Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
PARMAK EMME Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN

2 Parmak emme, normal çocuklarda herhangi bir psiko-patolojik etken olmaksızın 3-4 yaşlarına kadar görülen bir olgudur.

3 ÖZELLİKLERİ Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Emme bebeklerin doğuştan sahip oldukları en güçlü reflekslerden biridir. İlk aylarda görülen parmak emme bir alışkanlık değil, emme ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

4 1 yaş çocuklarının hemen yarısı parmaklarını emerler.
9 aydan itibaren uykuyla parmak emme arasında yakın bir ilişkinin olduğu, uykusu gelen bebeğin parmağını ağzına götürdüğü görülür. Çocuğu parmak emmeden vazgeçirmek üzere yapılan çabalar, 3 yaşına kadar çocuk tarafından dirençle karşılanır. Bazı bebekler yeni dişlerinin çıkması, bazıları da zorlukla karşılaştıklarında utanma ve sıkılma belirtisi olarak parmaklarını emerler.

5 Genellikle 18. ay dolaylarında sıklaşan parmak emmenin 4 yaşına doğru kaybolması beklenir. Ancak süregelmesi halinde dişlerde deformasyona neden olabileceğini kanıtlamıştır. Sürekli parmak emme alışkanlığı psikolojik sorun ve gerginliklerin bir sonucu olarak gelişebilir. Örneğin, anne-baba ayrılığı, aile içi şiddet vb.

6 ÖNERİLER Anne-baba telaşa kapılmamalıdır.
Parmak emme davranışının nedeni araştırılmalıdır. Bu alışkanlık çocuğa rahatlama ve güven sağladığı için başlangıçta anne-babalar parmak emmeyi görmezden gelmeli, çocuğun kendiliğinden bırakması beklenmelidir. Beklemek anne-baba için zor bir durum olabilir. Ancak bu dönemde baskılı ve ısrarlı olarak çocuğun ilgisini bu konuya odaklamak davranışın pekişmesine neden olabilir.

7 Konunun üzerinde sürekli durmaktan kaçınılmalıdır.
Eleştirilmemeli, utandırılmamalıdır. Çocuk ilgi çekme amacıyla parmak emebilir. (Örneğin yeni bir kardeşin doğumuyla çocuk kaybettiği ilgiyi yeniden kazanmak için parmak emme, tırnak yeme, emekleme gibi davranışlar gösterebilir) Bu durumda çocuğa zaman ayrılmalı, sağlıklı davranışlar üzerinde durulmalı, evde önemli biri olduğu hissettirilmelidir.

8 Elini bağlama veya acı sürme gibi yaptırımlar durumu daha da güçleştireceği için bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır. Parmağını emdiği zaman “parmağını emme” şeklinde uyarılarda bulunmak yerine çocuğun ilgisi başka bir yöne çekilmelidir. Örneğin, hadi oyuncaklarınla oynayalım gibi. Çocuğa uygun dinlenme, oyun ve çeşitli faaliyetlerde bulunma olanakları sağlanmalıdır.


"Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları