ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROSTAT KANSERİNDE AKTİF GÖZLEM
Advertisements

KANSER NEDİR ?.
TİROİD KANSERLERİ Dr. İsmail YILMAZ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİNDE YENİLİKLER
SORULAR 1- Hastanın evresi ? 2- Tedavi öneriniz?
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Testİs Tümörlerİ: TanI, SInIflandIrma ve Evreleme
Gestasyonel Trofoblastik Hastalıkta Tedavi-Monitorizasyon
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
Melanositik Hastalıklar
PROSTAT KANSERİNDE TARAMA TANI EVRELEME Doç. Dr
Prof. Dr. Barış Altay Üroloji Anabilim Dalı
METASTATİK PROSTAT KANSERİNDE TEDAVİ
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
Erken evre testİs tümörlerİnde tedavİ ve takİp
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
Pankreas radyoterapisi
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
(1 - 7 NİSAN).
ENUREZİS Doç. Dr. Bilal YILDIZ
UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU
İyi Huylu Prostat İrileşmesi
Kolorektal Kanser Cerrahi Tedavi
Gebelik ve Kanser Yard.Doç.Dr.Bülent ÖZÇELİK
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
İZMİR MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ
F.G. 49 yaş, erkek Özgeçmiş: Sigara: 20 pk yılı, 3 yıl önce bırakmış
Toplum kökenli pnömoni
VAKA SUNUMLARI: RADYOTERAPİ UYGULANAN MESANE TÜMÖRLERİNDE GELİŞEN KOMPLİKASYONLAR Dr. Zülfü SERTKAYA.
Radikal Sistektomi - Üriner Diversiyon Sonrası Geç Dönemde Gelişen Üreterointestinal Striktürün Perkütan Balon Dilatasyon İle Tedavisi Dr. Hande SEZER,
Boyun kitleleri DR EMİN KARAMAN.
SORULAR 1-Hastanın evresi ? 2- Tedavi öneriniz?
Larenks Kanserleri Seminer Formatı Prof.Dr.Ahmet Gökçel
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Nasıl Yaparım? Gastroduodenal Stentleme Devrim AKINCI Hacettepe Radyoloji.
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kanser Okulu
 Genitoüriner yolun en sık görülen ikinci kanseri  Ülkemizde genitoüriner yolun en sık görülen kanseri  Erkek/Kadın oranı 3/1  Genellikle.
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
Esin Ozcelebi Pirilti Ozcan
Cemre YILMAZ Öznur MOLLA Uğur ŞEN
Artun KIRKER Bahar PEZÜKLİ Mustafa Beykan İSTANBULLU
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
KANSERLİ HASTALARDA MUAYENE.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
Her yakınma kanser belirtisi değildir. Ancak yakınmalarınızı ciddiye alıp hekime başvurmayı ihmal etmeyin. Kanser belirtileri dikkate alındığında, hastalık.
ÜLKEMİZDE PALYATİF BAKIM HEMŞİRE DENEYİMİ
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
(1 - 7 NİSAN).
Sunum transkripti:

ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR Üroloji, Üro-onkoloji Uzmanı Fırat Üniversitesi Hastanesi

MESANE KANSERİ A. Mesane kanseri sıklığı Erkekte 4., Kadında 8. en sık kanserdir. Erkek/Kadın oranı: 3/1 dir. B. Risk Faktörleri Meslek (boya ve kimya sanayii) gurubu hastalığıdır. Sigara Fenasetin gibi ağrı kesici kullanımı. Kemoterapi ve radyoterapi. C. Belirti ve Bulgular Hastaların %85 i ağrısız hematüri ile başvurur. İrritatif yakınmalar sıktır. İleri hastalıkta kemik ağrıları, solunum, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri görülür.

D. Klinikte 4 formda karşımıza çıkar Yüzeyel papiller, düşük dereceli, non-invaziv tümör Karsinoma in-situ. învaziv tümör. Metastatik tümör. E. Davranışı Şekilleri îlk başvuruda %84 ü lokalizedir. Lokalize tümörlerin %40-70 i bir yıl içinde tekrarlar. Karsinoma in-situ kötü prognoz belirtisidir. F. Teşhiste Neler Yapılır Tam idrar tetkiki, hemogram, rutin biyokimya. îdrar sitolojisi. Sistoskopi. Abdominopelvik USG ve BT.

G. Tedavide Cerrahi Tedavi TUR- TM. Radikal sistektomi + üriner diversiyon. Kemoterapi İntravezikal tedavi. Sistemik kemoterapi. Radyoterapi

PROSTAT KANSERİ A. Prostat kanseri sıklığı Erkekte teşhis edilen en yaygın kanserdir. 50 yaş üstü erkeklerin %30 unda histolojik prostat kanseri izine rastlanır. B. Risk Faktörleri Siyah ırkta beyazlardan daha sık görülür. En az sarı ırkta görülür. Yakın akrabalarında prostat kanseri varsa risk daha yüksektir. Diyet, çevresel faktörler ve enfeksiyon da risk oluşturur. C. Belirtileri Erken dönemde belirti vermez. Mesane çıkım obstrüksiyonu belirtileri verir. İleri hastalıkta özellikle kemik ağrıları ön plandadır. Aşın kanama yapabilir.

D. Bulgular Parmakla rektal incelemede nodul tespiti. PSA (Prostat spesifik antijen) yüksekliği. Üriner retansiyon ve hidronefroz. E. Teşhiste Neler Yapılır Parmakla rektal inceleme. PSA Transrektal USG (TRUS). Abdominopelvik USG ve BT. Tüm vücut kemik sintigrafisi. Tam idrar tetkiki, hemogram, rutin biyokimya. F. Tedavide Cerrahi Tedavi (Radikal Prostatektomi, definitif tedavidir) Radyoterapi Kemoterapi Hormonal Tedavi (Medikal veya cerrahi orşiektomi). Sistemik kemoterapi

TESTİS KANSERİ A. Testis kanseri sıklığı 15-45 yaş erkeklerde en sık rastlanan solid tümördür. B. Risk Faktörleri inmemiş testis riski 40 kata kadar arttırır. Beyazlarda, siyahlardan 4 kat daha fazla görülür. C. Belirti ve Bulgular Testiste ele gelen ağrısız kitle. Jinekomasti. İleri hastalıkta öksürük, karında kitle, sırt ağrısı. D. Histolojik olarak 2 klinik forma ayrılır Seminomalar. Non-seminomalar.

E. Teşhiste Neler Yapılır a-fötoprotein, b-HCG, LDH Skrotal USG Acil Yüksek Orşiektomi İki yönlü akciğer grafisi Abdominopelvik USG ve BT F. Tedavide Evre I Seminomalar; Yüksek Orşiektomi + Profilaktik Radyoterapi Non-seminomalar Klinik Evre I; RPLND (Retroperitoneal lenf node disseksiyonu veya 2 kür BEP Metastatik tümörler Evre IIA Seminoma; Radyoterapi +/- Kemoterapi Evre III Seminoma; Kemoterapi + RPLND Evre II üzeri Non-seminomalar; Kemoterapi + RPLND

RENAL HÜCRELİ KANSERLER A. Renal hücreli kanser sıklığı Erişkin kanserlerinin %3 ünü oluşturur. B. Risk Faktörleri Sigara en başta gelir. von-Hippel Lindau gibi kalıtsal hastalıklar. Ağır metaller. C. Belirti ve Bulgular Hematüri, ağrı, kitle üçlüsü hastaların ancak 1/3 ünde birlikte bulunur. Halsizlik, kilo kaybı, anemi, ateş, bulantı-kusma. İleri hastalıkta kemik ağrıları, solunum güçlüğü görülür.

D. Teşhiste Neler Yapılır Anamnez. Fizik inceleme. Hemogram, Rutin Biyokimya, Tam idrar tetkiki. Abdominopelvik USG ve BT. E. Tedavide Cerrahi Tedavi Tek taraflı ve lokalize ise radikal nefrektomi yapılır 4 cm nin altındaki uygun tümörlerde parsiyel nefrektomi yapılır Metastatik vakalarda ise definitif tedavi yoktur, ancak; palyatif nefrektomi, depo progesteron, interferon ve interlökinler kullanılmaktadır. F. Metastaz Sıklığı Ne Kadardır Hastaların 1/3 ü ilk tanıda metastaz ile başvurur, Kalanların %30-50 sinde 5 yıl içinde metastaz gelişir.