CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
Advertisements

CANLILAR DEYİNCE AKLA SADECE HAYVANLAR GELMEMELİDİR
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
Canlı nedir?Cansız nedir?
HAYVANLAR ALEMİ İçerik : Huriye KORKMAZ Sınıf Öğretmeni.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM ve TANIYALIM
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
BİTKİLER.
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
MANTARLAR.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM.
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
Ülkü yılmaz füsun kayaoğlu D.
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLAR
ÇEVREMİZDEKİ CANLILARI TANIYALIM
Çevremizdeki Canlılar
? Bu canlıları gruplandırmasında arkadaşımıza yardım eder misiniz?
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
Canlıları tanıyalım.
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım
KEŞKE YANIMDA ÇİÇEK OLSAYDI..
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
HAZIRLAYAN ADI - SOYADI :SUZAN PINAR AKÜLKE SINIF-NO:3-C /
Çevremizdeki Canlılar
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
KONULAR 1-BİTKİLER 2-HAYVANLAR 3-MANTARLAR 4-MİKROSKOBİK CANLILAR.
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
MANTARLARI TANIYALIM.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
ANA SORU: Bir bitki köklerden yapraklara suyu taşırken enerji harcamak zorunda mıdır?
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM
Çevremizdeki Canlılar
MİKROSKOBİK CANLILAR.
ÜNİTE : 5 CANLILAR DÜNYASI. CANLILARI SINIFLANDIRALIM Çevremizde birçok canlı vardır. Dünyada ismini sayamayacağımız çok canlı vardır. Kedi Gül.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
DERS: FEN BİLİMLERİ ÜNİTE: 5 CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM.
FARKLI YERLERDE FARKLI CANLILAR
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına ………………. Denilir Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına.
X A. CANLILARI NEDEN SINIFLANDIRIYORUZ? Büyüme, gelişme, çoğalma (üreme), beslenme, solunum yapma, uyarılara tepki verme ve hareket etme gibi ortak özelliklere.
BİTKİLER.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR HAYVANLAR türüdür türüdür BİTKİLER e ayrılır e ayrılır
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM 6. Ünite CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM

A. CANLILARIN CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI SINIFLANDIRILMASI BİTKİLER MİKROSKOBİK CANLILAR BİTKİLER HAYVANLAR MANTARLAR

Çiçeksiz Bitkiler Bazı bitkilerin çiçekleri yoktur. Bu bitkiler; göllerde, bataklıklarda, nemli topraklarda ve ağaç gövdelerinde yaşar.Bu bitkilere çiçeksiz bitkiler denir. Atkuyruğu Kibrit Otu Eğrelti otu Kara yosunu

Çiçekli Bitkilerin Kısımları Çevremizde, çiçekli bitkiler görür ve bazılarını tanırız. Çiçekli bitkiler, kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi kısımlardan oluşur. Gövde Yaprak Kök

Omurgalı Hayvanlar Omurga iskeletimizin önemli parçalarındandır. Hayvanların bazılarının omurgaları vardır. Bunlara omurgalı hayvanlar denir.

Omurgasız Hayvanlar Omurgası olmayan hayvanlara omurgasız hayvanlar denir.

Yararlı Mantarlar Besin olarak tüketilir. Çeşitli peynirlerin elde edilmesinde rol oynar. Hamurun kabarmasında etkilidir. Penisilin gibi antibiyotiklerin yapımında kullanılır.

Besinlerin küflenmesine yol açar. Bazı türleri zehirlenmeye yol açar. Zararlı Mantarlar Besinlerin küflenmesine yol açar. Bazı türleri zehirlenmeye yol açar. Buğday, mısır, çavdar, asma gibi birçok bitkide hastalıklara yol açar. İnsanlarda saç kıran hastalığına, el ve ayaklarda kaşıntılara sebep olur.

Mikroskobik Canlılar Mikroskobik canlılar gözle göremeyecek kadar küçüktür. Bunları sadece mikroskopla görebiliriz. Çoğunluğu bulaşıcı hastalıklara yol açar. Kolera, verem, tifo, tetanos gibi hastalıkların sebebi mikroskobik canlılardır. Mikroskobik canlıların yararlıları da vardır.Sütten peynir ve yoğurt, üzüm suyundan sirke yapılmasında rol oynar.

B. YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE

1.Çevredeki Canlıların Yaşam Alanı Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için uygun ortamlarda bulunmak zorundadırlar. Bunlar onların yaşadıkları yerlerdir.

Çevremizdeki tüm canlılar doğal yaşamlarını sürdürebildikleri, beslenip çoğalabildikleri ve düşmanlarından korunabildikleri ortamlarda yaşar. Besinlerini elde ettikleri, büyüyebildikleri ve çoğaldıkları ortamlara kolaylıkla uyum sağlarlar.

2. Canlıların Beslenme Şekilleri Yeryüzündeki canlılar farklı şekilde beslenir. Serçeler küçük tohum ve böceklerden ihtiyacını karşılar. Koyun ve keçiler otla beslenir. Aslan, kaplan, çakal gibi hayvanlarda etle beslenir.

Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye gereksinim duyar Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye gereksinim duyar. Enerji gereksinimlerini besinlerden sağlarlar. Bitkiler besin gereksinimlerini fotosentez yaparak karşılar.

Canlılar arasında beslenme ilişkilerini bir zincirin halkalarına benzetebiliriz. Bu zincirin her halkasında değişik canlılar yer alır, biri diğerinin besinidir. Böylece besin zinciri oluşur.

İnsan ve Çevre Canlı ve cansız varlıklar birbiriyle etkileşim içinde bulunur. Bu etkileşim özellikle insanların faaliyetleri sonucunda bozulur.

Çevremizde en çok zarar gören yerlerden biri de ormanlardır Çevremizde en çok zarar gören yerlerden biri de ormanlardır. Ormanlar yaşamımız için gerekli olan oksijenin kaynağıdır. İnsanlar odun, kereste ihtiyaçlarını ormanlardan karşılar. Ormandaki ağaçlar toprağı tutarak toprağın erozyonla tanışmasını engeller. Ormanlar bu kadar faydalı olmalarına rağmen insanlar onları tahrip ederler.

Hazırlayan: İrem KIYGIN