ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORGANİK KİMYA NOMENKLATÜRÜ 1.Alkan, Alken ve Alkinlerin adlandırılması
Advertisements

BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
Kimyasal tepkimeler.
Organik bileşikler Genel olarak öncelikle iki guruba ayrılır.
Aminler.
6. KONU: KARBONİL BİLEŞİKLERİ
GENEL KİMYA - IV Aldehit ve Ketonlar Organik Kimyada Temel kavramlar
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ.
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Bölüm-1 Temizlik Malzemeleri.
GENEL KİMYA IV ORGANİK KİMYA
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory
Kimyasal Bağlar.
Hafta 10: ASİTLER ve BAZLAR
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
3. KONU: ALKİNLER.
2.KONU: ALKENLER.
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Alkoller ve Eterler.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
AROMATİK HİDROKARBONLAR
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
ALKANLAR Genel formülleri CnH2n+2 olan doymuş hidrokarbonlara ALKANLAR denir. Alkanlardaki her bir C atomu SP3 hibritlşmesi yapmıştır. Tüm bağlar sigma.
AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ALKENLER (OLEFİNLER) CH2=CH2
Deney No: 2 Yer Değiştirme Reaksiyonlarının İncelenmesi
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
HİDROKARBONLAR. HİDROKARBONLAR Hidrokarbonların Sınıflandırılması.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
ASİTLER VE BAZLAR.
ATOMUN YAPISI, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Her madde gözle görülemeyecek kadar küçük ve bölünmesi zor yapı taşları olan atomlardan oluşmuştur. Atomlar gözle.
HİDROKARBONLAR.
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
İÇİNDEKİLER Organik kimya Hidrokarbonlar Alkanlar Alkanlarda izomeri
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
ALKENLER Genel formülleri: CnH2n
Halojenli organik bileşikler
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
(Doymuş Hidrokarbonlar)
Alkanlar ve Alkenler.
Halojenli organik bileşikler
Eterlerin adlandırılmaları
Alkinler Genel formülleri: CnH2n-2
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
ALKOLLER (ROH).
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Atomlar, Moleküller, İyonlar
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
Sunum transkripti:

ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır. Fonksiyonel grupları -C≡C- üçlü bağlarıdır. SP hibritleşmesine uğramış C atomları taşırlar. Alkinler birden fazla üçlü bağ taşıyabilirler. En küçük üyeleri C2H2 olan asetilendir.

H-C C-H CH3-CH2-C≡CH pi (л) ÖRNEK SİGMA (σ) 1-butin (C4H6) 1 sigma 2pi Sp hibritleşmesi 1 sigma 2pi

CH3-C≡CH CH3-C≡C-CH3 CH3-CH2-C≡CH Etin (Asetilen) CH3-C≡CH 1-propin CH3-C≡C-CH3 4 3 2 1 2-Butin CH3-CH2-C≡CH 4 3 2 1 1-Butin

ALKİNLERİN İSİMLENDİRİLMESİ Uluslar arası Kimyacılar Birliği (IUPAC) tarafından geliştirilen isimlendirme kuralına göre alkinler de, alkenlere benzer biçimde isimlendirilirler. Ancak isimlendirmede; fonksiyonel grup olan (≡) çift bağı taşıyan en uzun C’ zinciri esas alınmaktadır.

Alkan molekülünde (≡) üçlü bağı taşıyan, en uzun zincir bulunur Alkan molekülünde (≡) üçlü bağı taşıyan, en uzun zincir bulunur. Bu zincirdeki C’a karşılık gelen alkinin adı esas alınır. . Numaralandırma (≡) üçlü bağın en yakın olduğu uçtan başlanarak yapılır. Üçlü bağın hangi C’da bulunduğu belirtilerek okunur. . Eğer zincirde birden fazla üçlü bağ varsa, yerleri belirtilir ve –di in, -tri in gibi okunur. . Dallanmalar alkanlarda olduğu gibi okunur.

ÖRNEK: CH3 CH3- CH2- CH2-C≡ CH CH3-CH-CH2-C ≡ CH2 CH≡ C- CH-C ≡ CH 5 4 3 2 1 1-pentin CH3 CH3-CH-CH2-C ≡ CH2 5 4 3 2 1 4-metil-1-pentin CH≡ C- CH-C ≡ CH 1 2 3 4 5 3-metil-1,4-pentadiin CH3 CH3 CH ≡ C-C ≡ C-CH-CH3 1 2 3 4 5 6 5-metil -1,3-hagzadiin

ALKİNLERİN ELDESİ 1. İKİ HALOJENLİ ALKANLARDAN Aynı yada komşu di halojenli alkanlardan iki H ve iki halojenür çıkartılmasıyla alkinler oluşur. Bunun için alkollü ortamda, KOH kullanılır. Olayın denklemi; CnH2n –Br2 + 2KOH Alkol CnH2n-2 + 2KBr + 2H2O

ÖRNEK: CH3-CH-CH2 I Br + 2KOH CH3-C≡CH +2KBr+2H2O CH3-C-CH3 I Br ALKOL CH3-CH-CH2 I Br + 2KOH CH3-C≡CH +2KBr+2H2O CH3-C-CH3 I Br + 2KOH CH3-C≡CH +2KBr+2H2O ALKOL

2. TETRA HALOJENLERDEN Komşu iki karbonda 4 tane halojen bağlıysa, bu bileşiğin Zn ile tepkimesinden ALKİNLER elde edilir. ÖRNEK: CH3-C≡C-CH3 +2ZnBr2 CH3-C-C-CH3 I Br + 2Zn 2-bütün

3.ALKİNLERİN METAL BİLEŞİKLERİNDEN Alkinlerin sodyum bileşikleri, alkil halojenürlerle tepkimeye sokulursa alkinler elde edilirler R-C≡C-Na+ + R’-X alkol R-C≡C-R’ + NaX CH3-C≡C-Na+ + CH3-Cl alkol CH3-C≡C- CH3+ NaCl

ALKİNLERİN ÖZELLİKLERİ Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır. Alkin molekülünde fonksiyonel grup (≡) üçlü bağdır. Alkin molekülünde en az iki C’atomu SP hibritleşmesi yapmıştır.

4. Alkinlerdede de homolog sıra –CH2 dir. 5. Alkinlerden bir H çıkartılmasıyla oluşan köke ALKİNİL denir. Genel formülleri CnH2n-3 tür. ÖR: C2H1- etinil, CH3-C≡C- 1-Propinil

6. Alkinlerde üçlü bağdan dolayı bazı tepkimeler görülür; A.Katılma Tepkimeleri: Alkinlerde C≡C üçlü bağı zayıf bağ olduğu için 2 adet ¶ bağı açılarak doymuş hale gelirler . R-C≡CH+ 2H2 Ni , Pt R-CH2-CH3 R-C≡CH+ 2Cl2 R-CCl2-CHCl2 R-C≡CH+2HCl R-CCl2-CH3

ÖRNEK: CH3-C≡CH+ 2H2 Ni , Pt CH3-CH2-CH3 CH3-C≡CH+ 2Cl2 CH3-CCl2-CHCl2 CH3-C≡CH+2HCl CH3-CCl2-CH3

CH3-C≡CH+ 2Br2 CH3-CBr2-CHBr2 NOT: Alkenlerde olduğu gibi alkinlerde bromlu suyun kırmızı rengini giderirler. NOT: H-Cl ve benzeri maddeler katıldığında H, hidrojeni zengin olan tarafa katılır.

NOT: Alkenlere su katıldığında alkoller oluşurken, alkinlere su katıldığında aldehid ya da keton oluşur. (Eğer kullanılan alkin asetilense aldehid, daha fazla karbon içeren alkinse keton oluşur. O ║ H-C≡C-H + H2O CH3-C-H CH3 -C≡C-H + H2O CH3-C- CH3 Hg+2- H2SO4

B. Metal iyonlarıyla yer değiştirme tepkimesi verirler. Üçlü bağa bağlı C atomuna –H atomu bağlı değilse bu tepkime gerçekleşmez. CH3 -C≡C-H + Cu+ CH3 -C≡C- Cu + H + Kırmızı çökelek CH3 -C≡C-H + Ag+ CH3 -C≡C- Ag + H + Beyaz çökelek NH3 TOLLENS Ç FEHLİNG Ç NOT: Amonyaklı Cu2Cl2 çözeltisi ve amonyaklı AgNO3 çözeltisi alkinlerin ayıracıdır. Alkanlar, alkenler ve R-C≡C-R tipi alkinler bu iki çözeltiyle tepkime vermezler.

CnH2n - 2 + (3n-1)/2 O2 nCO2 + (n-1)H2O C. Polimerleşe tepkimeleri verirler. 3 H -C≡C-H C6H6 (Benzen) 3 H-C≡C-H D. Yanma tepkimesi verirler. CnH2n - 2 + (3n-1)/2 O2 nCO2 + (n-1)H2O

CaCO3 ısı CaO + CO2 CaO +3C CaC2 + CO CaC2 +2H2O C2H2 +Ca (OH)2 ASETİLEN: Alkinlerde asetilen çok önemli bir yere sahiptir. Asetilen alkinlerden ayrı olarak teknikte CaC2’e (Kalsiyum karbür-karpit) suyun etkisiyle elde edilir. Bu elde işlemine kireç taşından başlanır. CaCO3 ısı CaO + CO2 CaO +3C CaC2 + CO CaC2 +2H2O C2H2 +Ca (OH)2

Üstte verilen bu tepkimeler asetilenin ayıracıdır. 1 mol asetilen molekülü, 2 mol metalle yer değiştirme tepkimesi verir. Bu tepkimeler asetilenin ayıracıdır. H-C≡C-H + 2 Cu+ Cu-C≡C-Cu + +2H+ H-C≡C-H + 2 Ag+ Ag-C≡C-Ag + +2H+ NH3 Asetilen molekülü üçlü bağda birer H atomu bulunur. Bu iki H atomu iki metal iyonuyla yer değiştirir. Asetilen Cu ile kırmızı-kahve renkli çökelek, Ag ile kirli beyaz çökelek oluşturur. Üstte verilen bu tepkimeler asetilenin ayıracıdır.

Yine asetilen ısıtılmış bakır tüpten geçirilirse polimerleşerek benzen oluşur. 3 H-C≡C-H NOT: Bu konu benzenin eldesinde anlatılacaktır.