Tuz Stresi Altındaki Kabak Fidelerinde Sodyum ve Klor İyonlarının

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE VE KULÜP ÇALIŞMALARI
Advertisements

KUŞKONMAZ.
Diferansiyel Denklemler
TÜRKİYE’DE EĞİTİM VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR MODELİ İLE ANALİZİ Yrd.Doç.Dr. Ceyda ÖZSOY Anadolu Üniversitesi Eskişehir 2007
BİTKİLERDE KLOR.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
Şebnem Kuşvuran1 Sevinç Uslu Kıran2 Şebnem Ellialtıoğlu3
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
SEBZELERİN DEKAR’A VERİM BİLGİLERİ.
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KETEN.
Kabakgiller, dünya üzerindeyetiştiriciliği yapılan Cucurbitaceae familyasına ait 118 adet cins ve toplam 825 adet türden oluşmaktadır (Bisognin, 2002).
Çözünürlük Dengesine Etki Eden Faktörler
Ders: ZYS 426 SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Konu: 2
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
SULAMA SUYU KALİTESİ VE TUZLULUK
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) Etmenine Dayanıklılık Sağlayan Sw-5 Geninin Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Belirlenmesi Asu OĞUZ1 Şebnem.
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı,
KOLZA.
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Bitki Besin Elementleri
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
KEREVİZ.
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
TUZLU KOŞULLARA TOLERANSI YÜKSEK BAZI YERLİ KAVUN AKSESYONLARI
BBY 207: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri I Y.T. SPSS (Statistical Package for the.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
DERS-1 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER ATAPULJİT
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE JEOLOJİNİN 100
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
Çukurova Koşullarında Bazı Serin Mevsim Çim Bitkisi Tür ve Karışımlarının Çimlenme Süreleri ve Kaplama Hızlarının Belirlenmesi Alpaslan KUŞVURAN1.
Kan Total Karbondioksit İçeriği Ve Bikarbonat Düzeyleri Ölçümü İle pH Tahmini Kolayca Yapılabilir Mustafa ÇAKAR1, Fatih BULUCU1, Ömer KURT1, Fatih YEŞİLDAL2,
Habibe GÜLER1, Nazan ÜZÜM1, Kurtuluş OLGUN1
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
Bazı Kışlık Çilek Çeşitlerinin Topraksız Tarımda Düzce Ekolojik Koşullarındaki Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri Fatma Çiğdem SAKİNOĞLU ORUÇ1 1.Düzce.
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
Geniş sıralar arası (cm) Bitki yoğunluğu (bitki/m2)
BİY 104 MİKROTEKNİK Doç. Dr. H. Nurhan BÜYÜKKARTAL
Haşhaş.
1Mustafa AKKUŞ, 1Mustafa SARI, 1Elif Sena GÜNGÖR
MARDİN İLİ ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINDA ZARARLI MEYVE İÇKURTLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Tarkan AYAZ1, Halil BOLU2 1 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Yüzey sterilizasyon (SS) Yüzey sterilizasyon yapılmayan (NSS)
TOHUM ÖZELLİKLERİNDEKİ VARYASYON
Dondurarak Kurutulmuş Alabalık (Oncorhynchus mykiss) Kıymasının Besin Kompozisyonu ile Bazı Vitamin ve Mineral İçeriklerinin Araştırılması  Bengünur ÇORAPCI1,
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)
POLARİTE Bilindiği gibi mültisellüler bir organizma olan her bitkinin büyüme ve gelişmesi sonunda kazanmış olduğu belirli bir şekli, yapısı ve organizasyonu.
ÇİMLENME Tohum, spor veya üreyen bir kısmın dormansi periyodunu geçirmesinin ardından elverişli koşulların ortaya çıkması ile çimlenme olayı başlar. Çimlenme.
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
Işığın Çimlenme Üzerine Etkisi
Sunum transkripti:

Tuz Stresi Altındaki Kabak Fidelerinde Sodyum ve Klor İyonlarının Bitki Organlarındaki Dağılımı Ferah Ertekin1, Şenay Sevengör1, Fikret Yaşar2, Şebnem Kuşvuran3, Mehlika Yücer1, Şebnem Ellialtıoğlu1  1 Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Ankara, 2 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Van 3 Çankırı Karatekin Üniversitesi, Kızılırmak Meslek Yüksekokulu, Çankırı *skusvuran@gmail.com Giriş Tuza karşı gösterilen tepki bakımından bitki türleri ve çeşitleri, hatta organları arasında fizyolojik ve metabolik değişimler bakımından önemli farklılıklar bulunmaktadır (Belkhodja ve ark.,1994). Kabak bitkisi ile aynı familyada yer alan kavunda yaptığımız çalışmalarda tuza tolerant genotip seçiminde etkili olarak kullanılabilecek en güvenilir parametrelerin bitkideki iyon değişimi, özellikle bünyeye aldığı klor iyonu miktarı, zararlanma indeks değeri, bitki yaş ağırlığı olduğu belirlenmiştir (Kuşvuran ve ark., 2006; Kuşvuran ve ark., 2007 a; b; c). Bu çalışmada, yerel kabak genotiplerinde tuza tolerans bakımından farklılıkların gelişme indeks değeri yönüyle ortaya konması, tuz stresi altındaki kabak bitkilerinde sodyum ve klor iyonlarının bitki üzerindeki dağılımının incelenmesi amaçlanmıştır. Nevşehir-1 İskenderun-2 A-32 A-19 A-10 Ç-5 A-8 Ç-1 ÇÜ-7 Materyal ve Yöntem Çalışmada, Cucurbita pepo, C.moschata ve C.pepo var. styriaca türlerine ait 26 adet değişik kabak genotipi kullanılmıştır. Bunların tümü ülkemizin değişik yörelerinde yetiştirilen yerel populasyonlardan oluşmaktadır Tohumlar vermikulit doldurulmuş plastik kaplara ekilmiştir. Kotiledon yaprakları yatay konuma gelen fideler, su kültürüne alınmışlardır. Su kültürü için, Hoagland besin çözeltisi (Hoagland ve Arnon, 1938) doldurulmuş 25x25x18 cm boyutlarındaki plastik küvetler kullanılmıştır. Fideler 4-5 gerçek yapraklı oldukları dönemde kademeli olarak tuz uygulamalarına geçilmiştir. Final konsantrasyon olarak 100 mM NaCl kullanılmıştır. Ölçüm ve analizler için örnek alma işlemi tuz uygulamasından 4 gün ve 7 gün sonra yapılmıştır. Stres sonunda bitkilerde, 0-5 skala değerlendirilmesi; kök, gövde ve 3.yapraklarda Na iyon değişimi flame fotometrik yöntemle; Cl- iyonu gümüş iyonları ile kolorimetrik amperometrik titrasyon yöntemiyle belirlenmiştir. Denemede yer alan yerli kabak genotiplerinden bazılarında tohum almak üzere kendilenmiş meyvelerin görünüşü Tuz uygulamasının yedinci gününde ölçüm ve analizler için alınarak kullanılan fideler (soldakiler kontrol, sağdakiler tuz uygulamasından alınan fidelerdir) Bulgular ve Sonuç İncelenen bu genotiplerin önemli bir ıslah materyali olabileceği düşünülmektedir. Toplam 26 kabak genotipi ile gerçekleştirilen tuzluluk (100 mM NaCl) uygulaması nedeniyle oluşturulan tuz stresi karşısında genotiplerin farklı tolerans seviyeleri gösterdikleri belirlenmiştir. Na iyonu, tuz uygulanan tüm genotiplerde artmıştır. En fazla artış bitkilerin gövde kısmında olmuştur. Üçüncü yapraklardaki Na miktarı ikinci sırada yer almış, köklerde en az Na konsantrasyonu belirlenmiştir. Her iki ölçüm gününde de dikkati çeken özellik, klor iyonu miktarının genel olarak en fazla biriktirildiği kısmın gövde olduğudur. Bazı genotiplerde köklerdeki Cl iyonu üçüncü yapraktan daha yüksek çıkmış, bazı genotiplerde ise bunun tersi gerçekleşmiştir. Fizyolojik çalışmalar içerisinde önemli bir yeri olan tuz stresi çalışmalarının bizim çalışmamızdaki gibi birkaç aylık genç bitkilerde olduğu kadar, gelişmesinin daha ileri aşamalarına geçmiş ve daha fazla sayıda yapraklara sahip bitkilerde yapılması, daha net sonuçlar verebilecektir. 26 farklı kabak genotipine ait fidelerin değişik kısımlarında tuz uygulamasının ardından ölçülen Na iyonu miktarları (µg/mg K.A.), a. 4. gün, b. 7. Gün Kaynaklar Belkhodja, R., F. Morales, A. Abadia, J. Gomez-Aparisi and J. Abadia. 1994. Chlorophyll fluorescence as a possible tool for salinity tolerance screening in barley (Hordeum vulgare L.). Plant Physiology 104, 667-673. Hoagland, D. R. and D. Arnon. 1938.The water culture method for growing plants without soil. Circ. Univ. Calif. Agr. Exp. Stn. No. 347. Kuşvuran, Ş., F. Yaşar., K. Abak ve Ş. Ellialtıoğlu. 2006. Tuz stresi altında yetiştirilen kavun (Cucumis melo L.) genotiplerinde yapraklarda iyon birikimi ile tuza tolerans arasında ilişkiler. VI. Sebze Tarımı Sempozyumu, 19-22 Eylül, Kahramanmaraş, Bildiriler, s: 395-398. Kuşvuran, Ş., Ş. Ellialtıoğlu, F. Yaşar ve K. Abak. 2007a. Bazı kavun (Cucumis spp.) genotiplerinin tuz stresine tepkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 13(4), 395-404. Kusvuran, S., S.Ellialtioglu, F. Yasar and K. Abak. 2007b. Effects of salt stress on ion accumulations and some of the antioxidant enzymes activities in melon (Cucumis melo L.). Journal of Food, Agriculture & Environment - JFAE 5 (2), 351-354. Kusvuran, S., F.Yasar, S. Ellialtioglu and K. Abak. 2007c. Utilizing some screening methods in order to determine tolerance of salt stress in the melon (Cucumis melo L.). Research Journal of Agriculture and Biological Sciences 3 (1), 40-45. 26 farklı kabak genotipine ait fidelerin değişik kısımlarında tuz uygulamasının ardından ölçülen Cl- iyonu miktarları (µg/mg K.A.), a. 4. gün, b. 7. Gün İndeks Değeri