YAZIM KURALLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

Tarafından yayınlanmaktadır
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
ZAMİRLER.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
ZAMİRLER.
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDEKİ ANLATIM BOZUKLUKLARINI BULUNUZ…
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
YAZIM (İMLA) KURALLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SORULAR.
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
ZARF (BELİRTEÇ).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Ses Bilgisi.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZAMİR (ADIL).
‘’de’’nin Yazımı.
YAZIM KURALLARI.
SES BİLGİSİ.
YAZIM KURALLARI.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
ZAMİRLER.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
EDATLAR.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
=>YAZIM KURALLARI<=
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Adların Yerini Tutan Sözcükler
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
İFADE ETTİKLERİ ANLAMLARA GÖRE CÜMLELER
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
DEĞERLENDİRME SORULARI
Sunum transkripti:

YAZIM KURALLARI

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur? a)Anlaşılan bura da rahat yok bize. b)Aile’lerin bu konuda aykırı davranmaması gerekiyor. c)Bu pikniğe Mehmet’siz gitmeyiz. d)Demek ki bizim iyiliğimizi düşünüyormuş. e)Bu acaip saç rengi bu yıl modaymış.

Cevap: D

Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımında yanlışlık yoktur? a)Böylemiydi benim insanlarım b)Temiz şeyler düşündük ter temiz c)Dünyayı dolu dizgin sevenler d)Koklayasıgeldi bütün sevgileri e)Terketmedi sevdan beni

Cevap: C

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? a)Ahmet ağa güvercinlerine gözü gibi bakıyor. b)Elmanın eşkimsi bir tadı vardı. c)Anlışanlı zaferlerle doludur tarihimiz. d)Şehrin birçok yerinde parklar vardı. e)Onu görmiyeli yıllar oldu.

Cevap: D

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? a)Sabahki adam, 2’inci odada sizi bekliyor. b)Ondan haber almayalı yirmibir gün oldu. c)Onlar da gidince evde yapayalnız kaldı. d)Böyle davranmakla hiçte iyi yapmadığını anladı. e)“Ben hata yapmadımki cezalandırılayım.” dedi

Cevap:C

Çamlıbelden Tokat’a doğru Tozlu yolların aktığı ırmak Ben seni çokdan unuttum Sende unuttunmu, dön geri bak Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanan bir yazım yanlışı yoktur? a)“de” ekinin yazımı b)“mi”nin yazımı c)kesme işaretinin kullanılmaması d)“de” bağlacının yazımı e)ünsüz benzeşmesine aykırılık

Cevap:A

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? a)Artık anladım ki, sensizliğe dayanamam. b)Şimdiki aklım olsaydı, öyle davranmazdım. c)Bu durumda kim kime ne desinki! d)Bak bizimki yine oyuncağını kırmış. e)Bu yılki ürün, geçen yılkine göre çok az

Cevap:C

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı doğrudur? a)Ucuzca bir otel arıyordu. b)Ahbapca bir tutum takındı. c)Kendisinden yaşca hayli küçüktü. d)Başını hafifce öne eğdi. e)Beğenmediğini açıkca söyledi.

Cevap:A

8. Aşağıda verilenlerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır 8. Aşağıda verilenlerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır? a)Onlarla bugün saat üçde buluşacağız. b)Bu gece ki toplantıya gelmeyecekti. c)O da bu kitabı oku muyordu. d)Bir kaç kişi bu konuyla ilgileniyor. e)Onlar da kaşık, çatal, bıçak almışlardı

Cevap:E

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? a)Çamlıbel’den Tokad’a doğru. b)Tozlu yolların aktığı ırmak! c)Ben, seni çokdan unuttum. d)Sen de unuttunmu, dön geri bak. e)Hamutlar şakşak eder, dön geri bak.

Cevap:B

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? a)Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu, deyip okuyup yazmayı da bırakmıştı. b)İkisi de yep yeni insanlar oluvereceklerdi. c)Bir çift sözetmeme iznin var mı, dedi. d)Bu dağların başında pınarlar varki suyun güzel anası pınarlar. e)Oysa ki ne sanat, ne tarih bakımından hiç bir değeri yoktur

Cevap:A

11. Aşağıda verilen cümlelerin hangisi, noktalama yönünden doğrudur 11. Aşağıda verilen cümlelerin hangisi, noktalama yönünden doğrudur? a)1995, 1996 öğretim yılı başarı ve mutluluk yılı olsun. b)Arkadaşım Ahmet’i, ne derseniz deyin, hem severim, hem sayarım. c)Onu seviyorum; Fakat beni anlamıyor. d)Görevimiz: Çalışmak, araştırmak ve başarmaktır… e)Herşeyim var. Para, araba, ev.

Cevap:B

12. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözlerden hangisinin yazımı doğrudur? a)Hiçbirşey istemeden, çekip gitti. b)Birtakımı başarıya götüren en önemli etken çalışmaktır. c)Birşey söylemeden nereye gidiyorsun? d)Herhangi bir tartışma olmadan toplantı sona erdi. e)Birçift güvercin salıverdi, kafesten

Cevap:D

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yazım ve noktalama yönünden doğru cümledir? a)Sabah ki olayı kısaca anlatabilirmisin?  b)Bunları yaparken banamı sordunuz?  c)O, şehir Osmanlıların başkenti olmuştur.  d)160’ın yarısı 80’mi eder?  e)Bize: “Size, olanları anlatamam.” dedi.

Cevap:E