DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ
Advertisements

SİNİR SİSTEMİ: ..
.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
DUYU ORGANLARI
Omurgalı ve Omurgasız Hayvanlarda Sinir Sistemleri
Sporda Beceri Öğrenimi 5.Konu
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Sinir Sistemi.
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ
Bölüm: 2 DENETLEYİCİ ve DÜZÜNLEYİCİ SİSTEMLER
Denetleyici ve Düzenleyici Sistemimiz
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Hazırlayan :Cemal ÖZYALÇIN Sivas-Eğ.Hiz.Mer.Md.Fen Bil.Öğr.
İNSANDA SİNİR SİSTEMİ.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
MERKEZİSİNİRSİSTEMİ Beyin: 5 duyu organından gelen bilgileri değerlendirir. Konuşma ve isteğimizle yaptığımız(istemli) davranışları yönetir. Acıkma,
A)I-kara biber B)II-limon C)III-elma D)IV-baklava.
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
Çevresel Sinir Sistemi
FARKLI GÖREVLERLE YÜKÜMLÜ SİSTEMLERİMİZİN BÜTÜNLÜK İÇİNDE ÇALIŞMASINI YÖNETEN- DÜZENLEYEN YAPIMIZ: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER.
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEM
İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
VÜCUDUMUZU TANIYALIM.
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
SİNİR SİSTEMİ Dr. Güvenç Görgülü.
SİNİR SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
SİNİR SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
SİNİR SİSTEMİ CERRAHİSİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
Organlarımız ve Görevleri
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
Sİnapslarda İmpuls İletİMİ
BEŞ DUYUMUZ.
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
SİNİR SİSTEMLERİ.
DUYU ORGANLARIMIZ.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
HAZIRLAYAN:Bedirhan YILMAZ
Vücudumuz.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
HAYVANSAL DOKULAR.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
SİSTEMLER.
İNSAN VÜCUDU.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
ÜNİTE : VÜCUDUMUZU TANIYALIM
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -. Sinir sistemi vücudun her köşesinde, her organında olup bitenleri başlatan, devam ettiren ve sonlandıran.
Sunum transkripti:

DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Vücut sistemleri arasındaki ilişkileri düzenleyen ve bu organların birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayan ,yönetici organlara denetleyici ve düzenleyici sistemler denir. Vücudumuzun denetleyici ve düzenleyici sistemleri sinir sistemi ve iç salgı bezleridir.

SİNİR SİSTEMİ Vücudumuzdaki organların ve sistemlerin düzenli ve uyum içerisinde çalışmasını sağlayan ve yöneten sisteme sinir sistemi denir. Sinir sistemi vücudumuzu bir ağ gibi sarmıştır. Bağlı olduğu organlara uyarıların iletimini sağlar.Böylece organlar ,daha hızlı ve güçlü bir şekilde yönetilirler.

Sinir sistemi farklı görevlerin yapılması için özelleşmiş hücrelerden oluşur.Bu hücrelere sinir hücresi (nöron) denir.

Sinir sistemi 2 temel kısımda incelenir. Merkezi Sinir Sistemi Endokrin(Hormanal =iç salgı bezleri) sistemi

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ 4 kısımdan oluşur. Beyin Beyincik Omurilik soğanı Omurilik

BEYİN Vücudumuzun öğrenme ,hafıza ,düşünme ve yönetim merkezidir. Duyu organlarından gelen bilgileri değerlendirir. Acıkma ,susama,uyku ve uyanıklık gibi olayları düzenler. Kan basıncımızı ve vücut sıcaklığımızı ayarlar. Konuşma ,okuma gibi etkinlikleri düzenler. Merkezi sinir sistemindeki diğer organların yardımıyla organlarımızın ve sistemlerimizin çalışmasını düzenler. Vücudumuzda bilinçli olarak yapılan yaşamsal olayları düzenler.

BEYİNCİK Vücudumuzun hareket ve denge merkezidir. Kol ve bacaklarımızdaki kaslarımızın birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayarak hareketlerimizin daha dengeli olmasını sağlar.

OMURİLİK SOĞANI Beyin ile omurilik arasında bulunur. İsteğimiz dışında çalışan iç organlarımızın kontrolünü sağlar. Solunum ,boşaltım ve sindirim sistemimizin çalışmasını düzenler. Öksürme,hapşırma,çiğneme ,yutkunma ,kusma gibi olayları düzenler. Beyin ile omurilik arasında sinirsel uyarıların iletimini sağlar.

OMURİLİK Omurilik soğanından başlayıp ,kuyruk sokumuna kadar devam eden omurga içerisinde bulunan sinir dokusudur. Beyinle diğer organların arasındaki bilgi iletimini sağlar. Refleks davranışlarını gerçekleştirir.

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ Merkezi sinir sistemi dışında yer alan yer alan milyonlarca sinir hücresi ,Çevresel sinir sistemini oluşturur. ÇSS ,MSS ile organların arasındaki iletişimi sağlar. Canlıyı etkileyen ses,ışık , koku,tat gibi iç ve dış değişmelere uyarı denir. Duyu organlarında bulunan duyu nöronları,bu yapıları MSS’ne taşırlar. Sinir hücrelerinde taşınan bu sinirsel bilgilere ise uyartı denir. Uyartılar beyinde değerlendirilerek ,gelen uyartıya karşı bir cevap oluşturulur. Oluşan cevap ,yine sinir hücreleri yardımıyla organ yada yapılara iletilir. Organ ve yapılarda uyarıya karşı davranış gösterir.Bu davranışlara tepki denir.

REFLEKS 2 tür refleks vardır. Doğuştan kazanılan (şartsız) refleksler Duyu organlarına yapılan ani,hızlı ve güçlü uyarılara karşı,hızla tepki gösterilmesine refleks denir. Refleks hareketlerimiz omurilik tarafından gerçekleştirilir ancak kontrolü beynimiz tarafından olur. 2 tür refleks vardır. Doğuştan kazanılan (şartsız) refleksler Öğrenme sonucu sonradan kazanılan(şartlı) refleksler

Yeni doğan çocukların emme davranışı Diz kapağına vurunca ayağın hareket etmesi Üşüyünce kılların dikleşmesi Yüksek ışıkta göz bebeğinin küçülmesi v.b refleksler ,doğuştan kazanılan ve hayat boyu devam eden reflekslerdir. Dans etme, yüzme, örgü örme , araba kullanma Limon görünce ağzın sulanması Zil sesini duyan köpeklerde ağızda salya oluşumu v.b reflekslerde, öğrenme sonucu sonradan kazanılan reflekslerdir.