HARİTA VE ÇEŞİTLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAZANIMLAR 1. Farklı ölçeklerde çizilmiş haritalardan yararlanarak ölçek değiştiğinde haritanın değişen özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

KONUYA GİRİŞ Yeryüzünün tamamının yada bir bölümünün kuş bakışı görünümünü belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmasına HARİTA denir.
YERYÜZÜNDE YAŞAM ÖZGÜR GÜVERCİN 6.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
HARİTA ÜZERİNDE HESAPLAMALAR
HARİTA.
HARİTA PROBLEMLERİ.
HARİTA OKUMA BİLGİSİ SORU 1: Haritaların alt kenar çizgisi hangi anayönü gösterir?    A. Doğu   B.  Batı  C.  Güney   D.  Kuzey   SORU 2: Haritanın sol.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
HARİTA BİLGİSİ.
Okullarda Oryantiring Haritası Çizilmesi
HARİTA BİLGİSİ.
MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etüt ve Proje Daire Başkanlığı
Hatice Özlem TERTİP Konu: Harita Bilgisi.
HARİTA BİLGİSİ.
YERŞEKİLLERİ GÖSTERME YÖNTEMLERİ ALAN-UZUNLUK HESAPLAMA
İlk Haritalar Avrupa ortaçağının bilim düşmanlığı döneminde, başka şeyler gibi haritacılığın da Arap kültür çevresi içinde geliştiği görülür. Haritacılık.
Yeryüzünde Yaşam
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Yeryüzünde Yaşam Konu: Dört Mevsim
B-B KESİTİNİN ÇİZİMİNE BAŞLAMAK
HARİTALARDA YERŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ
Portekiz.
DÜNYAMIZI KEŞFEDİYORUZ
KONYA COĞRAFYASI.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
Konu: Dünya Kağıt Üzerinde
HARİTA.
HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
Olayların Dağılışını gösteren ölçeklendirilmiş çizimlerdir.
HARİTA BİLGİSİ Haritalar Bilgilerin Haritalara Aktarılması
KONU: HARİTA BİLGİSİ.
TEST – 1.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
YAŞADIĞIMIZ YER HARİTALAR COĞRAFİ BÖLGELER
HARİTA Yeryüzünün tamamını veya bir bölümünün küçültülerek
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
Herhangi bir yerin, bilinen başka bir yere göre ne tarafta olduğunu belirtilmesine “yön” denilir. Yönleri Öğreniyorum Evimizin, okulumuzun ve mahallemizin.
Yrd. Doç. Dr. İlkay BUĞDAYCI
How to set up the game: On slide 2, there are both white boxes and blue boxes. Don’t touch the blue boxes in setup. Delete the boxes that are already up.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
HARİTALARDA UZUNLUK HESAPLARI
Kareköklü Sayılar KAREKÖKLÜ BİR İFADE İLE ÇARPILDIĞINDA SONUCU DOĞAL SAYI YAPAN ÇARPANLAR.
EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU
HARİTA OKUMA VE YORUMLAMA Doç. Dr. Halit APAYDIN.
Lüksemburg.
COĞRAFYA.
KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR
COĞRAFYA
HARİTA ÇEŞİTLERİ.
YERYÜZÜNDE YAŞAM KAZANIM:FARKLI ÖLÇEKLERDE ÇİZİLMİŞ HARİTALARDAN YARARLANARAK ÖLÇEK DEĞİŞTİĞİNDE HARİTANIN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA ÇIKARIMLARDA BULUNUR.
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
HARİTA BİLGİSİ.
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
TÜRKİYE’DEKİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ. Yeryüzü Şekilleri.
PROJEKSİYONLAR VE ÖZELLİKLERİ
HARİTANIN DİLİ.
DÜNYA’YI KEŞFEDİYORUZ
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
Portekiz.
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
KROKİ ÇİZİYORUM.
KARTOGRAFYA Bu Derste Neler Öğrenebilirim? Haritalar Tarih Öncesi ve İlkçağlarda Kartografya Orta Çağda Kartografya Yeni ve Yakın Çağda Kartografya Dünyanın.
HARİTA BİLGİSİ
Kazanım SB Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
Sunum transkripti:

HARİTA VE ÇEŞİTLERİ

HARİTA Haritanın Tanımı: Yeryüzünün tamamı veya bir bölümünün kuş bakışı görünüşünün, belli bir ölçeğe göre küçültülerek bir düzlem üzerine çizilmiş şekline harita denir.

Haritanın Yönleri Haritalar yapılırken, haritası yapılan yerin kuzeyi üst tarafa, güneyi alt tarafa gelecek biçimde çizilir. Haritaların üst tarafı kuzey Haritaların alt tarafı güney Haritaların sağ tarafı doğu Haritaların sol tarafı batı olur.

Harita Özel İşaretleri Haritadaki işaretlerin bilinmesi, haritanın anlaşılmasında büyük önem taşır. Çünkü bu işaretler haritanın dilini oluşturur. Haritalardan yararlanmamız için bu işaretlerin anlamlarını bilmemiz gerekiyor.

Konularına Göre Haritalar Genel Haritalar Özel Haritalar

Genel Haritalar : Çeşitli coğrafya özelliklerinin birlikte gösterildiği haritalardır. Duvar haritaları, atlas haritaları ver idari haritalar bunlardandır. Coğrafya konuları ile ilgili derslerimizde en çok bu haritalardan yararlanacağız. Bu haritalar üzerinde derslerimizde ihtiyaç duyduğumuz bilgileri bulabileceğiz.

Özel Haritalar Coğrafyanın alanına giren konulardan, yalnızca birinin özelliklerini gösteren haritalardır. Nüfus haritası, Turizm haritası, İklim haritası,Yönetim bölümleri haritası, Tarım ürünleri haritası gibi.

Ölçeklerine Göre Haritalar Büyük Ölçekli Haritalar, Orta Ölçekli Haritalar, Küçük Ölçekli Haritalar olmak üzere üç grupta toplanır.

Büyük Ölçekli Haritalar Ölçekleri 1/200 000’den daha büyük olan haritalardır. Ölçekleri büyük olduğundan gösterdikleri alan küçüktür. Bu bakımdan küçük ayrıntılar bile bu haritalarda gösterilebilmektedir. Yeryüzü şekilleri, yerleşim alanları, yollar vb. bu çizimler ayrıntılı olarak gösterilebilir. Planlarda ölçeklerine göre bu gruba girer.

Orta Ölçekli Haritalar Ölçekleri 1/200 000 ile 1/500 000 arasında olan haritalardır. Bunlar biraz daha geniş alanları gösterir. Bu haritalarda dağlar, ovalar, akarsu ver göller ile yerleşim yerleri gösterilebilir. Ancak kapsadıkları alan büyüdüğü için ayrıntı azalmıştır.

Küçük Ölçekli Haritalar Ölçekleri 1/500 000’den küçük olan haritalardır. Bu haritaların kapsadıkları alan büyüdüğünden gösterdikleri ayrıntı da çok azalmıştır. Bir ülke veya dünya haritası bu tür haritalara örnektir.

Ölçeğin Haritaya Etkisi Harita I Harita II

Tu Gull ver çevresinin dikdörtgen içindeki bölümü yukarıda iki haritada da gösterilmiştir. Harita I’in ölçeği daha büyüktür. Büyük ölçekli haritalar yere yakın bir yükseklikten bakılarak çizilmiştir. Bu nedenle bu haritalarda ayrıntılar daha fazladır. Harita II’nin ölçeği daha küçüktür. Küçük ölçekli haritalar ise, çok yüksekten bakılarak çizilmiş olduğundan daha geniş bir alanı kaplar . Daha az ayrıntı içerir.