GEBELİK TOKSEMİSİ (KETOZİS)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KÜÇÜK BAŞ HAYVAN BESLEME
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
Günde bir insan beyni ~ 100 g glukozu CO2 ve H2O ya oksitler.
DİYARE (İSHAL).
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
Hazırlayan: Özgür Taylak Veteriner Hekim Çiftlik-Birlik Temsilcisi
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
SÜTÇÜ İNEKLERDE DÖL TUTMA
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XI
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
SÜT HUMMASI Hipokalsemik Doğum Felci Paresis Puerperalis
Doğum sonrası görülecek hastalıklar
ÇAYIR TETANİSİ (GRASS TETANİ, HİPOMAGNEZEMİK TETANİ)
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
ÖĞRENCİM VE DİYABET ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ(DİYABET)
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
KARBONHİDRAT VE LİPİD METABOLİZMASININ ENTEGRASYONU.
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ X
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
BESİN MADDELERİ.
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Süt Sığırlarında Geçiş Dönemi Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
Glukoneogenez.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
Koyunlarda Gebelik Toksemisi
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Keton Cisimleri.
KETON CİSİMLERİ Karaciğer mitokondrisinde yağ asitlerinin yıkımı sonucunda oluşan asetil-CoA’lar, sitrik asit döngüsüne girip enerji temini için metabolize.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Sunum transkripti:

GEBELİK TOKSEMİSİ (KETOZİS)

Ketozis; asetonemi, hipoglisemi, karaciğer dejenerasyonu ve sindirim sisteminde fonksiyonel bozukluklara yol açan, karbonhidrat metabolizmasının bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan, subakut ve kronik seyirli bir metabolizma hastalığıdır.

Kanda glikoz seviyesinin düşmesi, karaciğer glikojeni ve diğer glikoz rezervlerinin tükenmesi, glikoneogenetik aktivitenin düşmesi, karaciğerde yağ dejenerasyonu ve vücutta keton cisimlerinin artışı ile karakterizedir.

KETON CİSİMLERİ:

Laktasyonun ilk haftalarında enerji gereksinimlerini karşılayabilmek için yağ dokudan yüksek miktarda yağ asitleri mobilize edilir. Sonuç olarak dolaşımda NEFA (Non-esterified fatty acids- esterleşmemiş yağ asitleri) konsantrasyonunda artış şekillenir.

Şeker rezervlerinde azalma Aşırı miktarda asetat oluşumu Yağların kullanımı Hipoglisemi Şeker rezervlerinde azalma Aşırı miktarda asetat oluşumu Enerji eksikliği Keton cisimcikleri

Yakıt Kaynağı Olarak KETON CİSİMCİKLERİ. ADİPOZ DOKU Meme bezleri Yağ asitleri Beyin Ya Keton Cisimcikleri KC KAS İnce barsak

KETOGENEZ HIZININ DÜZENLENMESİ. Uzun zin.ya yağ-açilCoA Açil-CoA sentaz Karnitin-Palmitoil Transferaz I CoA SİTOZOL Ya-karnitin MİTOKONDRİ Ya-karnitin Karnitin-Palmitoil Transferaz II Yağ-açil-CoA β -oksidasyon O ıı CH3C-S-CoA Asetil CoA

KETON CİSİMCİKLERİNİN ASETİL-CoA ya dönüşümü

CoASH CoASH CoASH NAD+ CO2 H+ NADH

Ketozise ineklerde, laktasyonun en yüksek olduğu yaş dönemlerinde rastlanır. Hastalık ilk doğumunu yapanlarda pek görülmez. Hastalığın çıkışı, sürüden sürüye değişiklik gösterir. Olayların ortaya çıkışı daha çok doğumdan sonra birkaç gün ile 2 aya kadarki dönemde gözlenmektedir. Buzağılamadan sonraki üç haftalık dönem en kritik dönemdir. Fazlaca yağlı inekler ve ikiz taşıyanlar daha fazla riske sahiptirler. Ayrıca ketozisin ortaya çıkışı, laktasyon süresinin uzaması, mevsimler (en sık olarak kış sonu ve ilkbahar), iklim, barındırma ve yedirilen rasyonun özelliği gibi faktörlerle de ilişkilidir.

Ketozis, yüksek verimli süt ineklerinde özellikle laktasyonun ilk aylarında artmış enerji ihtiyacının karşılanamaması veya gebeliğin son iki ayı boyunca yetersiz besleme sonucu ortaya çıkar. Bu beslenme ve hastalıkların etkisi sonrasında oluşan ketozis olguları, dört formda incelenebilir:

Rasyonlarda karbonhidrat miktarının azlığına bağlı "Primer (Birincil) Ketozis": Verilen yemlerdeki karbonhidrat miktarının azlığı dolayısıyla hayvanda, süt veriminin azlığı, düşkünlük, hipokalsemi ve hipomagnezemiden başka semptom görülmez. Fakat laktasyondaki ineklere verilen rasyondaki karbonhidrat miktarı azlığı devam ederse, hayvan enerji gereksinimini yağ dokularından karşılamak zorunda kalır, hastalık böylece ilerleyerek klinik ketozise dönüşür.

Rasyonların ketojenik özellikte olmasıyla ortaya çıkan "Alimenter (Beslenmeye bağlı) Ketozis": Bu formun meydana gelmesinde ketojenik silaj yemlerinin verilmesi etkili olmaktadır.

Lipojenik özellikte rasyonların verilmesiyle ortaya çıkan "Spontan Ketozis": Lipojen özellikteki yemler; yağlı tohum küspeleri ve protein değeri yüksek, selüloz miktarı düşük olan rasyonlardır. Bu tip yemler; özellikle laktasyonun ilk üç ayında yedirildiğinde hastalık süt ineklerinde daha sık olarak ortaya çıkar. Yine bu tür yemler karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır.

Diğer hastalıkların komplikasyonu olarak ortaya çıkan "Sekonder (İkincil) Ketozis": Hastalığın bu formu rasyonla ilgili değildir. Verilen rasyon yeterli ve dengeli olabilir, fakat hayvanın diğer hastalıklara bağlı olarak iştahı azalmış ya da tamamen durmuştur.

Sığırlarda ketozis ayrıca A ve B12 vitaminleri; kobalt, fosfor, mangan gibi iz element noksanlıkları, hayvanların hareketsiz bırakılmaları, karaciğer hastalıkları, böbrek üstü bezindeki fonksiyon bozuklukları durumlarında da ortaya çıkabilmektedir.

Klinik olarak iştahsızlık, kuru dışkı (at dışkısı gibi), süt veriminde azalma, depresyon gibi belirtiler gözlenir. Hastalık klinik olarak iki formda gözlemlenebilir. Bu iki form hastalığın ilerlemiş devrelerinde daha da belirgin hale gelir.

Sindirim Sistemi Formu: Süt ineklerinde bu formun görülme oranı daha fazladır. Hastalık doğumdan birkaç hafta sonra başlar ve yavaş gelişen bir hazımsızlıkla seyreder. Hayvan başlangıçta sadece kuru ot ve saman gibi kaba yemleri yer veya yemini seçerek alır, genellikle tane yemleri veya konsantre yemleri yemeği reddeder, ara sıra yenilmeyecek şeyleri yeme (duvarların yalanması, altlıkların yenilmesi) gözlemlenebilir. Bir süre sonra hayvan hiç yem yemez ve su içmez. İşkembe hareketleri ve geviş getirme tamamen durmuş, dışkılama seyrekleşmiş, dışkı kurudur. Bazen inatçı bir ishal de gözlenebilir. Süt verimi azalır (1/4 oranında), kıvamı koyulaşır ve kaynatıldığında pıhtılaşır. Hayvan hızlı bir şekilde zayıflar. Yürürken sallanır, çoğunlukla yarı uyku halindedir. Sürü dışında kalır. Bu dönemde solunum havasında, deride ve sütte tipik bir aseton kokusu algılanır.

Sinirsel Form: Sinirsel bozukluklar hayvanlarda doğumda ve sonrasında gözlenmeye başlar. Hayvan birdenbire tutarsız hareketler gösterir. Zaman zaman böğürür, duvarlara ve yemliklere çıkar, saldırgandır, gözleri döner, ayaklarını yere vurur, dairesel hareketler yapar, yerinde duramaz, ön ayaklarını çapraz olarak tutar, başını bir yere dayar, bazen geçici bir süre körlük dikkati çeker. Vücudunu duvarlara sürter veya durmadan yalar, yenilmeyecek şeyler yeme belirtileri, boşa çiğneme hareketleri, diş gıcırdatma ve tükürük miktarında artış görülür. Hayvan hafif titremeler ve kasılmalar gösterir, hareketleri anlamsızdır. Ender olarak kusma görülür. Sinirsel hareketler 1-2 saatlik nöbetler şeklindedir, bu süre sonunda hayvan normale döner, 10-12 saat aralıklarla nöbetlerin tekrarlandığı gözlenir.

Tedavi için, günde 2 kez 150 ml Tedavi için, günde 2 kez 150 ml. propilen glikol veya sodyum propionat verilerek ve bu uygulamaya en az 4 gün devam edilerek sağaltılabilir. Bir diğer tedavi seçeneği: %30 luk dekstroz 500-1000 cc i.v veya periton içi 2-3 gün,B vitamini kompleksi, ağız yoluyla pekmez tavsiyesi, ve doğum sonu oluşanlarda i.v. yeterli miktarda deksamethazon veya glukokortikoid verilebilir.Tüm tedavilerde sonuç 3-4 gün sonra alınır.

Korunma için hayvanların doğum öncesi fazla yağlanmamasına veya fazla zayıflamamasına özen gösterilmeli, bunun için hayvanların dengeli beslenmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca doğuma iki ay kala sağıma son verilmeli ve bir ay kala iyi dengelenmiş rasyonlarla hayvanlar beslenmelidir. Doğum öncesi vücutta depo yağ oluşumu engellenmelidir. İnek doğurduktan sonra enerji içeriği yavaş yavaş arttırılmalıdır.

Doğumdan sonra verimin artması için iyi kalitede kuru ot veya diğer yemler verilmelidir. Haşlanmış patates, 500gr şeker veya pekmez, 500-1500gr melas verilmesi yararlıdır. Yedirilen rasyonlardaki protein miktarı %16-18'i geçmemeli ve sindirilebilir karbonhidrat miktarı yeterli olmalıdır. Eğer tane yemler veriliyorsa ezilip verilmelidir. Kuru ot ve diğer yemler bozuk, küflü ve ıslak olmamalıdır.

Rasyonlara yeterli miktarda kobalt, fosfor, mangan gibi iz elementler ve A vitamini ilave edilmeli, ayrıca doğumdan sonra 1-1,5 ay süreyle günde 100 gr miktarında Sodyum propiyonat yemle birlikte verilmelidir. Yakın geçmişe ait çalışmalarda buzağılamadan önce ineklere günlük 6gr nikotinik asit eklenmiş rasyon verildiğinde, iyi sonuçlar alınmıştır.