1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
SIFATLARDA YAPI BASİT SIFATLAR TÜREMİŞ SIFATLAR BİRLEŞİK SIFATLAR
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
Hazırlayanlar kimmiş biliyor musun?
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
İSİM GRUBU.
1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti.
EKLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
TAMLAMALAR.
SES BİLGİSİ SORULAR.
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
1/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Annesi sonunda bebeği uyutabildi.” cümlesindeki fiilin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? Tezlik Yaklaşma Sürerlik.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
TAMLAMALAR.
SORULAR.
Ses Bilgisi.
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ 2. DÖNEM 1. PERFORMANS ÖDEVİ ECEM İNAN 7/A 896
SÖZCÜK YAPISI.
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
1. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır
Ekler sorular.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
FİİLLER. 1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
4.SINAV BAŞARILAR Başarı, kazanacağım diyebilenlerindir.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER.
CÜMLE TÜRLERİ.
İSİM TAMLAMALARI.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
CÜMLENİN ÖGELERİ.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
İSİM GRUBU.
TAMLAMALAR.
FİİLİMSİ (EYLEMSİ).
HATIRLAYALIM.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır? A) I B) II C) III D) IV E) V

Cevap D

2. Güneşin ışıkları (I) kavruk (II) tenimizi sızlatıyor (III), ılık (IV) rüzgârsa okşuyordu (V). Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır? A) I B) II C) III D) IV E) V

Cevap C

3. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı bir hasta, hemşireyi çağırdı. C) Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu. D) Dizili masalar, şamdanlarıyla güzel görünüyordu. E) Sürülü tarlalara bu yıl ürün ekilmeyecekti

Cevap A

4. I. Soğuk iklimlerin insanları açık tenlidir. II 4. I. Soğuk iklimlerin insanları açık tenlidir. II. Yalnız geçirdiği günlerin acısını hissetti. III. Beni yanlış anlamayın sakın, hayıflanıyorum işte. IV. Susuz bir yazdı, çiftçiler yine üzüldü. V. Gitme, diyorum; oralar tehlikeli. Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir? A) I B) II C) III D) IV E) V

Cevap E

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir 5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir? A) Saçın ağarmış, yüzün solmuş; ama yine de güzelsin. B) Binaların girişi de ferahlık vermeli insana, güzel olmalı. C) Zamanın değerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın. D) Siz, beni yanlış anladınız. E) Korku, yeni işlere girişmememizi engeller.

Cevap C

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ş (ış, iş, uş, üş)” eki ötekilerden farklı bir işlevde kullanılmıştır? A) Görüşmek için hafta sonunu bekleyemedi. B) İnanışların tartışmasını bile yapmazdı. C) Kocaman adamlar dövüşmüş. D) Dertleşen köylüler, muhtarın gelmesini bekledi. E) Anlaşmaya bağlı olacaklarına inanıyor musunuz?

Cevap B

7. Gizli bahçenizde Açan çiçekler vardı, Gecelerde ve yalnız Vermeye az buldunuz Yahut vakit olmadı. Yukarıdaki şiirdeki sözcüklerden kaçı türemiştir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

Cevap D

8. Mutluluğu tatmanın tek yolu onu paylaşmaktır, çünkü mutluluk ikiz olarak doğar. Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

Cevap D

9. “Başarının sırrı insanın içinde, çabasında ve sabrındadır.” Yukarıdaki cümlede geçen sözcüklerden kaçı tamlanan eki almıştır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

Cevap B

10. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi ötekilerden farklı yapıdadır 10. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi ötekilerden farklı yapıdadır? A) O günlerde hava oldukça sıcaktı. B) Yavrucak hastalıktan ufaldı. C) Tavuk kuytu bir köşede yumurtlamış. D) Çocuk koşup ata binecek kadar büyüdü. E) Ağaç, fırtına kopunca devrildi.

Cevap D

11.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır? A) Havadan keskin bir sirke kokusu alıyorduk. B) Uzak memleketlerden haber getirirdi köye. C) Çiçeklerin kokusu kadar güzeldi esen rüzgâr. D) Algılaması zayıf bir insan gözlemci olmalı. E) Savcı, olayların üstüne üstüne gidiyordu

Cevap D

12. I-Yapraklar güneşin etkisiyle sarardı 12. I-Yapraklar güneşin etkisiyle sarardı. II-Annesi onu kollarıyla sıkı sıkı sarardı. III-Bulutun gölgesinden hava birden karardı. IV-İşçiler çimentoyu iyice karardı. V-Bu benim için önemli bir karardı. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangileri ötekilerden farklı yapıdadır? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) IV ve V E) II ve V

Cevap B

13. Yazdığım hiçbir (I) şeyi, yanlış da olsa silmezdim 13. Yazdığım hiçbir (I) şeyi, yanlış da olsa silmezdim. Birçok (II) konuda aynı görüşü paylaşıyoruz seninle. Güle biraz (III) su verince, gülün canlanması gerekiyordu. Bu bilgilere kimi (IV) kitaplarda da rastlayabilirsiniz. Çoğu (V) günler, çocuklara masal anlatırlardı yaşlı kadınlar. Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangileri basit sıfattır? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) IV ve V E) II ve V

Cevap D

14. “Kimi zaman sıfat tamlamaları kalıplaşarak birleşik isim oluşturur Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük bu yolla oluşmamıştır? A) Sıradağlar, Akdeniz bölgesini boydan boya kaplar. B) Yenilik arayışı olan sanatçılarımız hep bu yüzyılın sanatçılarıdır. C) Ortaçağ, Batı”da bilimin ve felsefenin gelişmediği bir çağ olmuştur. D) Koşuklar, daha çok aşkı ve ilkbahar sevincini anlatırdı. E) Evleri sarıp sarmalayıp gelinduvakları, çiçek açmıştı.

Cevap E

15. “Türkçedeki “-a” eki isimden fiil veya fiilden isim yapabilen eklerdir. Aşağıdakilerden hangisinde “-e, -a” ötekilerden farklı bir görevdedir? A) Yıllarca katlandığı kocasını bu yaşta boşadı. B) Dizindeki yarayı biraz eşince dizi kanadı. C) Uyumadan önce sınavından iyi bir not almayı diledi. D) Okul şehir merkezindeydi ama yolu sapaydı. E) Ünlü bir yönetmenin çektiği bir filmde oynadı.

Cevap D

16.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ünlü kaybına uğramamıştır? A) Kıvrılıyor yollarda hasta bit tren inleye inleye. B) Kâğıtlar, poşetler ve yapaklar savruluyor fırtınada. C) Araba il sınırına varmadan yoldan çevriliyor. D) Devriliyor bir dev, tarihin durmaz akışında. E) Evi yıkılan insanlara birer çadır veriliyor.

Cevap E

17. Bir yudum (I) içmek için suya eğildi 17. Bir yudum (I) içmek için suya eğildi. Türk edebiyatında özel (II) bir yeri vardır O.Pamuk”un. Eski (III) bir binanın restore edilmesi için çalışılacaktı. Sürü (IV) nasıl olmuşsa dağılmış, ana yola çıkmıştı. Olayı anlatacak bir tanık (V) bile bulunamamıştı. Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangisi basittir? A) I B) II C) III D) IV E) V

Cevap C

18. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi basittir 18. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi basittir? A) Açık açık konuşur, kimseden çekinmezdi. B) İnsanlar konser alanına akın akın geliyordu. C) Öğretmenle göz göze gelince, tahtaya kalktım. D) Cevabını bile bile, neden soru sorup duruyorsun. E) Akıllı akıllı oturan çocuklar bu muydu, diye şaştım.

Cevap C

19. Aşağıdakilerden hangisi ikili (ortak) kök değildir 19. Aşağıdakilerden hangisi ikili (ortak) kök değildir? A) güven B) ağrı C) yol D) sıva E) eski

Cevap C

20. “Türkçedeki “cık, -cak,-ce, -msi,-mtırak ekleri sözcüklere küçültme anlamı katar ve bu sözcükler isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılabilir.” Aşağıdaki cümlelerden hangisinde küçültme sıfatı kullanılmamıştır? A) Büyükçe bir çay bahçesinde oturmuş, dinleniyorduk. B) Kitaptaki sarımtırak renkler, yeşillerle uyum içindeydi. C) Etrafı duvarlarla çevrili konağın genişçe bir bahçesi vardı. D) Irmağın yeşilimsi rengi, buraya ayrı bir hava katıyordu. E) İnsanlar bu apartmanın bu katından ufacık görünüyordu.

Cevap E