ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZEYTİNYAĞI ÜRETİM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER
Advertisements

EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
ZEYTİN ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
EVSEL ATIKLAR VE GERİ DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
ZEYTİN KARASUYU.
BİYOKÜTLE.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
PROF.DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
BİYODİZEL ÜRETİM PROSESLERİ
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
MEYVELERİN FAYDALARI. Portakal Bol miktarda C vitamini içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür. Kanseri önleyici olarak bilinen.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
SEMİNER „Tarım atıklarının kompostlaştırılması yoluyla çevre korunması, atıkların sürdürülebilir yönetilmesi ve iklim değişimleriyle mücadele“ Pomoriye,
KOMPOSTLAŞTIRMA.
Aerobik Kompostlaştırmanın Hedefleri
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Biyolojik Arıtma Prosesleri
SU ARITIM SÜRECİ.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
MEMBRAN PROSESLERİ.
Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
Ahır Gübresinin Önemi ve Yönetimi
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Yağlar (lipidler).
İ SKENDERUN TEKNIK ÜNIVERSITESI İ SKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU İ NŞAAT TEKNOLOJISI … DERS:ATIK SULAR KONU:ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR:
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
DOĞAL ORGANİK MADDELER (DOM)
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
Biyoçevre Mühendisliğine Giriş
biyoteknoloji ve önemi
Çamur Bertaraf Alternatifleri. ı Çamur Bertarafı Çamur nedir?  Atık suların arıtılması sırasında ortaya çıkan katı, yarı-katı veya sıvı kalıntı.  Context.
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
ZEYTİN KARASUYUNUN VE PRİNANIN BETARAFI
İn situ biyoremediasyon
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
Kompost Sızıntı Suyu Karakterizasyonu
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ORGANİK GÜBRE MEVZUATI VE TAVUK GÜBRESİNİN BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANIM İMKANLARI BÜGEM Yaşar ORHAN .gov.tr.
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
Neler öğreneceğiz ? Çevre ve çevre kirliliği
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Sunum transkripti:

ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Buket ORHAN Süreyya BÜYÜKÇORAK II. Ulusal Öğrenci Zeytin Kongresi

çekirdek (%2-6 ) meyve çekirdeği(%10-30) meyve eti (%63-86 ) meyve kabuğu (%1-2 )

Sofralık Yağlık

Doku ve organ yaşlılığını geciktirir Kalp sağlığı açısından faydalı Doku ve organ yaşlılığını geciktirir Kolay hazmedilebilir

Zeytinyağı Üretimi

Yaprak Ayırma ve Yıkama Zeytin Yaprak Ayırma ve Yıkama Kırma(Ezme) Yoğurma Kesikli yöntem Sürekli yöntem Baskı İki fazlı Üç fazlı Pirina Yağ+Karasu Santrifüjleme Santrifüjleme Santrifüjleme Yağ Pirina+Karasu Yağ Karasu Pirina Yağ Karasu

Toplama ve Yıkama

Kırma ve Hamurlaştırma

Santrifüj

Seperatör

Depolama

Dolum Dinlendirme

Zeytin karasuyu nedir? Zeytinyağı üretimi sonucunda , kullanılan sisteme bağlı olarak değişen miktarlarda oluşan atık sudur.

Karasuyun özellikleri Parametre Keslikli Yöntem Sürekli Yöntem pH 4.5-5 4.7-5.2 Toplam Katı Madde %12 %3 Toplam Uçucu Katı Madde %10.5 %2.6 Askıda katı Madde %0.1 %0.9 Kimyasal Oksijen İhtiyacı (g/L) 120-130 40 Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (g/L) 90-100 33 Şeker %2-8 %1.0 Toplam Azot %5-2 %0.28 Pektin, Tanin vb. %1 %0.37 Polifenoller %1-2.4 %0.5 Yağ ve Gres %0.03-10 %0.5-2.3

Zeytin Karasuyunun Arıtımı Fiziksel Kimyasal Biyolojik

Arıtım Yöntemleri Lagünlerde buharlaştırma Distilasyon Adsorbsiyon Membran filtrasyon (ultrafiltrasyon ve ters ozmos yöntemi) Elektrokoagülasyon Elektrooksidasyon Aerobik ve aneorobik arıtma

Pilot ölçekli arıtma tesisi

Karasu hangi alanlarda değerlendirilebilir? Mikrobiyal fermantasyon yolu ile biyokütle üretimi Lakkaz ve pektinaz enzimi üretimi Biofarmotiklerin üretimi (Kozmetik ve ilaç alanında hammadde) Tarımsal alanların sulanması Gübre ve kompost olarak toprağı ıslah etme Pirina ile karıştırılarak briket ve yakacak üretimi Anaerobik proseslerde biyogaz oluşturmada üretim ortamı

Tek Hücre Proteini Üretimi

Yapılan çalışmalarda zeytin karasuyu da bu amaçla karbonhidrat kaynağı olarak kullanılmış ve %40-50 kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderimiyle, tek hücre proteini elde edilebileceği bildirilmiştir.

Fazla Nükleik Asit Artrit , Gut , Böbrek taşı hastalıkları

Lakkaz Enzimi Üretimi Bakır içeren, moleküler oksijeni elektron alıcısı olarak kullanan ve çeşitli fenolik bileşiklerin oksidasyonunu katalize eden bir enzimdir.

Lakkazın kullanım alanları Evsel ve endüstriyel atıklardaki fenolik ve aromatik bileşiklerin çöktürülerek uzaklaştırılmasında Toprak kirleticilerinin toksinlerinin giderilmesinde Kağıt ve kağıt hamuru teknolojisinde ağartma ajanı olarak Zenginleştirilmiş sığır yemine katkı maddesi olarak vb.pek çok alanda kullanılmaktadır.

Biofarmotiklerin Üretimi Fenolik maddelerin sinamik asit ve türevleri, kafeik asit ve benzoik asit türevleri

Antibakteriyel Antiviral Antifungal

Sulama Amaçlı Kullanım Kum bünyeli (+) C ve enerji kaynağı Tın bünyeli Kil bünyeli Kumlu-tın bünyeli (-) polifenol ve tuz (fitotoksik etki) !! Karasuyun sınırlı miktarda kullanımı önerilmektedir.

Azot, fosfor ve organik karbonun büyük oranda toprağın üst tabakasında tutulmaktadır.

Kompostlaştırma

Karasuyun kompostlaştırılması Pirina Şeker kamışı sapları Tahıl samanları Pamuk atıkları

Kompostun tarımdaki olumlu etkileri Toprağın boşluk hacmini artırır. Toprağa humus kazandırır. Toprağın havalandırılmasını kolaylaştırır. Zeminin su tutma yeteneğini artırır. Toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Topraktaki yararlı mikroorganizma sayısını artırır. Suni gübrelerin bitkiler tarafından daha büyük oranda alınmasına imkan verir.

TEŞEKKÜRLER