ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PFOS ve türevleri Perfluorooktano sülfonik asitler (PFOS) bir tuz şeklinde ya da büyük polimerlere katkı olarak kullanılan, flor bileşenlerine tamamen.
Advertisements

Çevre kİmyasi.
OSURUĞUN BİLİMSEL AÇIKLAMASI
Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
ONUNCU HAFTA Plastik torbalar, PVC su boruları ve penler.
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
PETROLÜN FİZİKSEL ve KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Gıda koruyucuları, antioksidanlar,
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
Temiz Enerji Kaynakları
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
ISI VE SICAKLIK.
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Karbonlu Sedimanter Kayaçlar
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
MAKİNA ELEMANLARI YAĞLAMA TEKNİĞİ.
CANLILARDA ENERJİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
LİPİTLER (YAĞLAR)
ewa
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Alkanlar ve Alkenler.
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Petrol hidrokarbonları 4 ana grupta toplanır:
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
MADDE DÖNGÜLERİ.
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Maddenin Halleri.
METAN GAZI. İÇİNDEKİLER 1-Metan gazı nedir ? 2-Metan gazı nasıl oluşur ? 3-Metan gazının tehlikeleri. 4-Metan gazının patlama tehlikesi varmı ? Nasıl.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.

DOĞAL GAZ Doğal olarak bakteriler tarafından oksijensiz ortamda organik maddelerin bozunmasından metan üretilir. Bataklıklarda ve çamurlu göllerde oluştuğu için bataklık gazı olarak da adlandırılır. Sığır gibi büyükbaş hayvanların sindirim ürünlerinde de metan büyük oranda oluşur.

Metan özellikle üniversitemize adını veren karaelmas-kömür madenlerinde de oluşur. Hava yerine metan kaplamış madenlerde dikkatsizlik havasızlıktan boğulmaya neden olabilir. Hava oksijeni ile karışımı çok şiddetli patlayıcıdır. Bu karışıma grizu adı verilir ve bu grizu patlaması madenlerde büyük kayıplara sebep olur.

Petrol yataklarında da doğal gaz birikir. Bu doğal gazın yaklaşık % 80 i metandır. Geri kalanı ise daha yüksek karbonlu alkanlardır. Evlerde kullanılan doğal gaz renksiz, kokusuz bir gaz karışımıdır. Gaz kaçağının kolay anlaşılması için keskin kokulu bir gaz (genellikle etil merkaptan) karıştırılır. Doğal gaz çok temiz bir yakıttır ve bu nedenle ülkelerde kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Borularla veya -160 o C ta sıvılaştırılmış halde taşınmaktadır. 1 m 3 sıvılaştırılmış doğal gaz 1 atmosfer basınçta 600 m 3 gaza eşittir.

MOTOR YAĞI Motor metal parçaları arasında sürtünmeyi azaltmak ve aşınmayı önlemek için motor yağı kullanılır. Motor yağı C 16 ile C 50 arasında değişen yüksek karbonlu hidrokarbonlardır. Motor yağları beş ana grupta incelenir. Bir, iki ve üçüncü gruptakiler normal petrol fraksiyonlarından elde edilen hidrokarbonlardır. Dördüncü grup olefinlerin polimerizasyonuyla elde edilen yağlardır. Beşinci grup ta sentetik olarak elde edilen poliol esterleri ve poli alkilen glikollerdir.

Motor yağına viskoziteyi artırmak için yüksek molekül ağırlıklı poli metil metakrilat veya etilen-propilen kopolimeri katılır. Alkil-fenoksidin sodyum tuzu (i) yağdan gelecek sülfür bileşiklerinden oluşabilecek asitleri nötralleştirmek için, (ii) çökelmeye sebep olabilecek hidrokarbon oksidasyonunu önlemek için, (iii) yağdaki is ve parçacıkları çözmek veya sürükleyip filtreye taşıyıp temizlik görevi için yağa katılan önemli bir katkı maddesidir. Çinkoalkil ditiyofosfat sürtünme sebebiyle aşınmayı önleyici olarak ve antioksidan olarak motor yağına katılır.

Karbonun önemi Dünyamızda karbon olmasaydı ayın yüzeyi gibi verimsiz çorak bir arzi olurdu. Karbon içeren bileşikler insan vücudundan çıkarılırsa tamamen su, çok kırılgan bir iskelet ve az bir inorganik artığı kalırdı. Canlı organizmanın esas bileşenleri karbohidratlar, yağlar, proteinler, nükleik asitler, enzimler ve hormonlar hep organik maddelerdir. İnsanın günlük yaşantısının esas gereksinimleri hep organiktir; yakıt, yiyecek ve giyim eşyaları.

Birçok günlük kullanımda elimizin altında olan eşyalar da organik maddelerdir, karbon esaslıdır: Kurşun kalem, aslında grafitten yapılır. Silgi kauçuk esaslıdır. Odun, kağıt, mürekkep, yapıştırıcı… ve benzeri hep karbon esaslıdır. Karbonun önemi özetle volkanik kayalıklardan ibaret ay ile yeşilliklerle örtülü dünya yüzeyini karşılaştırarak daha iyi anlaşılabilir.