KARDEŞ KISKANÇLIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERDAL YILMAZ PSİKLOJİK DANIŞMAN
Advertisements

Hazırlayan: Maruf BEÇENE
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
Şİddet Muhammet GÜLER.
4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
ANA BABA VE ERGENLİK.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
Bilgin KALMIŞ Psikolojik Danışman
KISKANÇLIK.
Hazırlayan: Rehber Öğretmen E. Meriç KAYNAR
Ş İ D D E T ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Buluş Yoluyla Öğretim Stratejisi
ÇOCUKLARDA KARDEŞ KISKANÇLIĞI
ANNE BABA TUTUMLARI.
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
ÇALMA / HIRSIZLIK.
Ruh Sağlığı.
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
Kardeş Kıskançlığı, Altını Islatma ve Parmak Emme ve Tırnak yeme
HOŞ GELDİNİZ.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANASINIFI VELİ SEMİNERİ
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
DIŞKI KAÇIRMA(ENKOPRESİS)
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
VELİLERE SEMİNER.
Çocuk ve Yas.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
AİLE İÇİ ŞİDDET.
GAZİ MUSTAFA KEMAL İLKOKULU
KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK. KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler.
ÇOCUKLARDA KARDEŞ KISKANÇLIĞI
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR
Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)
ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ
MAREŞAL ÇAKMAK İLK OKULU
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
Fatma Bekar anne, 34 yaşında, reklam sektöründe çalışıyor.
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Sunar. ÇOCUĞUN GELİŞİM DÖNEMLERİ 0 – 2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ 2 – 6 OYUN DÖNEMİ 6 – 12 OKUL DÖNEMİ 12 – 18 ERGENLİK.
OKUL SEMİNERLERİ:2 ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI.
OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI
AİLELERE ÖNERİLER Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Bizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyoruz.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER ……………….. İlköğretim Okulu.
YENİ KARDEŞ DÜNYAYA GELDİĞİNDE... UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRAN 23 YOL
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
Engelli çocuğun kardeşlerinin tepkileri
Rehberlik Servisi.
ANA BABA VE ERGENLİK.
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
Hazırlayanlar Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
Kardeş Kıskançlığı, Altını Islatma ve Parmak Emme ve Tırnak yeme
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
ESRA ÇELİK 12/A Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması.
YENİ KARDEŞ DÜNYAYA GELDİĞİNDE... ÇOCUĞUN UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRAN 23 YOL KARDEŞ İLİŞKİLERİ YAZI DİZİSİ - 2 Davranış Bilimleri Uzmanı ve Çocuk Gelişimci.
KARDEŞ KıSKANÇLıĞı VE AILE TUTUMLARı PSK. İ PEK YE Şİ LKAYA
Sunum transkripti:

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

Kıskançlık, sevilen kişilerin, başka birisine ilgi göstermesinin ya da ilgi gösteriyor sanılmasının yol açtığı gücenme ve çekememe duygusudur. Kardeşin doğmasıyla birlikte ona ayrılan zamanın azalması çocukta, bebeğe karşı gibi görünen ama aslında ana babaya karşı olan kızgınlık, kırgınlık gibi duyguların gelişmesine neden olabilir. Çocuk kendini terk edilmiş, güvensiz ve desteksiz hissetmeye başlar.

NEDENLERİ 1-Bir ebeveynin bir başkası ile paylaşılamaması ve bunun temelinde yatan güvensizlik duygusu, 2-Kardeş doğumu sonrasında anne-baba tutumunun farklılaşması, 3-Kardeşler arasındaki yaş farkının az olması,(Yaş farkı az olan kardeşlerde kıskançlığın görülme sıklığı, yaş farkı fazla olanlara oranla daha yüksektir.) 4-Aile içinde çocukların cinsiyete göre ayrılması, 5-Çevredeki bireylerin tepki ve soruları.

BELİRTİLERİ 1- Hamileliğin son dönemlerinde çocuğun anneden ayrılmak istememesi 2- İçe kapanma 3- Sık sık “ beni seviyor musunuz ? ” diye sorma 4- ilgiyi üstüne çekmeye çalışma 5- Önceki gelişim dönemi davranışlarına dönme (Altını ıslatma, parmak emme gibi) 6- Huzursuz, sinirli ve saldırgan davranışlar sergileme(Kendine ya da eşyalara yönelik saldırgan davranışlarda bulunabilirler.) 7- Psikosomatik belirtiler gösterme(baş ağrısı, mide bulantısı gibi) 8- Kardeşe yönelik ya çok yoğun öfke ya da çok yoğun sevgi gösterilerinde bulunma

Çocuklar, kıskançlıklarını regresif (gerileme) biçimde ortaya koyabilirler. Bunlardan birisi, yeni doğan kardeşin kimi davranışlarını benimseyip, onları yapmasıdır. (Örneğin, tuvalet eğitimi kazanmış bir çocuğun kardeşi dünyaya geldikten sonra altını ıslatmaya başlaması.) Kıskançlık yemekte, giyinmekte ve başka işlerde sorun çıkarma biçiminde de ortaya çıkabilir. Yemekleri beğenmeme, yememe, annesinin yedirmesini, giydirmesini isteme,

Kardeşin gelişinden sonra daha az sevildiğini düşünen çocukta güvensizlik oluşur. Bunun sonucu olarak da parmak emme, tırnak yeme, saçlarıyla oynama, konuşma bozuklukları, kekeleme, uyku düzensizlikleri, uykuda konuşma, annesinin yanında yatmak isteme vs. davranış bozuklukları oluşabilir.

Kıskançlık, kardeşine ya da onun eşyalarına zarar verme biçiminde de ortaya çıkabiliyor. Gerekli önlemler alınmazsa, kıskançlık şiddet ve saldırganlığa dönüşebilir. Anne-babanın uygulayacağı cezadan korunmak için kardeşine yalancı bir sevgi gösterir. Kardeşini gizlice ağlatıp, zarar verebilir. Önlem alınmadığı takdirde problem okul ortamında artarak devam edebilir.

Kıskançlığın okula taşıdığı davranış biçimleri Uyum güçlükleri Başarısızlık Arkadaşlarına ve onların eşyalarına zarar verme

ÖNERİLER Doğumdan önce aileye yeni bir üyenin katılacağı ve evdeki düzenin bir süre farklılaşacağı anlatılmalıdır. Çocuk küçük yaştan itibaren paylaşmaya alıştırılmalıdır. Doğumdan sonra çocuğa yönelik sevginin devam ettiği sadece sözlerle değil davranışlarla da gösterilmelidir. Çocuğa somutlaştıramayacağı sözler söylenmemelidir. "Sakın endişelenme seni de bebek kadar seveceğiz" cümlesi iyi niyetli olsa da çocuğun anne babanın sevgisi için kardeşle yarışmasına yol açabilir.

Çocukla nitelikli zaman geçirilmeli, alışkanlıklarını olabildiğince devam ettirmesini sağlanmalı, daha önce yapmaktan hoşlandığı alışkanlıklarını gerçekleştirmesine olanak verilmelidir. Bebek için olumsuz ifadeler kullanılmamalıdır. Çocuğun yaşantısı bebeğe göre ayarlanmamalıdır. Çocuk kardeşini sevmesi için zorlanmamalıdır.

Bebeğe alınacak veya verilecek eşyalar olabildiğince çocuk ile birlikte belirlenmelidir. Bebekle ilgili işlerde çocuktan yardım istenmelidir. Anne baba aralarında işbölümü yapmalıdır. Anne yeni bebekle ilgilenirken babanın diğer çocukla ilgilenmesi çocukta kendisiyle de ilgilenildiği duygusu yaratır. Eşit zaman ayırmaya çalışmak yerine, her çocuğa kendi gereksinimine göre zaman ayırmak gerekir. Bebeğin henüz kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar küçük olduğunu dolayısıyla daha çok ilgiye ihtiyacı olduğunu belirtilmelidir .

”Sen ablasın,ağabeysin” gibi bir sorumluluk çocuğa yüklenmemelidir. Kıskanmasın diye çocuğa esnek davranılmamalıdır. Örn: Önceden yalnız yatan çocuğun anne babasıyla yatmasına izin verilmemeli ya da aşırı hoşgörü gösterilmemelidir. Kardeşleri konu alan hikayeler ve anılar anlatılmalıdır. Çocuğa, bebekken aynı şekilde davranıldığını anlatılmalıdır. Çocuk bebeğin doğumuyla aynı zamanda okula gönderilmemelidir.

Misafirler de çocukla iletişimleri konusunda uyarılmalı, sadece bebekle ilgilenip büyük çocuğu unutma eğilimi göstermeleri önlenmelidir. Çocukla iletişim güçlü tutulmalıdır. Ailece yapılabilecek ortak etkinlikler düzenlenmelidir. Çocuklar arasında karşılaştırmalar yapılmamalıdır. Tartışmalarda taraf tutulmamalıdır. “Kim başlattı” sorusunu sormaktan kaçınılmalıdır. Çünkü olayı kimin başlattığını öğrenmeye çalışmak çocukların birbirini suçlamasına neden olur. Her bir çocuğun kavganın çıkmasında aynı derecede suçlu olmasından yola çıkarak sonuçlarına eşit şekilde katlanmaları sağlanmalıdır.