GİRİŞ A) TANIM Turizm hukuku, turisti ve turizm endüstrisi kuruluşlarını ilgilendiren kurallar topluluğudur. B) NİTELİKLERİ Evrensel nitelikli kurallar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FETHİYE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

TURİZM HUKUKU.
Hazırlayan Yard.Doç.Dr. Cihan SEÇİLMİŞ
DİDİM MESLEK YÜKSEKOKULU
Pazarlama Karma Elemanları: DAĞITIM
Hazırlayan Yard.Doç.Dr. Cihan SEÇİLMİŞ
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Strateji Geliştirme Başkanlığı
PAZAR RAPORLARI_2013.
Thema (Futura 8 normal) Almanya’da İş Güvenliğinin Hukukî Teşkilatı Ankara, Şubat 2005.
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI
HAZIRLAYAN: YUSUF SÜNETCİ 4-B
Anayasal Vergi İlkeleri
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
KONAKLAMA İŞLETMELERİ
SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ (SSB)
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
YÖN339 Ders - II Taşımacılık Yönetimine Giriş
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
AVRUPA BİRLİĞİ VE KOPENHAG KRİTERLERİ SEDEF KASANOĞLU.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İKİNCİ HAFTA SEYAHAT ACENTACILIĞI
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
1 U.A SİYASİ KURULUŞLAR HAFTA I GİRİŞ. 2 U.A Sistemin Unsurları A) Devletler B) Devlet Niteliği Kazanmamış İnsan Toplulukları C) U.A Örgütler D) Gerçek.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
Eğitim ve Hukuk.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETİCİ YETKİNLİKLERİNİ ARTIRMA EĞİTİMİNE
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
KONGRE FUAR ORGANİZASYONU 3.Hafta
1 Hukuk kuralları hangi şekillerde ortaya çıkmaktadır?
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
TERME MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA PROGRAMI 2
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI. Kamu harcamaları, kamusal birimlerin yetkililerinin, çeşitli hukuki düzenlemelerden(anayasa, kanun, kanun hükmünde.
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ
FIRSAT VE ÖNERİLER 1. Sağlık alanında hem nitelikli insan gücü hem de sağlık altyapısı ve teknolojisiyle öne çıkan Türkiye'nin medikal turizmde yerini.
TURİZM İŞLETMELERİNİN UYGULAMA İLE İLGİLİ SORUNLARI: TÜKETİCİ HAKLARININ KORUNMASI Hazırlayan: Gökhan GÜMÜŞ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
DENETİM YÖNTEMLERİ Kamu yönetiminin denetlenmesinde ya da hesap verilebilirliğinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bunlar ,siyasi denetim,idari denetim,
MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
Hukukun TEMEL kavamları
HUKUK BAŞLANGICI 3 PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
Kanun Değişiklikleri.
TUI-2.
TEMEL SİGORTACILIK BİLGİLERİ
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
YARARLANILABİLECEK KİTAPLAR
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
VERGİ HUKUKU KONULARA GÖRE SINIFLANDIRILMIŞÇALIŞMA SORULARI ARASI STAJA BAŞLAMA SINAVLARINDA ÇIKMIŞ SORULARDAN OLUŞTURULMUŞTUR ÖĞR.GÖR.CEMAL.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Öğr. Gör. Dr. Dİdar sarI çallI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Bağlama Kuralları Gösterici hukuk kurallarıdır
C. ANAYASANIN İKTİDAR HARİTASI BOYUTU (X)
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
Sunum transkripti:

GİRİŞ A) TANIM Turizm hukuku, turisti ve turizm endüstrisi kuruluşlarını ilgilendiren kurallar topluluğudur. B) NİTELİKLERİ Evrensel nitelikli kurallar topluluğudur Kamu ve özel hukuk kurallarının iç içe uygulandığı bir daldır. Piyasa Ekonomisi Kuralları içinde yönelen bir daldır. C) KAYNAKLARI a) Ulusal Kaynaklar i) Anayasa Anayasa’nın Temel Haklar ve Ödevler kısmı turizm hukuku için önemlidir: Madde 23: Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti ii) Yasalar Turizm hukuku açısından çıkarılmış bir genel yasa yoktur. Tümüyle turizmi ilgilendiren 2 yasa vardır: *Turizmi Teşvik Kanunu *Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu iii) Yasa Gücünde Kararname Tümüyle turizmi ilgilendiren bir tek yasa gücünde kararname vardır: * Turizm Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnaıme iv) Tüzükler Turizm hukukuna uygulanan bir tane tüzük bulunmaktadır: * Turizm Bakanlığı

C) KAYNAKLARI a) Ulusal Kaynaklar i) Anayasa Anayasa’nın Temel Haklar ve Ödevler kısmı turizm hukuku için önemlidir: Madde 23: Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti ii) Yasalar Turizm hukuku açısından çıkarılmış bir genel yasa yoktur. Tümüyle turizmi ilgilendiren 2 yasa vardır: *Turizmi Teşvik Kanunu *Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu iii) Yasa Gücünde Kararname Tümüyle turizmi ilgilendiren bir tek yasa gücünde kararname vardır: * Turizm Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnaıme iv) Tüzükler Turizm hukukuna uygulanan bir tane tüzük bulunmaktadır: * Turizm Bakanlığı

*Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu iii) Yasa Gücünde Kararname Tümüyle turizmi ilgilendiren bir tek yasa gücünde kararname vardır: * Turizm Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnaıme iv) Tüzükler Turizm hukukuna uygulanan bir tane tüzük bulunmaktadır: * Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü.

V) Yönetmelikler Turizm hukuku alanında çıkarılmış bir çok yönetmelik vardır. Ör: *Yat Turizmi Yönetmeliği *Seyahat Acentaları Yönetmeliği b) U.A Kaynaklar İki Taraflı Anlaşmalar 43 ülke ile turizm anlaşmaları var. ii) Çok Taraflı Anlaşmalar *Dünya Turizm Örgütü gibi örgütlerin ortaya koyduğu kurallar.

TEMEL KAVRAMLAR 1. SEYAHAT: Yer değiştirme olayı 2. TURİST: Para kazanma amacı olmayacak Dinlenmek, eğlenmek v.b nedenlerle oturduğu yer dışına çıkacak Çıkış geçici olacak Tüketici konumunda olacak

3. TURİZM Seyahat Kazanç sağlamama Hizmet tüketimi