KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KARBOHİDRATLAR.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
KARBONHiDRAT METABOLİZMASI
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Canlıların Temel Bileşenleri
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
KARBONHİDRAT NEDİR...
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR & ŞEKER ÜRETİMİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
Alkoller ve Eterler.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KARBONHİDRATLAR.
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Bileşik ve formülleri.
ATOMUN YAPISI, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Her madde gözle görülemeyecek kadar küçük ve bölünmesi zor yapı taşları olan atomlardan oluşmuştur. Atomlar gözle.
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
BASİT ŞEKERLER.
Metabolizma ve Beslenme
1 KARBONHİDRATLAR. 2 Karbonhidratlardaki fonksiyonel gruplar.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
1 mol maddenin kütlesi=Mol kütlesi= MA g/mol
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
KARBONHİDRATLAR
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Element , Bileşik ve Karışımlar
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
İdrarda Redüktan Madde Aranması
Karbohidratlar.
KARBONHİDRATLAR.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
Karbonhidratlar Monosakkaridler
KARBONHİDRATLAR.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
Sunum transkripti:

KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m şeklimdedir. Bileşiklerinde nH/nO oranı 2 dir.

Karbon hidratlar doğada fotosentezler sonunda oluşurlar. 6CO2 + 6H2O +Enerji C6 (H2O)6 + 6O2 Bitkilerin oluşturdukları karbonhidratlar, canlılar tarafından kullanılır. C6 (H2O)6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + Enerji

Yapılarında aldehit yada keton grubu taşırlar Yapılarında aldehit yada keton grubu taşırlar. Aldehit grubu taşıyanlar, aldehit; keton grubu taşıyanlar, keton özelliği gösterirler. Yapılarında –OH grubu taşıdıklarından poli alkol özelliği gösterirler. Unlu ve şekerli bileşiklerin büyük bölümü, pamuk ve ketenli giyeceklerin ve ağaç aksamının büyük bölümü karbonhidratlardır.

KARBONHİDRATLARIN İSİMLENDİRİLMESİ Yapısında aldehit grubu bulunduran karbonhidratlara aldoz, keton grubu bulunduranlara ketoz denir. Aldo – sayı - oz CHO CHOH CH2OH Aldotrioz CH2OH C=O Ketotrioz

KARBONHİDRATLARIN SINIFLANDIRILMASI -Mono Sakkaritlerin en önemlileri Glikoz, Furuktoz ve galaktoz dur. Karbonhidratlar; Monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olmak üzere 3 grupta incelenirler. -Di sakkaritler iki mol mono sakkaritten, 1 mol su çıkartılmasıyla oluşur. -Poli sakkaritlerde ise n tane C zinciri oksijen köprüleriyle bir birlerine bağlanmıştır.

MONOSAKKARİTLER Monosakkaritlerin doğada en çok bulunanı glokozdur. Formüllerinden de anlaşıldığı gibi monosakkaritler a simetrik karbon atomu bulundurdukları için optikçe aktiftirler. Glikoz yapısında aldehit grubu bulundurduğu için indirgen özellik gösterirler. Amonyaklı gümüş nitrat çözeltisinden (TOLLENS) gümüş iyonunu (Ag+1) gümüşe, Fehling çözeltisinden Cu+2 iyonunu, (Cu2O) çöktürür. Karboksilik asitlere yükseltgenirler.

CHO CH2OH CHO H- COH C=O CHOH HO- CH HO- CH H- COH CH2OH CH2OH Aldohekzoz D-Glikoz CHO HO- CH CH2OH H- COH CH2OH HO- CH C=O H- COH Keto hekzoz Fruktoz Aldopentoz CHO CHOH CH2OH

DİSAKKARİTLER C6 (H2O)6 + C6 (H2O)6 C12 H22O11 + H2O Glikoz furoktoz sakkaroz Görüldüğü gibi 2 mol mono sakkaritten 1 mol su çekilerek oluşan bileşiğe denir. Önemli disakkaritler; Sakaroz, laktoz, maltoz, selobiyozdur.

DİSAKKARİTLER Sakaroz doğal olarak şeker kamışlarında bulunur ve bu kaynaklardan elde edilir. Di sakkaritler asitli ortamda hidroliz edildiklerinde monosakkaritler elde edilirler. C12 H22O11 + H2O C6H12O6 + C6H12O6 Sakaroz + su Glikoz + Furoktoz Laktoz + su Glikoz + Glaktoz Maltoz + su Glikoz + Glikoz H+

POLİSAKKARİTLER Çok sayıda mono sakkaritin birleşmesiyle, polisakkaritler oluşur. Genel formülleri (C6H10O5)n dir. Önemli polisakkaritler; nişasta, seloloz, glikojendir.. Nişasta maltoz Gikoz Selüloz sellobiyoz Glikoz Glokojen Maltoz Glokoz Nişasta; buğday, patates, mısır ve pirinçte bol miktarda bulunur. Selüloz; bitkilerin yapı taşı olup, doğada en bol bulunan polisakkarittir. Glikojen; hayvanların karbonhidrat depolarıdır. Özellikle karaciğer ve kaslarda bulunur. H2O H+ YADA ENZİM