Gözün yapsı Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Göz, ışığı geçirmeye ve kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DUYU ORGANLARI SERALP KOZAN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
Advertisements

Göz ve Gözün Yapısı Metin Kılıç.
.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
GÖRME OPTİĞİ VE GÖRMENİN NÖROFİZYOLOJİSİ
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
DUYU ORGANLARI
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Görme Sistemi -.
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
DUYU ORGANLARIMIZ
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARI OSMAN KALYONCU.
DUYU ORGANLARIMIZ.
DUYU ORGANLARIMIZ Duyu organlarımız.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİM
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
IŞIK VE SES.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
DUYU ORGANLARI Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
DUYU ORGANLARI.
Göz modelinde görüntünün oluşması
Duyu Organları.
LENS.
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
GÖZ.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
DUYU ORGANLARI.
UVEA.
DUYU ORGANLARI
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMELİĞİ
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
5. SINIF 4. ÜNİTE IŞIK VE IŞIĞIN YAYILMASI
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
5 Duyu organımızdan birtanesi gözümüzdür Gözümüz dı ş tan içe do ğ ru 3 kısımdan olu ş ur. 1=Sert Tabaka 2=Damar Tabaka 3=A ğ Tabaka.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
RETİNA.
Duyu Organlarımız.
Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.
BEŞ DUYUMUZ.
ANLAMA TEKNİKLERİ I: OKUMA EĞİTİMİ
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
DUYU ORGANLARIMIZ.
GÖZÜN YAPISI.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
Dünya ve Ay Mahmut YORDAM3 Dünya ve Uzay 1.Gökyüzünde gördüklerimiz 2.Gök cisimleri a. Güneş b. Ay c. Dünya.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
Özboyacı İlköğretim Okulu
Dünya ve Ay.
1-Göz 2-Kulak 3-Dil 4-Burun 5-Deri;
GÖRME BİYOKİMYASI Gözün Anatomisi Retinanın Histolojisi
DOLAŞIM SİSTEMİ
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
AÇIK-KOYU / IŞIK GÖLGE.
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
OMURGALI CANLILAR.
Göz Küresi: Göz; ortalama 2,5 cm çapında küre şeklindedir. En dışta, beyaz sklera tabakasının tam ortasında saat camı şeklinde kornea (1) tabakası bulunur.
Sunum transkripti:

gözün yapsı Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Göz, ışığı geçirmeye ve kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden oluşmuştur. En dıştaki birinci tabakaya, "sert tabaka" ya da "gözakı" denir; bu tabaka önde tümsekleşerek, saydam tabakayı oluşturur. Beyaz ve telsel yapıda olan sert tabaka, gözü koruyan gerçek bir zardır. Çok damarlı birbağ dokusu olan damar tabaka, iki yüzündeki boyalı hücre örtüsüyle, gözyuvarını tam bir karanlık oda haline getirir. Bunun ön bölümünde, kirpiksi cisim kasları ile kirpiksi bölge yeralır; kirpiksi bölgenin çok damarlı olan asıcı bağı gergin tutmak için kanla dolan küçük piramitler halindeki çıkıntılara, "kirpiksi uzantı" denir.

Kirpiksi bölgenin uzantısı olarak, ön bölümde damar tabaka renk değiştirerek ortası delik (gözbebeği) bir diyafram oluşturur (iris). Rengi insandan insana değişen iris, gözbebeğini büyültüp küçültmeye yarayan kas telleri kapsar: Işınsal kas telleri gözbebeğinin genişlemesini, iris büzücü kasının çember telleriyse, gözbebeğinin büzülmesini sağlar. Gözün üçüncü ve çok ince tabakası olan ağ tabaka, duyarlı bir tabakadır. Bunun arka bölümünde bulunan ortası çukur, beyazımsı küçük kabarcık (görme sinir diski), görme sinirinin girdiği yerdir ve "kör nokta" diye adlandırılır. Kör noktanın biraz ötesinde, sarı nokta yeralır; burası da dıştan gelen görüntülerin en iyi biçimlendiği görme bölgesidir.

Gözün arka kutbuna giren görme siniri, damartabakaya doğru birçok sinir teli halinde yayılır ve üç tabaka halinde dizili nöronlarla sona erer. Birinci tabakadaki nöronların (çok kutuplu nöronlar) silindir ekseni, görme sinirinde sürer; ön uzantılarıysa, ikinci tabakanın iki kutuplu nöronlarıyla bağlantı kurar; ikinci tabakanın nöronları da, üçüncü tabakanın görme nöronlarının silindir eksenlerine bitişir. Bu tabakada, bir ucu ağ tabakanın kırmızı bölümüne giren, koni ve çubuk biçimindeki nöronlar yeralır.

Hayvanlarda çok çeşitli göz biçimlerine rastlanır Hayvanlarda çok çeşitli göz biçimlerine rastlanır. Yalın canlılarda gözler bedenin önünde, deride yeralan ışığa duyarlı hücrelerden oluşur. Söz konusu organların yapısı yalın ya da böceklerin bileşik gözleri, omurgalıların gözleri gibi daha gelişmiş olabilir. Sineklerin gözleri özellikle hareket ve renk ayırt edecek bir yapıdadır. Avcı kuşlarınkiler, insanda olduğu gibi başın önünde buna karşılık başka kuşlar tarafından avlanan kuşların gözleriyse daha geniş bir görme alanını kaplayacak biçimde başın iki yanında yeralır. İnsan, maymun ve bazı başka gelişmiş canlıların gözleri, özel biçimleri seçip tanıyabilirler. Buna karşılık hayvanların çoğu, renkleri ancak bir ölçüde algılarlar. Bazı hayvanlarsa renk körüdür. Toprak altında ya da denizin derinliklerinde yaşayan bazı canlılarda, gözler işlevlerini bütünüyle yitirmiştir. Memelilerin gözleri kafatasının içindeki boşluklarda (göz çukurları) yerleşmiştir ve kaslar sayesinde her yönde hareket edebilir. Salyangozlar ve solucanlarancak karanlık ile aydınlığı ayırt edebilirler; yalın gözlü eklembacaklılarsa ışığın yanı sıra, hareketi de belirleyebilirler. Sinekler ve arılar küçük hareketleri, genel biçimi ve rengi algılayabilirler; ayrıca böceklerin bir çoğu, insanların göremedikleri morötesi ışığı da görebilirler. Gözlerinin yapısı omurgalılara benzeyen ahtapot ve mürekkepbalığı, cisimleri net görebildikleri halde, üç boyutlu göremezler. Omurgalılardaysa, gelişmiş gözler çok farklı koşullarda ayrıntılı biçimde görmelerine olanak sağlar. Gece dolaşan canlılar, az ışıkta iyi görememekarşılık, gündüz, ışığın şiddeti karşısında körleşirler.

a: Görme siniri b: Kör nokta c: Sert tabaka(Gözakı) d: Damar tabaka e: Ağ tabaka(Retina) f: Kirpiksi cisim g: Arka oda h: İris i: Saydam sıvı j: Saydam tabaka(Kornea gözü renklendiren tabaka) k: Ön kamara (Humör aköz) l: Mercek (Silier) Kasları m: Göz merceği n: Kirpiksi cisim o: Jelatin görünüşlü camsı cisim p: Sarı leke(Odaklama noktası)