Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM"— Sunum transkripti:

1 CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM

2 CANLI VARLIKLAR Canlı varlıklar hareket edebilir, beslenebilir, boşaltım yapabilir, canlılar yumurtlayarak veya doğurarak çoğala bilirler.. Şimdi bunları beslenme, Barınma , boşaltım, solunum , çoğalma olarak İnceleyeceğiz.

3 BESLENME Her canlının beslenmesi farklıdır. Bunlar etçil , otçul ve hepçil olarak üçe ayrılırlar. Hayvanlar Besinlerini kendileri üretmez avlanırlar. Bitkiler ise kendi besinlerini kendileri üretirler Etçil Hepçil Otçul

4 CANLILARIN BARINMA ALANLARI
Her canlının barınma ihtiyacı vardır. Mesela tavuk kümeste, at ahırda, penguen kutuplarda , insanlar ise evlerde yaşarlar.

5 BOŞALTIM Boşaltım canlıların yediklerini zararlı bölümü dışarıya atmasıdır. Örnek olarak ağaçlar boşaltımını yapraklarını dökerek yaparlar. İnsanlarda boşaltımını iki şekilde yaparlar. Birincisi terleyerek ikincisi dışkı yoluyla yaparlar.

6 SOLUNUM Solunum her canlının ihtiyacıdır . Bazı canlılar
Oksijen alıp karbondioksit verirken bazı canlılar ise karbondioksit alıp oksijen verirler . Buna örnek olarak ağacı gösterebiliriz. İnsanlar ise ağaçlardan farklı olarak farklı olarak oksijen alıp karbondioksit karbondioksit verirler.

7 ÇOĞALMA Bazı canlılar yumurtlayarak bazı canlılar ise doğurarak çoğalırlar. Not: Tek uçan memeli hayvan yarasadır.

8 BİTKİLER Bitkiler diğer canlılardan farklı olarak hareketleri kısıtlıdır. Bitkilerin boşaltımlarını su buharı ve yapraklarını dökerek yaparlar. Bazı bitkiler et yerler. Et yiyen bitkiler amazon ormanlarında bulunurlar.

9 UYUYAN CANLILAR Uyuyan canlılar derken tohumlardan bahsediyoruz. Uyuyan canlılar deyince bir fasulye tohumu aklımıza gelir. Uyuyan canlılar toprağın altında bir süre sonra çıkar ve filizlenirler.

10 MİKROSKOBİK CANLILAR Mikroskobik canlıları çıplak gözle göremeyiz.
Mikroskobik canlıları mikroskop ile görebiliriz. Mikroskobik canlıların bazıları yararlı bazıları Zararlıdır . Mikroskobik canlılar kötü şeyleri yediği gibi bize yararlı şeyleri de yer. Örnek olarak yoğurdun içinde mikroskobik canlılar vardır.

11 Mikroskobik canlılar yararları olduğu gibi zararları da vardır
Mikroskobik canlılar yararları olduğu gibi zararları da vardır. Örnek olarak ekmeğin küflenmesi , elmanın çürümesi mikroskobik canlılar sayesinde gerçekleşir. çürümüş elma küflenmiş ekmek.

12 HAREKET Tüm canlılar hareket ederler .hayvanların ve insanların hareketleri sınırsızdır, ama bitkilerin hareketleri sınırlıdır. Ağaçlar tepki olarak, kesilirken bir dalından su gelir insanlar bunu ağaç ağlıyor olarak adlandırır . Ayçiçekleri ise tepkilerini güneşe doğru dönerek gösterir.


"CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları