METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
Advertisements

Kalibrasyon.
DERİ TESTLERİ SÜLEYMAN YILMAZ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ ERKEN TANI VE TEDAVİ PROGRAMI
ANİ İŞİTME KAYBI Dr.Hasan MERCAN.
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
GEÇERLİLİK ve GÜVENİLİRLİK
KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARINDA KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler
Aile Hekimliğinde Koruyucu Hekimlik Uygulamaları
PSİKİYATRİDE ÖLÇEK KULLANIMI
TEST HAZIRLAMA SÜRECİ.
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Tanı testlerinin kullanımı ve değerlendirilmesi Prof.Dr. Refik Burgut Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 13 Mayıs 2011, Adana.
EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların dağılım ve nedenlerini inceleyen bilim dalıdır.
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
YAŞLILARDA LABORATUVAR TESTLERİNİN YORUMLANMASI
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
FEN LABORATUVARINDA ÖLÇÜ HATALARI VE ANLAMLI RAKAMLAR
BÖLÜM 1 Hemşirelik Süreci, Fiziksel Tanılama, Sık Kullanılan Laboratuvar ve Tanı Testleri
BÖLÜM 7 Hepatobiliyer ve Pankreas Hastalıkları
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA VERİ
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
BÖLÜM 2 Endüstri/Örgüt Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri.
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
1 İŞYERİ SAĞLIK KAYITLARI. 2 İş Sağlığı Göstergeleri n n Gösterge, değişimi ölçmeye yardım eden değişkendir. n n Olguların zamana ve mekana bağlı olarak.
GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ ERKEN TANI VE TEDAVİ PROGRAMI
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
DİSPANSERLER
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
EPİDEMİYOLOJİK VERİ KAYNAKLARI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler >
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği
KANSERLİ HASTALARDA MUAYENE.
Deney hayvanlarının refahı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
En iyi tanı aracının ne olduğunu nasıl değerlendireceksiniz?
Ölçme ve ölçmenin özellikleri
Yrd.doç.dr.h.denİz GÜlleroĞlu
. Hücre zarından madde geçişine ilişkin kontrollü bir deney yapar. a. Hücre zarından madde geçişine ilişkin deney öncesi bilimsel yöntem basamakları bir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
ÖLÇME ARACININ YAPISAL NİTELİKLERİ
NÜKLEER TIP.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
…………………………………………………………………………………………………
TEST.
Sunum transkripti:

METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR   Hastalıkların Tanısında   * Fizik Muayene * Laboratuvar Yöntemleri - Gözlem - Hematolojik - Palpasyon - Mikrobiyolojik - Perküsyon - Radyolojik - Oskültasyon - Nükleer teknikler   Bu yöntemlerin tanı koymadaki - Geçerliliği ve - Gözlem / ölçüm hatalarının boyutunu belirlemeye yönelik araştırmalardır.

Bu grupta: * Validite: Tanı yönteminin ne kadar doğru tanı koyduğunu belirleme, * Güvenilirlik-Tutarlılık: Ölçüm yapan kişilerin birbiriyle olan tutarlılıkları araştırmaları yer alır.

Yöntemin Validitesi Gözlemin / Ölçümün Tutarlılığı     Gözlemin / Ölçümün Niteliği   Yöntemin Validitesi Gözlemin / Ölçümün Tutarlılığı     Sensitivite Spesifite Gözlemciye Bağlı Biyolojik Varyasyon Varyasyon   Gözlemci-içi Gözlemciler arası

Validite (Geçerlilik): Gözlem veya ölçüm yapılırken kullanılacak test-yöntem kimin gerçekten hasta veya sağlam olduğunu saptayabilmelidir. Geçerliliğin iki bileşeni vardır:  Sensitivite (Duyarlılık)  Spesifite (Seçicilik)     Sensitivite (Duyarlılık, Hassasiyet): Validitesi belirlenecek olan ölçüm yönteminin gerçekten hasta olanlardan ne kadarını hasta olarak saptayabildiğini gösterir. Spesifisite (Seçicilik): Validitesi saptanacak olan yeni ölçüm yönteminin, sağlam olanlardan ne kadarını doğru (sağlam) olarak saptayabildiğini gösterir.

Duyarlılığın Yüksek Olması İstenen Durumlar * Taranan hastalık erken teşhis edildiğinde yeterli tedavisi varsa, * Yalancı pozitiflerin kesin tanıları için gereken tetkikler ucuz ve fazla işgücü kaybına neden olmuyorsa, * Toplumda sık tarama imkanı yok veya sınırlıysa.

Seçiciliğin Yüksek Olması İstenen Durumlar * Taranan hastalığın tedavisi sınırlı veya yoksa, * Şüpheli vakaların ileri tetkikleri pahalı ve zor ise, * Yanlış tanı konması kişiyi sosyal yönden rahatsız edecekse, * Erken tanının tedavi ve prognoza etkisi yoksa, * Tanı ve tedavi çalışmaları için yeterli personel yoksa.

Güvenilirlik-Tutarlılık Bir araştırmada yapılan - Ölçümler, - Gözlemler, - Muayeneler; - Aynı kişilerde, - Aynı koşullarda, - Aynı gözlemcilerce tekrarlandığında aynı sonuçları elde etme boyutlarının saptanması.

Güvenilirliği Etkileyen Faktörler * Ölçme için kullanılan araç-gereçlerin doğruluğu. * Ölçülen değişkenin biyolojik olarak veya fizik koşullara göre varyasyon gösterip göstermemesi. * Gözlemciden kaynaklanan varyasyon. İki şekildedir: a- Gözlemciler-arası tutarlılık b- Gözlemci-içi tutarlılık

Tutarlılık- Güvenilirliği Arttırmak İçin 1- Kullanılan araç-gereçler bozuk olmamalıdır. 2- Kullanılan muayene ve ölçme yöntemleri standart olmalı, yani aynı teknikler kullanılmalıdır. 3- Kullanılacak araç-gereçlerin ön muayenesi yapılmalıdır. 4- Gözlemcilerin çalışma öncesi eğitimi ve ön denemeleri yapılmalıdır. 5- Gözlemcilerin uygulama sırasında denetimleri yapılmalıdır.