STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Advertisements

MARMARA BÖLGESİNDEKİ TOPRAK ÇEŞİTLERİ VE VEJATASYON
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Yağış.
Topografya ve Kayaçlar
GENEL JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. TÜLAY KÖKSOY.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Sıkışmalı yapılar ve morfoloji
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ
MAĞMATİK KAYAÇLARIN YERKABUĞUNDAKİ BULUNUŞ ŞEKİLLERİ
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
HARİTALARDA YERŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ
KONYA COĞRAFYASI.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
KÖMÜRLERİ OLUŞTURAN ORTAMLARIN İNCELENMESİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Sedimanter Kayaçlar Yerkabuğunu oluşturan kayaçların ayrışmasıyla üretilen yada volkanlardan fırlatılan tanelerin (kayaç parçaları ve mineraller), canlı.
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
Daha önce depolanmış gevşek sediment yüzeyleri üzerinde akan akışkanlarca erozyona uğratılarak kesitleri U veya V şeklinde olan ve belirli bir mesafede.
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
KIRSAL YERLEŞİM PLANLAMASI ALİ MERT ÖZKAN ERDEM UYSAL
Çeşitli ajanlarla taşınan sedimenter partiküller bu ajanların taşıma güçlerinin azaldığı ya da bittiği yerlerde taşıdıkları malzemeyi artık taşıyamazlar.
Sedimenter Partiküllerin Şekilleri : Şekil partiküllerin geometrik konumlarını tasvir eder. Partiküllerin şekli onların iç yapılarını, tarihçelerini ve.
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
TEMEL JEOLOJİ KURALLARI
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
Rüzgar aşındırma.
Topografya.
KONU 9 PETROL JEOLOJİSİNDE KULLANILAN HARİTA ve KESİTLER
TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
The tide is the regular rising and falling of the ocean surface caused by changes in gravitational forces exerted on the Earth by the Moon, and to a lesser.
SİSMİK YORUMLAMA DERS-3
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR. DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR.
SİSMİK YORUMLAMA DERS 9 DOÇ.DR. HÜSEYİN TUR.
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
AKSULAR VE AKARSU YATAĞI
Hazırlayan: Onur Tülü Danışman: Yrd.Doç.Dr Şerafeddin ÇAKIR
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
TOPRAK EROZYONU Toprak Bilgisi Dersi Peyzaj Mimarlığı
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
KONU: 4 HİDROKARBON AKIŞI, İKİNCİL GÖÇ, KAPANLANMA ve SIZMA
“METAMORFİK KAYAÇLAR”
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
Silisiklastik Sedimanter Kayalar
STRATİGRAFİ (JFM-203) Sedimanter Kayalar Ders - 2
Sedimanter Çökelme Ortamları
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
DÜNYA’MIZIN YAPISINI TANIYALIM
HÜSEYİN KANBER KIYININ TARİFİ KIYILARDA YER ALAN FALEZ VE ABRAZYON
Petrol Kapanları Sedimanter bir ortamda ana kaya özelliğine sahip bir birimden oluşmaya ve birikmeye başlayan hidrokarbon damlacıkları kendilerine daha.
SİSMİK YORUMLAMA DERS 11 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr
Field Geology Muhittin Görmüş Department of Geology Lecture 6
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
Sunum transkripti:

STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ SEDİMANTER ORTAMLAR KARASAL ORTAMLAR

KARASAL ORTAMLAR Tamamen kıtasal kabuk üzerinde gelişen ve karasal şartların eğemen olduğu sedimenter ortamlar karasal ortamlar olarak adlandırılır. Karasal ortamlar jeologlar tarafından 4 alt ortama bölünmüştür. Bunlar Çöl ortamları Fluviyal (akarsu) ortamları Gölsel ortamlar Buzul ortamları

ÇÖL ORTAMLARI (EOLIAN ENVIRONMENT) Çöl kelime anlamı olarak terkedilmiş, insan tarafından işgal edilmeyen ve ekilemeyen alanlar olarak bilinir. -Çöl ortamlarında yağış çok az, evaporasyon/yağış oranı oldukça yüksektir. -Genel olarak çöl ortamlarında yılda 25 cm'den daha az yağış düşer. -Çöl bölgelerinin % 50'inden fazlası çıplak kayaçlarla kaplıdır. -Çöl bölgelerinin yaklaşık 1/4'lük bir kısmı, kötü boylanmış sedimentlerden oluşmuş ince bir örtü ile kaplıdır. -Dünyadaki çöllerin yaklaşık % 20'si kumulları oluşturan gevşek kumlarla örtülüdür. -Az miktarda yağmur düşmesine rağmen, bazı lokal istisnalar dışında bu ortamlarda genelde su rüzgardan daha çok sediment taşır. Su ile taşınma kısa sürede fakat şiddetli sellerle gerçekleşir.

Çöl ortamı kendi içinde alt ortamlara ayrılır Bunlar 1- Çıplak kaya yüzeyleri 2- Pediment 3- Alüvyon yelpazeleri 4- Kuru dereler (vadiler) 5- Kumullar 6- Sabkhalar 7- Playalar Çıplak kaya yüzeyleri genelde yüksek tepe ya da dağları oluşturur ve çöllerde sedimentlere kaynaklık ederler. Pediment : Yüksek tepelerin yanındaki havzaya doğru eğimli yüzeyler pediment olarak adlandırılır. Genelde kuru dereler pedimentleri keser. Pedimentlerin yüzeyi, gevşek sedimentlerden oluşmuş çok ince bir örtüyle örtülü olabilir ve jeolojik kayıtlarda uyumsuzluk yüzeyi olarak korunabilirler.

Çöl alt ortamları

Çöl alt ortamları

Alüvyon Yelpazelerı : Koni kesiti şeklinde bir yüzeye sahip olan ve akarsuyun dağlık yükseltiler arasından düzlüğe çıktığı yerden etrafa yayılan sedimentlerin oluşturduğu çökeltilerdir. -Bir yelpazedeki sedimentler tek bir dere yatağından yelpazeye taşınırlar. -Yelpazelerin yüzeyi konvekstir. Bu yüzeyin eğimi, yelpazenin başlangıcındaki bölgelerde 25o ye, yelpazenin uçlarında ise 1o dereceye kadar değişebilir. Alüvyon yelpazelerinin yüzeylerinin eğimi genelde 5o ile 10o arasındadır. -Alüvyon yelpaze sedimentlerinin tane boyu yelpazenin başlangıcından kenarlara doğru gidildikçe geometrik bir şekilde küçülür.

Do you see how the sediment that is collecting at the bottom of the California mountains in (A) looks like a fan from above? This is called an alluvial fan! Alluvial fans form when sediment eroded from mountains is deposited on a valley floor like in (A). The rocks that are formed from an alluvial fan have large pieces of sediment that are not very round like the sediment in (B).

Alluvial Fan along the Eagle River across from I-70 in Eagle County.

Aerial View of Svalbard Alluvial Fan, Braided Stream, and Terrain

Alüvyon yelpazelerindeki sedimentlerin birbirleriyle girik 3 taşınma mekanizması vardır; -Akarsu akıntılarıyla, - Moloz akmasıyla, -Çamur akmasıyla

Akarsu akıntılar, akarsu kanalının ucundan boşalarak ve yelpaze üzerinde yayılarak sedimentleri ince silt, kum ve çakıl tabakaları şeklinde depolayabilirler. Akarsu akıntı sedimentlerinde kil boyutundaki sedimentler oldukça azdır. Bu sedimentler örgülü akarsularla dağıtılır. Bir yelpazeyi besleyen kanal içindeki sedimentler yağışlı mevsimlerde gelişen su ile karışır. Karışımın yoğunluğu ve vizkozitesi artar. Karışım daha çok plastik bir kütle gibi davranır ve akmaya başlar. Sedimentlerin bu şekildeki taşınması moloz akması olarak bilinir. Moloz akması çökelleri kötü boylanmış ya da hiç boylanmamıştır. İri tanelidir. İri çakıllar ve bazıları birkaç ton ağırlığında olan bloklar içerebilir. Bu iri kütleler ince taneli çamurlu bir matriks içinde bulunurlar. Bazen bu matriks yağmur sularıyla taşınabilir. Kum boyutunda ve daha ince tanelerin egemen olduğu moloz akmaları çamur akmaları olarak bilinir.

Alluvial Fan Deposit

Interior of an Alluvial Fan

Interior of an Alluvial Fan

Bir alüvyon yelpazesinde çökelen sedimentlerin akarsu akıntısı, moloz akması ve çamur akması şeklinde taşınma oranları yağmur yağmasının miktarına, sıklığına ve şiddetine bağlıdır. Genel olarak daha arid bölgelerindeki yelpazelerde moloz ve çamur akma sedimentleri, hümid bölgelerde ise akarsu akıntı sedimentleri egemendir. Akarsu akıntı çökelleri tipik olarak % 5 ya da daha az kil boyutundaki partikülleri içerir. Çamur akma çökelleri genelde % 25 ya da daha çok kil boyutundaki partikülleri içerir. Çamur akmalarının en belirgin bir karakteri de oldukça büyük blokları taşıma kapasitesine sahip olmalarıdır. Moloz akması çökelleri hem güncel, hem de eski alüvyon yelpazelerinde kolay tanınabilir. Kiremitli yapı gösteren çakılların azlığı, değişik boydaki tanelerin birarada bulunması, çok iri blokların bulunması, çapraz tabakalanmanın yokluğu, iyi gelişmemiş tabakalanmanın görülmesi ve çökellerin geniş alanlarda yanal yayılım göstermesi gibi özellikleriyle tanınırlar.

İç yelpaze (Proximal Fan) : Alüvyon yelpazeleri, litofasiyes topluluklarına göre üç bölüme ayrılırlar. İç yelpaze (Proximal Fan) : -İç yelpaze en eğimli yüzey ve en iri taneli sedimentlerle karakteristiktir. -İç yelpazede hakim litoloji bazen matriks bazende tane destekli olan moloz akması çökellerinden oluşan konglomeralardırdır. -Tabakalanma ve kanallar çok seyrektir. -Sedimentleri oluşturan tanelerin yuvarlaklaşması iyi, boylanması kötü olup çok değişik tane boyuna sahip taneler içerirler. -Matriks ise kum boyutundadır. -Konglomeralar ara seviyeler halinde teknemsi çapraz tabakalanmalı kırmızı kumtaşı seviyeleri içerirler.

Orta yelpaze (Mid Fan) : -Orta az eğimli yüzey ve orta iril taneli sedimentlerle ve iyi gelişmiş küçük kanallar ağının varlığı ile karakteristiktir. -Alüvyon yelpazelerinin bu kesiminde kalın tabakalı, iri kumtaşı, çakıllı kumtaşı ve konglomeralar yaygındır. -Konglomeralar genelde iyi yuvarlaklaşmış, oldukça değişik boyutlarda ve çoğunlukla tane desteklidirler. -Kumtaşları genelde iri tanelidir ve çapraz tabakalanma oldukça yaygındır.

Dış yelpaze (Distal Fan) : -Dış yelpaze en az eğimli yüzey ve en ince taneli sedimentler ve iyi gelişmiş kanalların yokluğuyla karakteristiktir. -Yelpazenin kenarlarına yakın bölgeleridir. -Dış yelpaze çökelleri yelpazelerin duraylılıklarına bağlı olarak çeşitli fasiyes özellikleri gösterirler. -İri kumtaşından çamurtaşına kadar değişen istiflere sahiptir.

Bir yelpazenin kalınlığı ve genel şekli -Sedimantasyon hızı ve -Yelpazenin hemen yakınındaki bölgenin yükselmesi ya da çökmesi arasındaki ilişkiye bağlıdır. Çoğu yelpazeler fay bloklanmasının sebep olduğu ani eğim değişmesinin olduğu yerlerde gelişir. Faylanma ve çökme devam ederse yelpazeler faylanma zonuna yakın bölgelerde en kalındır.

Yelpazenin düşey yönde büyümesi: Aktif faylanmanın olduğu yerlerde faylanma ile oluşan boşluğun sedimentlerle dolması sonucunda gelişir. Diğer bir değişle faylanmayla oluşan bölge ile sediment sağlanımı dengededir.

Yelpazenin düşey yönde büyümesi ile ğelişen istifler: Dış yelpaze İç yelpaze Dış yelpaze Dış yelpaze İç yelpaze Dış yelpaze

Yelpazenin ileri doğru büyümesi : Fayın aktif olmadığı yada faylanmaya bağlı oluşan bölgenin hacminin sağlanan sedimentleri depolayamayacak kadar az olduğunda yelpaze yatay yönde ileriye doğru büyür.

Yelpazenin ileri büyümesi ile gelişen istifler: İç yelpaze Orta yelpaze Dış yelpaze

Alüvyal yelpazenin geriye doğru büyümesi

Yelpazenin gerilemesiyle ile ğelişen istif: Dış yelpaze Orta yelpaze İç yelpaze

Alüvyon yelpaze çökelleri aşağıdaki özellikleriyle jeolojik kayıtlarda tanınır. - Geometrik şekilleri merceksel ya da kama şekillidir. - Su ile taşınan çökeller iyi ya da orta iyi boylanmış iri taneli kumtaşları ve konglomeralardır. Moloz akması çökellerde kum taneleri, çakıl ve bloklar kötü boylanmış şeylli ve siltli matriks içerisinde dağılmıştır. Çamur akması çökellerde şeyl egemendir ve iri taneler çok azdır. - Katmanlanma su ile taşınmış sedimentlerde iyi, moloz akma çökellerinde kötü, çamur akma çökellerinde tanınmayacak kadar kötü olabilir. - Akarsu ile taşınan çökeller kanallar içinde kanal dolgusu olarak bulunabilirler. - Bazı bitki krıntıları dışında organik materyal içermezler. Kayaçların rengi sarı, kahverengi ya da kırmızıdır. Ani ve keskin sınırlı fasiyes değişimleri yaygındır - Tipik olarak alüvyon yelpaze çökelleri çölsel ortamların diğer çökelleri ile girişiktir