Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
ORGANİK TARIM.
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
Bakanlar Kurulu Eylem Planı Alkol ile ilişkili zararların azaltılması amacına yönelik kapsamlı bir Topluluk stratejisinin geliştirilmesi İlgili tüm politika.
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
Hazard Analysis and Critical Control Point
Çiğ kırmızı et üretiminde hileli gıda
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu KALİTE GÜVENCE PROSEDÜRLERİ & AKREDİTASYON ARACILIĞIYLA.
Hayvan sa ğ lı ğ ının korunması için önlemler alan, hayvan hastalıklarına tanı koyan, tıbbî ve cerrahî girişimlerde bulunarak hastalı ğ ın tedavisini.
Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Yanlış Eller / Doğru Eller…
Metin DURAN Genel Müdür
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
F GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ISO HACCP ve ISO22000.
Sefa Şahin Konu: Yönetişim
SALMONELLA KONTROLÜNDE GLOBAL ÖNLEMLER
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ISO
ISO Hijyen Uygulamaları
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER

 Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği ve eğitimi alarak ilgili kanununa göre kayıtlı ve yetkilendirilmiş kişi  Veteriner hizmetleri kamu ve sivil kuruluşlar tarafından götürülür ve uygulanır

 Hükümet veya hükümetin uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde yetki verdiği veteriner hekimler ilgili kanunlara göre çalışır.Yani ülkenin hükümetinin yetkilendirdiği veteriner hekim yetkili veteriner hekimdir.  6343 sayılı yasa  Zoonoz

 Hayvan sağlığı ve refahı  Zoonozların önlenmesi  Tedavi…  Gıda ve yemin kontrolü ve denetlenmesi  “Yemden çatala gıda kontrolü ve güvenliği”

 Atık:%53  Atıklarda brusella:%60  Kısır inek:%40  Meme yangısı:55  Şap:%62  TBC:%6.6  Doğum Sonrası Sonun Kalması:%42.2  Doğum Sonrası akıntı:84.4  Kilo kaybı:%46.7  Güç Doğum:%31.1

 Çiftlik hayvanlarının çiftlikteki sağlıklarını ve hayvan hastalıkları  Epizootik (hayvandan hayvana) ve zoonoz (Hayvandan insana geçen) hastalıkları  Ülkeleri kasıp kavuran ciddi salgınlar veterinerlik hizmetlerini zorunlu kılar

 Çiftlikten kesimhaneye genişletilen görev ve sorumluluk veteriner hekime iki önemli sorumluluk yükler  1-Canlı hayvanda hastalık kontrolü ve epidemiyolojik kontrol  Kesimden sonra etin kalitesi,güvenilirliği ve uygunluğu  Haycansal kökenli gıdların tüketime uygunluğunun denetlenmesi

 Güven mi yoksa kontrol mü?  Kontrol mü tedavi mi?  Nihai kalite kontrolü çok önemli…  İyi tarım ve iyi hijyen..  Daha fazla hijyen ve gıda güvenliği ve kontrolü için hedef: HACCP

ARDAHAN’DAYDIK…

 Gıda güvenliği sistemleri aracılığıyla tehlike analizi ve gıdaya ilişkin risk temelli yaklaşımlar için kritik kontrol noktaları

 SPS: İnsan ve bitki sağlığı üzerine kontrol ve ölçümlerin uygulanması sözleşmesi  Dünya ticaret örgütü bunu oldukça önemser,bu sözleşme olmazsa ticaret olmaz…  Bu anlaşmayı imzalamak demek insan,hayvan ve bitki sağlığı ile ilgili yükemlülükleriyerine getirmek demektir.

 Spesifik olarak Gıda güvenliği için Codex alimenterius, hayvan sağlığı ve zoonozlar için OIE’nin belirlediği uluslar arası kriterleri tanımlar,sözleşme bu kriterler üzerine dayandırılır…Politik,ekonomik ve diğer çıkarlar açısından risk analizi yapar…

 Veteriner Hizmetleri Risk analizi sürecinin uygulanmasında önemli bir rol oynayabilir  Düzenleyici sistemler in risk esaslı önerilerin uygulanmasını sağlar  Gıda kontrol zinciri boyunca gıda güvenliği faaliyetlerini gerçekleştirir  Her ülkede hayvan sağlığı ve halk sağlığı ve ayrıca kendi sağlığını korumak için hedef ve stratejiler oluşturur.  Paydaşlarla istişare yaparak(özellikle hayvan üreticileri, işlemciler ve  tüketiciler) ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel, dini ve siyasi durumlarına uygun hedef ve stratejiler belirleyerek uygulamak  Bu hedefler ulusal mevzuatlara göre etkili bir şekilde uygulanmalı ve atılan adımlarla ülke içinde hemde ülkenin ticari ilişkide olduğu partnerlerle bilinçlendirme faaliyetleri yapılarak paydaşlar düzeyinde farkındalık oluşturulmalı

 Gıda güvenliği hedefine ulaşmak için devlet, özel sektör ve serbest veteriner hekimlerin katılımı,bazı meslek grupları (analistler, epidemiyologlar, gıda teknisyenleri, çevre sağlığı uzmanları, mikrobiyologlar ve toksikologlar) ve diğer paydaşlarla birlikte hareketi önemli  Etkili iletişim ve sıkı işbirliği önemli  Paydaşların aktivitelerinin memnun edici performansı için Veteriner Hekim “Nihai sorumluluk” özelliğini korur.Yani hayvansal gıdaların güvenliği ve hijyeninin testinde nihai sorumluluk veteriner hekime ait…

 Hayvanların hijyenik şartlarda tutulması  Hastalıkların erken tanısı  Hastalıkların izlenmesi  Hayvan üreticilerine danışmanlık  Gıda güvenliği tehlikleri için önlem ve bilinçlendirme

 ilaç ve pestisit kalıntıları,  mikotoksinler (önlenmeli, ortadan kaldırılmalı veya kontrol edilmeli  Hayvan yemi üretiminde birincil kontrol de dahil olmak üzere birincil üretim,  çevresel kirleticilerin kontrolü

 Biyolojik ürünler ve antimikrobiyaller dahil olmak üzere veteriner ilaçlarının sorumlu ve akılcı kullanımı önemli  Antibiyotik ve antelmintik direnç….!!!

 ET DENETİMİNDE VETERİNER HEKİM…  Et denetimi veteriner hekimin birincil sorumlulukları arasındadır  Ante-mortem ve postmortem et muayenesi şart  Aksi takdirde halk sağlığı tehlikeye girer..(Özellikle salmonella ve complyobacter türleri….)  OIE kuralları (Kodeksler) uygulanmalı…

 Ante-ve post-mortem muayene prosedürlerinin etkin bir şekilde uygulanması için veteriner hekimlere kolaylık ve olanak sağlanması  Veteriner hekimin güvenliği çok önemliii…

 Hayvan kayıt,tanımlama ve izleme iyi ve sistemli olmalı  Hayvan ithalatında iyi inceleme ve tetkik yapılmalı  Et üretim zinciri iyi denetlenmeli  Uluslar arası hayvan ticareti için sertifikasyon önemli,sertifikasyonda veteriner hekime onay mercii olarak önemli bir sorumluluk düşer…Bu nokta hayvansal gıda güvenliği için çok kritik öneme sahiptir…

 Zoonoz kaynağı ve kontrolünde izlenebilirlik önemli  İzlenebilirlikte Veteriner Sağlık raporu önemli bir koşul  Sertifikasyon çağdaş ve etkili bir uygulama  Genelde üretimin birinci aşamasında salgın ve mikrobiyal bulaşmalar kontrol edilmeli.  Ulusal kontrol programların OIE standartlarına göre düzenlenmesi gerekir

 Küresel hareketler dikkate alınarak, uluslar arası düzenlemelere göre gıda güvenliğini sağlamak için iyi bir ulusal sistem ve program kurularak ilgili tüm kurum,kişi,meslekler ve paydaşlarla bir eşgüdüm oluşturulmalıdır. Gıda güvenliği içerisinde özellikle hayvansal gıdaların güvenlik zincirinin iyi denetlenmesi için veteriner hekimlerden etkin bir şekilde istifade edilmelidir.