmek zorunda olduğu bir kuvvettir. Yüksek ozmotik basınç yani yüksek tuzluluk etkisinde bitki suyu almakta zorlanır ve gereksinim duyduğundan daha az su alabilir, bu olaya fizyolojik kuraklık denir. Daha az su kullanımı ise verimde ve meyve kalitesinde azalmaya neden olur.

Toksik (zehir) etki Toksik etki, çözelti içerisindeki iyonların bireysel etkisidir. Toplam tuzluluk düşük olsa dahi bazı iyonların yüksek konsantrasyonda bulunmaları bitkide verim ve meyve kalitesi kötüleşmelerine neden olabilir. Bu iyonlardan en önemlileri CO3=, HCO3-, Cl-, B ‘dur. CO3= ve HCO3- özellikle yağmurlama sulamada önemlidir. Cl- yapraklarda birikerek yaprak yanmasına neden olur. B, <1 ppm düzeyinde olumsuz etki yapmazken, >4 ppm düzeyinde hemen tüm kültür bitkileri için zararlı etkiye sahiptir.

Sulama Suyu Kalitesinin Tayini İçin Yapılan İşlemler Su örneklerinin alınması Sulama suyu elektriksel iletkenliğinin ve pH sının ölçülmesi Kimyasal analizler Sulama suyu kalite kriterlerinin belirlenmesi Sulama suyu kalitesinin sınıflandırılması

Su örneklerinin alınması Sulama sularının doğru olarak sınıflandırılması için örneklerin usulüne uygun olarak alınması önemlidir. Laboratuvar analizleri için yaklaşık 2 litre su gereklidir. Akarsudan yada rezervuarlardan örnekler, suyun durgun olmadığı akışın olduğu bölümlerden, kuyulardan ise suyun bir süre akıtılmasından sonra alınır. Plastik yada cam şişelere, şişenin örnek ile iyice yıkanmasından sonra alınır. Su örneği en kısa sürede (aynı gün) laboratuvara teslim edilmeli ve analizlere de hemen başlanmalıdır.

Elektriksel iletkenliğin (EC) ölçülmesi EC değeri suda erimiş toplam tuz miktarının iyi bir göstergesidir. Bu nedenle EC değeri kolay ölçülebilir olması nedeniyle sulardaki toplam tuzluluğun belirtilmesinde sıkça kullanılır. Bu amaçla geliştirilen EC metre cihazları ile ölçülür ve direnç (ohm) in tersi olarak mho/cm şeklinde ifade edilir. 25oC’de mmhos/cm=dS/m olarak ifade edilir. ΣK(meq/l)/EC(dS/m)=10(12) ilişkisi vardır.

Sulardaki pH değerinin ölçülmesi Sulama sularının asit, nötr yada bazik durumunu saptamak amacıyla pH değeri tayin edilir. Bu değer sudaki erimiş tuzların hidrojen iyonları konsantrasyonunun negatif logaritmasıdır. pH 7’den küçükse çözelti asit, 7’den büyük ise bazik, 7 ise nötr’dür. Çözeltinin pH değeri, bu amaç için geliştirilmiş olan pH metre cihazı ile ölçülür. Sulama sularının pH değeri genelde 6.5 ila 8.5 arasında değişir.

Sulama sularında yapılan kimyasal analizler Anyonlar (Cl-, CO3=, HCO3-, SO4=, NH3-) Katyonlar (Na+, K+, Ca++, Mg++) Analiz sonuçları meq/l, ppm yada mg/l olarak ifade edilir. ppm = meq/l x 64 meq/l = (EC mmhos/cm) x 10 ppm = mg/l = (EC mmhos/cm) x 640

Sulama suyu kalite kriterlerinin belirlenmesi Suda eriyebilir tuzların toplam konsantrasyonu Elektriksel iletkenlik (EC) şeklinde ifade edilir. Na+ iyonunun diğer katyonlara oranı %Na=(Na+/ΣK) x 100 SAR=Na+/√[(Ca+++Mg++)/2] Bor yada diğer toksik iyonların konsantrasyonu Ca++ ve Mg++ ilişkin bikarbonat konsantrasyonu RSC=(CO3=+HCO3-)-(Ca+++Mg++)

BOR’a dayanım çizelgesi Dayanıklı Yarı-dayanıklı Hassas 4.0 ppm 2.0 ppm 1.0 ppm Athel (Tamarix apilla) Ayçiçeği Pecan Kuşkonmaz Patates Ceviz Hurma (Phonix canariensis) Pamuk (Acala ve Pima) Yer elması Hurma ağacı (Phonix dactylifera) Domates Fasulye Şeker pancarı Bezelye Amerikan Karaağaç Hayvan pancarı Turp Erik Bahçe pancarı Tarla bezelyesi Armut Yonca Üçgül Elma Kuzgun kılıcı Zeytin Üzüm (Sultan ve Malaga) Bakla Arpa İncir Soğan Buğday Amerikan hurması Şalgam Mısır Kiraz Kabak Yulaf Şeftali Lahana Zinia Kayısı Havuç Helvacı kabağı Böğürtlen Biber Potakal Tatlı patates Avokado Lima fasulyesi Greypfruit Limon 0.3 ppm

RSC sınıfları çizelgesi Suyun Sınıfı RSC, meq/l 1.Sınıf (iyi) <1.25 2.Sınıf (orta) 1.25-2.50 3.Sınıf (uygun değil) >2.50

Sulama suyu kalitesinin sınıflandırılması Sulama suyu kalitesinin sınıflandırılması amacıyla çok sayıda araştırıcı tarafından geliştirilmiş pek çok sınıflandırma sistemi bulunmaktadır. Ülkemizde uzun yıllardır bu amaçla ABD Tuzluluk Lab. Sınıflandırma Sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemde sular toplam tuzluluk (EC) ve SAR değerlerine göre sınıflandırılırlar.

Toplam tuzluluk açısından sular; düşük tuzlu 0-0.25 dS/m; Orta tuzlu 0.25-0.75 dS/m; Yüksek tuzlu 0.75-2.25 dS/m ve Çok yüksek tuzlu >2.25 dS/m Sodyumluluk açısından sular; ; düşük sodyumlu 0-10 meq/l; Orta sodyumlu 10-18 meq/l; Yüksek sodyumlu 18-26 meq/lve Çok yüksek sodyumlu >26 meq/l