PANDEMİK GRİP YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 26 EKİM 2009 Dr

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
H1N1 GRİP SALGINI Sağlık Bakanlığı
VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
İnfluenza ve Solunum Yolu Hastalıkları Sürveyansı
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Pandemik Grip (Yeni İnfluenza A / (H1N1)v)
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
İNFLUENZA (GRİP) Prof.Dr.Halis Akalın.
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Grip ve korunma yollari
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
İnfluenza A (H1N1) Pandemik Grip
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI (Lise)
İNFLUENZA A H1N1 PANDEMİSİ Op. Dr. Mehmet Özkan.
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
İNFLUENZA Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kızamık Eliminasyon Programı
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
BURÇ Genetik Tanı Merkezi
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
Genel olarak grip hastalığı etkeni bir virüstür. Grip mevsimsel olarak genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür. Genel olarak.
Cansu TASCI Yoksulluk, ülkeden ülkeye, veya coğrafyadan coğrafyaya değişik nedenlerle ortaya çıkabilir. Başlıca nedenler arasında çevresel nedenler,
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Sağlık Müdür Yardımcısı
H1N1 KÜRESEL GRİP SALGINI (Pandemi)
Pandemik Grip Yeni İnfluenza A / (H1N1)v
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI. GRİP nedir? Grip bir üst solunum yolu hastalığıdır. Ateş ve halsizlikle seyreder. Bu hastalığa Grip (influenza) virüsü.
Vatandaşların Performans Ölçümüne Katılımı: Hak Beyanları Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
Prof.Dr. Bülent A. BEŞİRBELLİOĞLU GATA Enfeksiyon Hst. ve Kl. Mik. AD.
İ leti ş im materyalleri - Koruma ve bilgilendirme dönemi - Salgın dönemi dikkate alınarak hazırlanmı ş tır.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
DOMUZ GRİBİ.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
INFLUENZA.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Bursa Sağlık Müdürlüğü
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
İ NFLUENZA (GR İ P). Orthomyxoviridae ailesinden RNA virüs 3 antijenik tip - İ nfluenza A - İ nfluenza B - İ nfluenza C.
GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle.
DOMUZ GRİBİ AH1N1. PANDEMİK H1N1 GRİBİ NASIL BİR HASTALIKTIR? Yeni bir grip virüsüyle oluşan bir hastalıktır. İnsanlar bu virüsle daha önce karşılaşmadıkları.
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Sunum transkripti:

PANDEMİK GRİP YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 26 EKİM 2009 Dr PANDEMİK GRİP YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 26 EKİM 2009 Dr.Mesut TURAN Sağlık Müdürü

DOMUZ GRİBİ Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.  

Bölge Kümülatif Toplam Vaka Ölüm DSÖ Afrika Bölgesi (AFRO) 12.456 70 DSÖ Amerika Bölgesi (AMRO) 153.697 3.406 DSÖ Doğu Akdeniz Bölgesi (EMRO) 13.855 90 DSÖ Avrupa Bölgesi (EURO) 61.000 207 DSÖ Güney Asya Bölgesi (SEARO) 39.522 530 DSÖ Batı Pasifik Bölgesi (WPRO) 118.702 432 TOPLAM 399.232 4.735

Ülkemizde son durum Ülkemizde ise bugüne kadar yaklaşık 1000 vaka tespit edilmiştir. Hastalığa bağlı 1ölüm tespit edilmiştir. Ülkemizdeki vakaların çok büyük kısmı İstanbul, Muğla, Antalya, Ankara, Bursa ve Diyarbakır illerinde görülmüştür. Son dönemde görülen vakaların büyük kısmı okullarla ilişkilidir. Tespit edilen vakaların tedavisi, izolasyon önlemleri, Dünya Sağlık Örgütü önerileri doğrultusunda yapılmaktadır.

Yerli Vakalar İmporte Vakalar 5

Bu Belirtilere Sahip Vaka Sayısı (%) Konfirme Edilen Pandemik H1N1 Vakalarının Klinik Özellikleri Mayıs-Temmuz 2009 Belirtiler Bu Belirtilere Sahip Vaka Sayısı (%) Öksürük 88 (68,7) Ateş (38 derece ve üzeri) 80 (62,5) Boğaz Ağrısı 62 (48,4) Baş Ağrısı 60 (46,8) Burun Akıntısı 59 (46,1) Kas Ağrısı 56 (43,7) Halsizlik 7 (5,5) Pnömoni 3 (2,3)

Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır? Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir

Domuz gribinden nasıl korunabiliriz ? Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.  Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.  

İl pandemi planları Hastalıkla ilgili bugüne kadar elde edilen ulusal ve uluslar arası tecrübeler, yeni bilgiler ve yerel ihtiyaçlara göre, mevcut pandemi planları güncellenmiştir. Bakanlığımızın hazırladığı Pandemik İnfluenza Ulusal Faaliyet Planı yenilenmiştir ve yenilikler illere duyurulacaktır.

Numune alma İnfluenza benzeri hastalık poliklinik başvurularının tamamından numune alınmayacaktır. Numune alınacaklar: Yatış endikasyonu olanlar Kümelenme durumunda kümeyi temsil eden birkaç vaka

Tedavi kriterleri Risk grubunda olanlar Yatan hastalar Kemoprofilaksi uygulaması yapılmayacaktır

Risk grupları <5 yaşında ve >65 yaşında olanlar Yaşlı bakımevinde kalanlar Gebeler Kronik hastalığı olanlar Griple eş zamanlı kalp, solunum yolu, böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, diyabet, kanser yada HIV enfeksiyonu gibi nedenlerle immun sistemi baskılanmış olanlar

Aşı

Ülkelerin aşı alımları Alınan bilgilere göre 18 ülke (Kanada, ABD, Libya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, İngiltere, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Singapur) tüm nüfusları için yeterli miktarda aşı alımı için anlaşmalar yapmışlardır. Çok sayıda gelişmekte olan ülke de dahil olmak üzere pek çok ülke risk grupları için yetecek aşı anlaşmaları yapmışlardır.

H1N1 Aşısı Ekim ayında ilk uygulamaların başlaması beklenmektedir. Aşılama belirlenmiş risk gruplarına ve kritik gruplara yapılacaktır. Bu çalışmanın hızla başlatılması ve sonuçlandırılması için ilgili grupların tespiti ve aşılama ile ilgili mikro planlama illerde başlatılmıştır.

H1N1 Aşısı Aşının bazı gruplara iki doz, bazılarına tek doz olarak uygulanması planlanmaktadır. Sadece Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanacak, eczanelerde satışı olmayacaktır. Sadece hedeflenen gruplara uygulanacaktır. Uygulamada risk önceliği dikkate alınacaktır.

H1N1 Aşılamasında Hedef Gruplar Diyabet, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar gibi kronik hastalık nedeniylr risk taşıyan 19-64 yaş grubu kişiler. Silahlı kuvvetler mensupları Kolluk kuvvetleri (Emniyet, Jandarma) Okulöncesi, ilk ve orta öğretim ve üniversite öğrencileri 6 ay 24 yaş arası geri kalan tüm nüfus Yangın hizmetlerinde, ulaşım hizmetlerinde, elektrik ve doğalgaz tesislerinde çalışanlar. Gebeler Sağlık çalışanları 6-18 ay çocuklar 19-35 ay çocuklar Diyabet, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar gibi kronik hastalık nedeniylr risk taşıyan 3-18 yaş grubu kişiler. 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar

Aşı uygulanacak gruplar Hedef grup Nüfus 6-35 ay çocuklar 3.300.000 4-6 yaş çocuklar 3.662.930 18-65 yaş kronik vakalar 3.000.000 7-18 yaş kronik vakalar 640.000 Gebeler 1.500.000 Güvenlik (polis, jandarma, silahlı kuvvetler) 1.150.000 Kamu hizmetini sürdürecekler (itfaiye, doğalgaz, elektrik vb.) 150.000 Sağlık Personeli 680.000 65 yaş üstü kronik vakalar 2.935.000 Ara toplam 17.017.930 İlköğretim (4. sınıfa kadar) 5.256.791 İlköğretim (5-8. sınıflar) 5.453.129 Ortaöğretim 3.837.164 Üniversite 2. ara toplam (okul) 16.047.084 6 AY-24 YAŞ GERİ KALAN NÜFUS 5.780.410 TOPLAM 38.845.424

Bağışıklama Danışma Kurulu’nun pandemik H1N1 aşısının uygulaması ile ilgili kararları Genel toplumsal korunma önlemlerinin yanı sıra aşı uygulamasının da gerekli olduğuna karar verilmiştir. Kontrendikasyonlar Yumurtaya karşı ciddi allerji Önceki grip aşılamasında ciddi allerji hikayesi bulunma durumu Guillian Barré Sendromu geçirme öyküsü Ateşli hastalık durumu

Bağışıklama Danışma Kurulu’nun pandemik H1N1 aşısının uygulaması ile ilgili kararları Aşı uygulama yolu ve bölgesi 1 yaş altına uyluk dış yan yüzüne kas içine, 1 yaş üzerine ise üst kolun dış kısmında deltoid kasına uyan bölgeye 90º açı ile uygulanmalıdır.

Bağışıklama Danışma Kurulu’nun pandemik H1N1 aşısının uygulaması ile ilgili kararları Aşının uygulama şekli Aşı 6 aydan küçük bebeklere uygulanmamalıdır. 9 yaşın altında en az 3 hafta arayla iki doz, 9 yaş üzerinde tek doz olarak uygulanmalıdır.

Aşının ertelenmesi gereken durum Yüksek ateş (38ºC ve üzeri) ve tablosu netleşmemiş hastalık durumunda ertelenebilir (geçici kontrendikasyon)

Diğer aşılarla birlikte uygulama İnaktif aşı olduğundan; diğer aşılarla birlikte veya herhangi bir süre içerisinde uygulanabileceğine karar verilmiştir.

Hacı adaylarının aşılanması Suudi Arabistan yetkilileri bu yıl tüm hacı adaylarının mevsimsel influenza aşılarını, vize başvurusundan en az 15 gün önce olmuş olmaları şartı getirmiştir. Bu aşıları hacı adayları kendileri temin etmektedir. H1N1 aşısı bu zamana kadar temin edilirse hacı adaylarına öncelikli olarak uygulanacaktır. Yapılan aşılar hacı adaylarının aşı kartlarında belirtilmektedir.

Hastanelerde alınacak önlemler Pandemi sırasında tüm hastanelerin iş yüklerinin artacağı, yoğun bakım gereksinimi olan hasta sayısının artacağı bilinmektedir. Hastanelerde alınacak önlem ve yapılacak çalışmalarla ilgili olarak Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimleri ile sürekli işbirliği halinde olunacaktır. Hastane yoğun bakım kapasiteleri geliştirilecek, vaka yönetim ve triyaj şemaları hazırlanacaktır.

Okul Eğitimleri İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğiyle öğretmenler eğitilecek, öğretmenler tarafından öğrenciler eğitilecektir. Öğrencilere bilgilendirme broşürü verilecektir.

İletişim materyalleri ÇOCUKLAR İÇİN İnteraktif CD: Okullarda öğretmenler rehberliğinde izlenecek, dikkat edilmesi gereken önlemleri içeren bir film (4-5 dakika) Afiş Broşür (okul öncesi ve ilköğretim) Tuvaletlerde kullanılmak üzere el yıkama stickerları

Hedef gruplar Anaokulu ve ilköğretim yaş grubunda yayılımı engellemek için çocukların edinmesini istediğimiz üç temel davranış kalıbı vardır. 1. Dirseği ağza kapatarak aksırmak 2. Ellerin önerilen şekilde yıkanması 3. Tek kullanımlık mendil alışkanlığının yerleştirilmesi

KORUMA DÖNEMİ AFİŞ (70X100)

PANDEMİ DÖNEMİ AFİŞ (70X100)

PANDEMİ DÖNEMİ AFİŞ (50X70)

ÇOCUK AFİŞ (50X70)

RİSK GRUPLARI AFİŞ (50X70)

PANDEMİ DÖNEMİ BROŞÜR -1 DIŞ YÜZ

PANDEMİ DÖNEMİ BROŞÜR - 1 İÇ YÜZ

PANDEMİ DÖNEMİ BROŞÜR – 2 DIŞ YÜZ

PANDEMİ DÖNEMİ BROŞÜR – 2 İÇ YÜZ

PANDEMİ DÖNEMİ BROŞÜR – 3 DIŞ YÜZ

PANDEMİ DÖNEMİ BROŞÜR – 3 İÇ YÜZ

DOKTOR HASTA BİLGİLENDİRME FÖYÜ ÖN YÜZ

DOKTOR HASTA BİLGİLENDİRME FÖYÜ ARKA YÜZ

MENDİL KUTUSU