Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Tarafından yayınlanmaktadır
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Ad Soylu Sözcükler İsim soylu sözcükler; sıfatlar, zarflar, zamirler ile ilgili bilgi ve örnek içermektedir
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ZAMİRLER.
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Sözcüğün Yapısı.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Z A M İ R L E R.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZAMİR (ADIL).
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
Sunum transkripti:

Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi ZAMİRLER (ADILLAR) Nihal ALTIPARMAK Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 1090310299

Zamirler Zamir: İsim olmadıkları halde cümlede isimlerin yerine kullanılabilen, isimlerin yerini tutan ve isimlerin tüm işlevlerini üstlenen kelime ya da eklerdir. Zamirler altıya ayrılır: 1)Kişi Zamirleri 2)İşaret Zamirleri 3)Belgesiz Zamirler 4)Soru Zamirleri 5)İlgi Zamirleri 6)iyelik Zamirleri

1)Kişi Zamirleri: Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir. Ben, sen, o, biz, siz, onlar ve bazı durumlarda ismin yerine geçen kendi kelimesidir. Yarın onlara da gideceğiz. Avukat olmayı kendisi istedi. Ben, senin en çok bana yansımanı sevdim. Siz, nerede oturuyorsunuz? Sizler bu ülkenin geleceğisiniz. O, çok hızlı koşardı. Biz her gece burada otururduk.

2)İşaret Zamirleri: İsimlerin yerini işaret yoluyla alan zamirlerdir. Bu, şu, o ; bunlar, şunlar, onlar; öteki, beriki, şöyle;böyleleri; öylesi. Şunu deneyeyim, bu biraz küçük geldi. Onları en alt çekmeceye koy. Şu daha uzun duruyor. Şunları sakla. Duvardaki yazıları bu yazdı. Ötekini bilmiyorum ama berikini biraz biliyorum. Bunlar her sabah aynı otobüse binerler.

3) Belgesiz Zamirler: Varlıkları isim, sayı, miktar, ölçü yönünden belli belirsiz karşılayan zamirlerdir. Hepsi, kimse, tümü, kimisi, bazısı, birazı,başkası,birisi, bazıları… Dünkü eğlenceyi kimse beğenmemiş. Başkası görse, seni kesin rapor eder. Kimseye haber vermeden evden ayrıldı. Biri yer, biri bakar kıyamet ondan kopar. Herkesin iyiliği için böyle olması gerekiyor. Kimi rakı sever, kimi şarap. Meclisin aldığı karara birçoğu tepki gösterdi.

4)Soru Zamirleri: İsimlerin yerini soru yoluyla alan zamirlerdir. Nereye gidiyorsun? (sinemaya, okula) Yarın ne giyeceksin? (etek) Ödülü kime verdiler? (Orhan Pamuk’a) Kimdir bana gülen yeşillik balkonundan? (Ayşe, Fatma v.s) Dolaptaki tatlıyı kim bitirdi? (Ali, Selma) Hangisi senin? (mavi olan)

5)İlgi Zamirleri(-ki): Ek halinde olup kendinden önceki sözcüğün yerini tutan zamirlerdir. Senin ki can da bizim ki patlıcan mı? Şemsiyen yoksa benimkini alabilirsin. Tencerenin dibi kara senin ki benden kara. Elinde ki benim. Arabadakini unutma.

6)İyelik Zamirleri: Ek halinde olup üzerine geldiği varlığın hangi şahsa ait olduğunu bildirir. Bunlar aynı zamanda iyelik ekleridir. Mutluluk başınızı bir dost omzuna dayamaktır. Sana gül getirdim gönlümün bahçesinden. Ölüm siyah bir tütsü yakıyor gözlerimde. Ellerinin yarası geçmemiş. Gözlerin hala aynı bakıyor.

Önemli Uyarılar Not 1) “O” ve “onlar” zamirleri bir insanı anlatıyorsa kişi zamiri, insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa işaret zamiri olur. Onu çöpe atan ondan başkası olamaz. Onu bu yörede sadece onlar dokur. Not 2) Şahıs zamirleri kesinlikle iyelik eki almaz. Bu evi ben temizledim Bu evi ben kendim temizledim.(pekiştirilmiş)

Not 3) İlgi zamiri olan –ki’ yi bağlaç olan ve sıfat yapan –ki ile karıştırılmamalıdır. Evdeki hesap çarşıya uymaz.(sıfat) Şemsiyen yoksa benimkini alabilirsin.(zamir) Ben ki o gri karmaşadan aldım yağmurlu yüzümü.(bağlaç) Not 4) Şahıs zamirleri ile isim tamlaması kurulabilir.Bu durumda şahıs zamiri sadece tamlayan olabilir. Benim denizlerim / senin gözlerindir.

Kaynakça http://www.edebiyatogretmeni.net/zamirler.htm http://tr.wikipedia.org/wiki/Zamir