RAMAK KALA KAVRAMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YANLIŞ UYGULAMA ! EL BLOK ALTINA KOYULDUĞUNDA SAPAN YÜKSEKTE OLMALI.
Advertisements

İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK)
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
“Resimde İç Mekan” nedir?
TERZİ USULÜ VE SİPARİŞ ESASLI İŞ MODELİNDE ÇİZELGELEME İHTİYACI
MERAM HASANKÖY İLKOKULU KESİRLER
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR
BİLGİSAYAR AĞLARI Neden var?.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
CPM MASTER ERP Kalite Yönetimi
İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK) FORKLİFT MALZEME KALDIRMAK İÇİNDİR!
KAZA/OLAY/MESLEK HASTALIĞI
ETKİN İLETİŞİM BECERİLERİ GELİŞTİRME
Yemeğini 1 gün önceden saat 16,45’e kadar alabilirsin.
Yaşamımızdaki Elektrik.
RAMAK KALA (HASARSIZ OLAY) (NEAR MISS)
FİZİKTE GÜNCEL KONULAR
BASIN AÇIKLAMASI – CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA HAZIRLANAN “BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” YENİ HALİYLE BİR.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
Hayat Yolculuğuna Hoşgeldiniz ? Olcay BİRTANE. , Bu yolculuğa devam edebilmek için aşağıdaki metinleri onaylamanız gerekmektedir.
TOPRAKLAMA ►Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemine.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
KAZA VE HADİSE. KAZA VE HADİSE İŞ KAZASI BİLEŞENLERİ GÜVENSİZ DURUM YETERSİZ DENETİM GÜVENSİZ DAVRANIŞ İŞ KAZASI SAKAT KALMA YARALANMA ÖLÜM.
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
Yıldırımdan Korunma.
TRAFİK İŞARETLERİ
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
AçIk Maden OcağI İşletmecİlİğİ İŞ EMNİYETİ
SINIF YÖNETİMİ.
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
BAKIM ONARIM İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
Konu : Sigorta – Trafik Cezaları – Trafik Suçları
 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını düzenl Risk değerlendirmesinin.
TRAFİK İŞARET LEVHALARI VE GÖREVLERİ
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
ELEKTRİK ÇARPMASI.
4. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
VBT Bilgi Teknolojileri 24 Yıllık Başarılı Geçmiş 120 Çalışan İstanbul, İzmit, Ankara, Adana Ofisleri Birçok Başarılı Proje IBM – BMC.
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri – Temel Kavramlar
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
YALIN UYGULAMALARI 2020 Stratejik Planı Mart 2017.
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli yaptıkları işe meslek denir.
PARIS (PAR) Şehir/Havaalanı kodundan açık ismini görüntüleme. DACPAR
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
MERDİVENLER 8. HAFTA.
1. isgsis Nedir ? 2. isgsis Özellikleri 3. Kurumunuzda İSGSİS.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
DİREKT MALZEME FİRMALARI İÇİN
RAMAK KAZA BİLDİRİMİ İMO İSİG Semp
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ağ Topolojileri.
ELEKTRİK ÇARPMASI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

RAMAK KALA KAVRAMI

RAMAK KALA RAMAK KALA NEDİR? Near Miss bildirimi sistemi, ucuz atlatılan, kazaya kıl payı kalan olayların bildirildiği olası kazaların habercisi bir sistemdir. Yönetim sistemi içinde zayıf halkaların, sorunlu kısımların tespit edilmesini sağlayan önleyici bir sistemdir.

RAMAK KALA RAMAK KALA NEDİR? Gerçek kazaya göre öğrenme maliyeti, near miss’de nerdeyse sıfırdır. Davranış değişikliği, sorumluluk paylaşımı, bilinçlilik ve ödüllendirme kavramları near miss yaklaşımı ile bir araya gelir ve gelişir.

ÖRNEKLERLE RAMAK KALA Sudan Havayolları'na ait 45 yolcu taşıyan bir uçak, iniş takımları açılmayınca Hartum havaalanına gövdesi üzerine iniş yapmak zorunda kaldı. Ralli yarışmacısı, virajı alamayınca otomobili seyircilerin üstüne doğru sürdü,içlerinden bir seyirci kıl payı kaçmayı başarabildi.

ÖRNEKLERLE RAMAK KALA Tunceli merkez Moğultay Mahallesi Demirciler Sokak'ta bulunan bir binanın önüne kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından çaydanlık içine yerleştirilen ve içerisinde yaklaşık 2 kilogram ağırlığında metal parçalarıyla güçlendirilen el yapımı zaman ayarlı plastik patlayıcı; olay yerine sevk edilen bomba imha ekipleri tarafından düzeneği fünyeyle patlatılarak etkisiz hale getirildi.

ÖRNEKLERLE RAMAK KALA Ek depodan aldığım kimyasalları kendi bölümüme götürürken son anda ıslak zemini görmeseydim düşecektim. Yemekhaneye girdiğimde yerdeki muzu görmeseydim düşecektim.

DÜZELTİCİ ÖNLEYİCİ FAALİYET KAVRAMI

DÜZELTİCİ-ÖNLEYİCİ FAALİYET NEDİR? Düzeltici Faaliyet: Tespit edilen uygunsuzluğun veya diğer istenmeyen durumun nedenini ortadan kaldırmak için yapılan bir faaliyet.

ÖRNEKLERLE DÜZELTİCİ FAALİYET Örnek 1: Son bir ayda geç gelen sevkiyatlar %1’den %8’e yükseldi. (Toplam sevkiyatlar içinde) Uygunsuzluğu ortadan kaldırmak için: sevkiyatların gecikmesini engellemeye yönelik bir sistem oluşturulabilir.

DÜZELTİCİ-ÖNLEYİCİ FAALİYET NEDİR? Önleyici Faaliyet: Uygunsuzluk veya diğer istenmeyen durum ortaya çıkmadan önce nedenini ortadan kaldırmak için yapılan bir faaliyet.

DÜZELTİCİ-ÖNLEYİCİ FAALİYET NEDİR? Önleyici Faaliyet Örneği: Gelecek ay yeni üretim hattını devreye alacaksınız ve mevcut sevkiyat sisteminin yeni üretimi sevk etmek için yeterli olmadığını tespit ediyorsunuz. Faaliyet: Herhangi bir problem oluşmadan artan kapasiteyi karşılayacak şekilde sevkiyat sistemini geliştirmek

RAMAK KALA İLE DÖF ARASINDAKİ FARK Near Miss: Bölümde ilerken prize takılı kabloyu görmeseydim düşecektim. Önleyici Faaliyet: Öğle yemeği için bölümden ayrılırken,uzağımda prize takılı kabloyu gördüm.İşin yapıldığı alanda hiçbir uyarı levhası yoktu.Yemek sonrası işe dönecek olan personel kablonun bulunduğu alandan geçerken ayağı takılıp düşebilir. Faaliyet 1: Uyarı levhası konulabilir. Faaliyet 2: Kablo prizden çekilebilir.

RAMAK KALA İLE DÖF ARASINDAKİ FARK Yandaki resimde yayaların ve forkliftin çalıştığı alanı ayıran bir sınırın/çizginin olmadığını düşünelim. Near Miss: Paket taşıma arabamla depoda ilerken dikkati dağılan forklift operatörü, son anda farketmeseydi bana çarpacaktı. Önleyici Faaliyet: NEAR MİSS yaşamadan farkedilen; ‘Sevkiyat-depo bölümlerinde yaya yolu ile forklift çalışma alanını belirleyen bir hat olmalıdır, aksi takdirde her an bir kaza olabilir.’ düşüncesi bir önleyici faaliyet olarak kayda geçebilir. Düzeltici Faaliyet: Ramak kala olayının bir daha tekrarlamaması için yaya yolu ile forklift çalışma alanını ayıran bir sınır yapılabilir.