ÇÖZÜM MERDİVENİ Kazanım: *Etkili sorun çözme basamaklarını kullanır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Iletişimde üç filtre
Advertisements

ZOR HASTA İLE İLETİŞİM ARİFE ÖZEN.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Yabancı! Ben doğmadan birkaç ay önce, babam Tennessee’de bizim küçük kasabamıza gelen bir yabancı ile tanışmış. Babam, ilk gördüğü andan itibaren bu yabancıya.
BENİM EŞSİZ YUVAM Hazırlayan:Turan KAYA.
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
BİLGİSAYAR VE İNTERNET GÜVENLİĞİ
BENİM EŞŞİZ YUVAM Çevremizdeki canlıların yuvaları nelerdir?
OLUMSUZ DAVRANIŞ VE SORUN ÇÖZME
Yavrum ve ben.
Hüseyin ŞİRİN Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi EYTEP ABD.
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
Hayatın Ortağı Olmak... Erdal ATABEK Remziye Örselli/11 Şubat 2009.
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
KABUL EDEMEM.
SORUNLARIM VE ÇÖZÜMLERİM
YARDIM, AMA KİMDEN? Kazanım: Eğitsel ve kişisel-sosyal sorunlarla karşılaştığında yardım alabileceği birimlere başvurur. 10. Sınıf 38 nolu kazanım etkinliği.
İLETİŞİM VE ÇATIŞMA. ÇATIŞMA HER ZAMAN HAYATIMIZDADIR Çocukken hangi oyunu oynayacağımız en büyük sorunumuzdu arkadaşlarımızla… Ailemizle süt içmemek.
ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ
KİM KİMİ YENECEK? Kazanım: *Öfke ile baş etmede yapıcı yollar kullanır. 9. Sınıf 33 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği.
Sen hangisini seçerdin?
KARARIM ETKİLİ Mİ? *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM.
SINAVA İLİŞKİN DUYGULAR
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
12. Sınıf 100 nolu kazanım etkinliği
BENİM MESLEĞİM NE OLACAK???
Kazanım: Akran baskısıyla baş eder. 9. Sınıf 36 nolu kazanım etkinliği
Kolukısa Anadolu Lisesi Öğrenci;Nisa Bağdatlı Öğretmen; Esra Çiftçi
PEER SUPPORT TEAM.
AKRAN BASKISI.
YARDIM ETME Amaç : Öğrencilerin yardım etme duygularının geliştirilmesi Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Yazı tahtası,kalem,fon kağıdı Süre.
“ Ortağı Olmak … ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
ZAMAN MAKİNES İ ZAMAN YOLCULUĞU.
“Hayatın Ortağı Olmak…”
Davranış Testi Oyunumuza başlıyoruz. Bay Kemal’in yerinde olduğumuzu düşünerek oynayacağız. Haydi sana iyi şanslar.
OLUMSUZ DAVRANIŞ VE SORUN ÇÖZME. PROBLEM ÇÖZMEDE İLETİŞİM 1. OLUMSUZ DAVRANIŞ NEDİR ? BAŞKALARININ HAKLARINI VE GÜVENLİĞİNİ ENGELLEYEN, TEHDİTEDEN, ZORLAYICI.
Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyız??
EĞLENCELİ HAYAT BİLGİSİ
Mitat Zorlu 1 ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI Adı ve Soyadı: ……….…………………………………..…… 19 Kasım 2009 Perşembe Bir çıkarma işleminde.
YALNIZ OYUNCAKLARA YENİ ARKADAŞLAR 14. MACERASINDA.
Mustafa kemal Akbay İlköğretim Okulu Veli Toplantısına Hoş Geldiniz.
AMAÇLARIM VE KAYNAKLARIM
18 Adımda Test Çözme Becerisi
T.C MEB MUSTAFA PARS İLKOKULU EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI
SORUNLARIM VE ÇÖZÜMLERİM
Herşey çok kolay! kolaymutabakat ile tanışmadan önceki haliniz. Şimdi değişim zamanı.
İnternet, cep telefonu vb
İNTERNET ÇOK GENİŞ BİR ALAN
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
PROBLEM ÇÖZÜYORUM.
ATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI
ÇOCUĞUMUN OKUL BAŞARISININ ARTMASI İÇİN NELER YAPMALIYIM?
VURUR YÜZE İFADESİ TEOG ZAMANI GELMİŞ BİTANESİ
Eğlenceyi çok seven bir ağustos böceği varmış.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
1)…..saydı tipi düşünmediler Zamanım olsaydı İmkanım olsaydı Param olsaydı Özel dersim olsaydı Daha zeki olsaydım.
EĞİTİM BAŞARISINI ARTIRMADA AİLENİN ROLÜ
ÇATIŞMA YÖNETİMİ.
Hepimiz evlerimizde ailemizle birlikte yaşarız. Bu yaşantıda bazı kararlar alınması gerekir.
HAYIR DİYEBİLİRİM.
DOĞADA NELER OLUYOR Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa ki baksak çevremizdeki yeşillikleri nasıl pisletiyoruz. Biz insanlar çevreye bakmıyoruz oysa.
ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ HaZIRLAYAN: ŞİRİN KÜBRA YILDIZ
Güvenli bir merdiven inşa etme
AKLIMI SEVEYİM Hikmet SIRMA. Evimiz anne, baba, kardeş ve diğer yakınlarımızla birlikte içinde yaşadığımız, bizi her türlü tehlikeden koruyan yuvamızdır.
Okul Öncesi Dönemde Problem Çözme
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
Hüseyin ŞİRİN Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi EYTEP ABD.
İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMI
OLUMSUZ DAVRANIŞ VE SORUN ÇÖZME
Sunum transkripti:

ÇÖZÜM MERDİVENİ Kazanım: *Etkili sorun çözme basamaklarını kullanır. 11. Sınıf 47 nolu kazanım etkinliği

Sorun Çözme Basamakları Sorun Çözme Basamaklarını inceleyelim 1. Sorunu açık bir şekilde tanımlayınız. 2. Sorunun kime ait olduğunu belirleyiniz. 3. Problem sizinse çok sayıda alternatif çözüm yolu üretiniz. ( Olabilir ya da olmaz bütün alternatifler düşünülebilir). 4. Yukarıdaki alternatiflerin her birinin muhtemel sonuçlarını değerlendirerek uygun olmayanları eleyiniz. 5. Geriye kalan seçeneklerden en uygun olanını belirleyiniz. 6. Uygun olan alternatifi gerçekleştirmek için bir zaman belirleyiniz. 7. Eğer sorununuz çözüme kavuşmamışsa aşamaları tekrar gözden geçiriniz. Sorun Çözme Basamakları

ÖRNEK SORUN ÇÖZME BASAMAKLARI Aşağıda verilen örnek sorunun kendi sorununuz olduğunu varsayarak çözüme ulaştırmaya çalışınız. Örnek: En yakın arkadaşınız sizinle beraber okulun gezisine katılmak istiyor. Ama arkadaşınızın babası, onun bu geziye katılmasına izin vermiyor. Ne yaparsınız? 1. Sorunu açık bir şekilde tanımlayın.: Arkadaşıma babası, okulun gezisine katılması için izin vermiyor. Benim ailem bana izin verdi. Arkadaşım geziye gelebilseydi onunla eğlenip iyi vakit geçirebilirdik. 2. Sorunun kime ait olduğunu belirleyin: Arkadaşıma ait. 3. Problem sizinse çok sayıda alternatif çözüm yolu üretin. A. Arkadaşımın babasına gider göndermesi için rica ederim. B. Geziye gitmeyi çok istiyorum. Bu yüzden giderim. Başka arkadaşlarımla da iyi vakit geçiririm. C. Geziye gitmem. D. Arkadaşıma, babasına kütüphaneye gidiyorum deyip bizimle geziye gelmesini öneririm. E. Babama söylerim. Arkadaşımın babasıyla konuşur. 4. Yukarıdaki alternatiflerin her birinin muhtemel sonuçlarını değerlendirerek uygun olmayanları eleyin. A. Arkadaşımla babasının arasına girmem uygun olmaz. B. Geziye gitmeyi istiyorum, babam izin verdi. C. Arkadaşıma yalan söylemesini öneremem, bu hem benim hem de onun için doğru değil, onu riskli ve yanlış bir davranışa yönlendiremem. 5. Geriye kalan seçeneklerden en uygun olanını belirleyin. A. Babama arkadaşımın babasıyla konuşmasını teklif ederim, ancak babamın bunu kabul edeceğini sanmıyorum, çünkü arkadaşımın babasıyla yeterince tanışmıyorlar. B. Geziye gider keyfini çıkarırım. Arkadaşımla sonra başka gezilere ve eğlencelere de katılabilirim. 6. Uygun olan alternatifi gerçekleştirmek için bir zaman belirleyin. 7. Eğer sorununuz çözüme kavuşmamışsa aşamaları tekrar gözden geçirin: Benim için sorun çözümlendi. Ben geziye gidiyorum, arkadaşım babasının kararında bir değişiklik olmazsa gelemiyor. ÖRNEK SORUN ÇÖZME BASAMAKLARI

Katılımlarınız için teşekkürler… Karşılaştığınız çeşitli sorunları çözmek için bu basamakları kullanabilirsiniz… Katılımlarınız için teşekkürler…