TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

DİLEK KİPLERİ.
Bu sözleri hiç duydunuz mu?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Sınavlar; Öğrenci ve Veliler
Tarafından yayınlanmaktadır
PARÇADA ANLAM.
EDATLAR.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Aşka Dair.

TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
NOKTALAMA İMLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
YANIMDA OLSAN YİNE ÖZLERDİM VE BİLKİ BU KADAR SEVMEM SENDEN DEĞİL
DİLEK KİPLERİ.
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
CÜMLEDE ANLAM ? ? G.KORKMAZ.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
YAZIM KURALLARI.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
CÜMLEDE ANLAM.
ZARF (BELİRTEÇ).
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
FİİLLER.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
Türkçe Öğretmenliği Bölümü
HAYAT CAN DÜNDAR SESLİ İZLEYİNİZ.
Uzun zamandır hayatta neler yaptığımıza dair düşünüyorum.....
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
Anlar Gibiydin… …. Oysa sen, onlar gibi degildin... Anlar gibiydin.
SÖZ ÖBEKLERİ (GRUPLARI)
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLEDE ANLAM.
YAZIM KURALLARI.
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER
FİİLLERDE KİP.
ZAMİR (ADIL).
EK FİİL / EK EYLEM /.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu 1) Pişmanlık 2) Özlem 3) Beğenme 4) Şaşırma 5) Yakınma 6) Küçümseme 7) Sitem 8) Kararsızlık 9) Beklenti 10) İstek

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Yapılan bir hata veya yanlış sonucunda duyulan üzüntüyü anlatan cümlelerdir. Örnekler Keşke vaktimi daha iyi değerlendirseydim. Annemi dinleyip yola çıkmamalıydım.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Bilinen, tanınan bir kişi veya yeri görme ya da geçmişte yaşadığı birtakım şeyleri tekrar yaşama isteği anlatan cümlelerdir. Örnekler Çocukluğumdaki o neşeli günleri mumla arıyorum. Vatanıma kavuşacağım günü bekliyorum.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Herhangi bir kişi, durum ya da olaydan duyulan memnuniyeti anlatan cümlelerdir. Örnekler Sanatçının bütün eserlerini keyifle okudum. İşini zamanında ve düzgün yapanları severim.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Beklenmeyen bir durum karşısında hissedilen duyguyu anlatan cümlelerdir. Örnekler Puanımı görünce ne yapacağımı bilemedim. Ondan hiç böyle bir şey beklemezdim.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Bir varlık, durum ya da olaydan duyulan rahatsızlığı anlatan cümlelerdir. Örnekler Şehrin trafiği de bir rahatlamadı gitti. Bu eve taşındık taşınalı bir rahat yüzü görmedik.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Karşıdakine değer vermeme, onu küçük görme, önemsememe, hafife alma anlamlarındaki cümlelerdir. Örnekler Sen şiirden ne anlarsın! Beyimiz büyümüş de bize akıl verir olmuş.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Bir kimseye veya bir duruma karşı duyulan üzüntünün, kırgınlığın dile getirildiği cümlelerdir. Örnekler Bu kadar emeğin karşılığı bu mu olacaktı! Buralara kadar geldin de beni ziyaret etmedin ha!

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Herhangi bir konuyla ilgili olarak kararsızlık ifade eden cümlelerdir. Örnekler Sinemaya mı yoksa tiyatroya mı gitsek? Eve mi gitsem yoksa parka mı diye düşünüyorum.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Olması beklenen, gerçekleşmesi umulan durumları ifade eden cümlelerdir. Örnekler Projeyi devam ettirirler diye ümit ediyorum. Umudum öyle bir yanlışa kalkışmaması yönünde.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu Bir dileği, arzuyu, isteği bildiren cümlelerdir. Örnekler Havalar düzelince ailece pikniğe gidelim. Doğayı temiz tutalım, hayvanları koruyalım.

TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu 1) Pişmanlık 2) Özlem 3) Beğenme 4) Şaşırma 5) Yakınma 6) Küçümseme 7) Sitem 8) Kararsızlık 9) Beklenti 10) İstek