ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Buket ORHAN Süreyya BÜYÜKÇORAK II. Ulusal Öğrenci Zeytin Kongresi
çekirdek (%2-6 ) meyve çekirdeği(%10-30) meyve eti (%63-86 ) meyve kabuğu (%1-2 )
Sofralık Yağlık
Doku ve organ yaşlılığını geciktirir Kalp sağlığı açısından faydalı Doku ve organ yaşlılığını geciktirir Kolay hazmedilebilir
Zeytinyağı Üretimi
Yaprak Ayırma ve Yıkama Zeytin Yaprak Ayırma ve Yıkama Kırma(Ezme) Yoğurma Kesikli yöntem Sürekli yöntem Baskı İki fazlı Üç fazlı Pirina Yağ+Karasu Santrifüjleme Santrifüjleme Santrifüjleme Yağ Pirina+Karasu Yağ Karasu Pirina Yağ Karasu
Toplama ve Yıkama
Kırma ve Hamurlaştırma
Santrifüj
Seperatör
Depolama
Dolum Dinlendirme
Zeytin karasuyu nedir? Zeytinyağı üretimi sonucunda , kullanılan sisteme bağlı olarak değişen miktarlarda oluşan atık sudur.
Karasuyun özellikleri Parametre Keslikli Yöntem Sürekli Yöntem pH 4.5-5 4.7-5.2 Toplam Katı Madde %12 %3 Toplam Uçucu Katı Madde %10.5 %2.6 Askıda katı Madde %0.1 %0.9 Kimyasal Oksijen İhtiyacı (g/L) 120-130 40 Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (g/L) 90-100 33 Şeker %2-8 %1.0 Toplam Azot %5-2 %0.28 Pektin, Tanin vb. %1 %0.37 Polifenoller %1-2.4 %0.5 Yağ ve Gres %0.03-10 %0.5-2.3
Zeytin Karasuyunun Arıtımı Fiziksel Kimyasal Biyolojik
Arıtım Yöntemleri Lagünlerde buharlaştırma Distilasyon Adsorbsiyon Membran filtrasyon (ultrafiltrasyon ve ters ozmos yöntemi) Elektrokoagülasyon Elektrooksidasyon Aerobik ve aneorobik arıtma
Pilot ölçekli arıtma tesisi
Karasu hangi alanlarda değerlendirilebilir? Mikrobiyal fermantasyon yolu ile biyokütle üretimi Lakkaz ve pektinaz enzimi üretimi Biofarmotiklerin üretimi (Kozmetik ve ilaç alanında hammadde) Tarımsal alanların sulanması Gübre ve kompost olarak toprağı ıslah etme Pirina ile karıştırılarak briket ve yakacak üretimi Anaerobik proseslerde biyogaz oluşturmada üretim ortamı
Tek Hücre Proteini Üretimi
Yapılan çalışmalarda zeytin karasuyu da bu amaçla karbonhidrat kaynağı olarak kullanılmış ve %40-50 kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderimiyle, tek hücre proteini elde edilebileceği bildirilmiştir.
Fazla Nükleik Asit Artrit , Gut , Böbrek taşı hastalıkları
Lakkaz Enzimi Üretimi Bakır içeren, moleküler oksijeni elektron alıcısı olarak kullanan ve çeşitli fenolik bileşiklerin oksidasyonunu katalize eden bir enzimdir.
Lakkazın kullanım alanları Evsel ve endüstriyel atıklardaki fenolik ve aromatik bileşiklerin çöktürülerek uzaklaştırılmasında Toprak kirleticilerinin toksinlerinin giderilmesinde Kağıt ve kağıt hamuru teknolojisinde ağartma ajanı olarak Zenginleştirilmiş sığır yemine katkı maddesi olarak vb.pek çok alanda kullanılmaktadır.
Biofarmotiklerin Üretimi Fenolik maddelerin sinamik asit ve türevleri, kafeik asit ve benzoik asit türevleri
Antibakteriyel Antiviral Antifungal
Sulama Amaçlı Kullanım Kum bünyeli (+) C ve enerji kaynağı Tın bünyeli Kil bünyeli Kumlu-tın bünyeli (-) polifenol ve tuz (fitotoksik etki) !! Karasuyun sınırlı miktarda kullanımı önerilmektedir.
Azot, fosfor ve organik karbonun büyük oranda toprağın üst tabakasında tutulmaktadır.
Kompostlaştırma
Karasuyun kompostlaştırılması Pirina Şeker kamışı sapları Tahıl samanları Pamuk atıkları
Kompostun tarımdaki olumlu etkileri Toprağın boşluk hacmini artırır. Toprağa humus kazandırır. Toprağın havalandırılmasını kolaylaştırır. Zeminin su tutma yeteneğini artırır. Toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Topraktaki yararlı mikroorganizma sayısını artırır. Suni gübrelerin bitkiler tarafından daha büyük oranda alınmasına imkan verir.
TEŞEKKÜRLER