IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

IŞIK VE SES ÖĞRENELİM EĞLENELİM DEĞERLENDİRELİM.
ÖZEL ÜMİT İLKÖĞRETİM OKULU FEN BİLGİSİ MADDENİN DOĞASI 20 SORU
Maddelerin Işık Geçirgenliği
FEN VE TEKNOLOJİ www. egitimcininadresi
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
SES SIVI ORTAMLARDA YAYILIR MI?
IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ. IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ.
Isının yayılma yolları
HER SESİN BİR KAYNAĞI VARDIR
SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
IŞIK.
IŞIK VE SES.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
Isı yalıtımı iki farklı ortam arasında ısı alış-verişinin engellenmesine denir. Bu genelde özel malzemelerle yapılır örneğin iki duvar arasına yerleştirilen.
4. ÜNİTE IŞIĞIN VE SESİN YAYILIMI
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
BAHÇELERİÇİ İLKÖĞRETİM OKULU 4/ C SINIFI
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
ÇEŞİTLİ YÜZEYLERDE YANSIMA
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ MADDELERİN IŞIK GEÇİRGENLİĞİ
IŞIK ve IŞIK KAYNAKLARI
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
6.SINIF 4.ÜNİTE IŞIK VE SES HAZIRLAYAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
ÜNİTE ADI:IŞIK KONU:IŞIK KAYNAKLARI SINIF:4
Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı
SES.
IŞIK VE SES.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
HAZIRLAYAN HATİCE DOĞAN
ISININ YAYILMA YOLLARI
IŞIK.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLK OKULU.
IŞIK VE SESİN YAYILMASI 5.SINIF 4.ÜNİTE
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
IŞIK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME Ana sayfaya döner İleri KAZANIMLAR
5. SINIF 4. ÜNİTE IŞIK VE IŞIĞIN YAYILMASI
IŞIK Görme organımız gözdür. Ancak varlıkları görmemiz için ışık gereklidir. Işıksız ortamda hiçbir varlık görülemez. Işık vererek çevremizi aydınlatan,
IŞIK VE SES.
MADDEYİ TANIYALIM.
HAZIRLAYAN: DENİZ KÜÇÜK
FEN VE TEKNOLOJİ IŞIK VE SES
Isının Yayılma Yolları
IŞIK KAYNAKLARI VE IŞIĞIN YANSIMASI
SES.
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
SES.
SES NEDİR? TEKNOLOJİDE NASIL KULLANILIR
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
4.ÜNİTE IŞIK VE SES.
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
Danışman Neşet DEMİRCİ IŞIK VE MADDE IŞIK KAYNAKLARI
Özboyacı İlköğretim Okulu
MADDEYİ TANIYALIM.
5. Sınıf 4. Ünite IŞIĞIN VE SESİN YAYILMASI
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
 Çevremizdeki cisimleri sahip oldu ğ umuz be ş duyu organımızla tanıyıp algılamaya çalı ş ırız. Görme olayı ise tamamen ı ş ıkla gerçekle ş ir. 2.
Sunum transkripti:

IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite Pelin Karslı

IŞIK ? Etrafa doğrular boyunca yayılan ve cisimleri görmemizi sağlayan enerjiye ışık denir. Işık üreten maddelere ise ışık kaynağı denir. Kendiliğinden ışık yayan maddeler doğal ışık kaynakları insanlar tarafından yapılanlar ise yapay ışık kaynaklarıdır.

IŞIK KAYNAKLARI YAPAY IŞIK KAYNAKALRI Mum,ampul DOĞAL IŞIK KAYNAKLARI Yıldız,güneş ateşböceği

IŞIK IŞINI ? Işığın izlediği yolu gösteren çizgiye ışık ışını denir. Doğrular boyunca yayılır.Örneğin, ormanda sık ağaçların aralarından yayılan ışık,bir doğru boyunca ilerlediğini göstermektedir.

IŞIK BİR ENGELLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ? Her maddeden geçemezler .Maddeler ışığı geçirme durumlarına göre üçe ayrılır. Saydam Maddeler: Gelen ışığın tamamını geçirenlere denir. Örneğin; hava,cam,naylon,benzin.

IŞIK BİR ENGELLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ? Yarı Saydam Madde: Gelen ışığın bir kısmını geçiren bir kısmını geçirmeyenlere denir. Örneğin;yağlı kağıt, buzlu cam, kaynak gözlükleri,bulut.

Saydam Olmayan Madde: Gelen ışığı hiç geçirmeyen maddelere denir Saydam Olmayan Madde: Gelen ışığı hiç geçirmeyen maddelere denir. Örneğin;taş,tahta,karton,duvar.

GÖLGENİN OLUŞMASI Işık yapısal özelliklerine göre bazı maddelerden geçerken bazılarından geçmez. Işık kaynağının önüne ışık geçirmeyen bir madde konularak gölge oluşturulabilir.

GÖLGENİN OLUŞMASI Doğrusal hareket ettiğinden saydam olmayan maddenin arkasına ulaşmaz. Opak maddenin arka tarafı ışıksız yanı karanlık olacaktır.Bu karanlık kısma gölge denir.

SESİN OLUŞMASI VE YAYILMASI Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Titreşen her madde az veya çok ses çıkarır. Ses dairesel dalgalar halinde etrafa yayılır.

SESİN OLUŞMASI VE YAYILMASI Tıpkı suya atılan bir taşın meydana getirdiği dalgaların etrafa yayıldığı gibi. Sesi duyarak algılarız.

Müzik aletlerinden çıkan sesler SES KAYNAKLARI YAPAY SES KAYNAKLARI Makine sesleri, Müzik aletlerinden çıkan sesler DOĞAL SES KAYNAKLARI Yağmur, gökgürültüsü

SESİN KATI SIVI VE GAZ ORTAMDA YAYILMASI Sesin yayılabilmesi için katı sıvı veya gaz ortamlardan biri gereklidir. Ses havada yayılır.Bu sayede bizde birbirimizle iletişim kurarız.

SESİN KATI SIVI VE GAZ ORTAMDA YAYILMASI Alçaktan uçan uçakların ev ve işyerlerimizin camlarını titretmesi de bunu göstermektedir. Ses sıvılarda da yayılır.Örneğin, denizlerdeki yunuslar ve balinalar bu sayede birbirleri ile iletişim kurarlar.

SESİN KATI SIVI VE GAZ ORTAMDA YAYILMASI Ses en hızlı katı ortamlarda yayılır. Örneğin; trenin sesi duyulmadığı halde raylara kulağını dayayan biri trenin gelmekte olduğunu farkeder.

SES FARKLI MADDELERDE FARKLI YAYILIR Kaynağından çıkan sesi farklı şekillerde işitebiliriz.Bunun nedeni; Ses kaynaklarının farklı olması Sesin yayıldığı ortamın farklı olması Ses kaynağının yakınlığı veya uzaklığıdır.

SES ŞİDDETİ ? Kuvvetli sesleri zayıf seslerden ayıran özelliğe sesin şiddeti denir.

SES YALITIMI Sesin yayılmasının önlenmesine ses yalıtımı denir. Günümüzde şehirleşmenin artmasıyla gürültü kirliliği de artmıştır.İnsanları rahatsız eden seslere gürültü denir.

Aydınlatılmış cisim ışık kaynağı olmayıp ışık kaynağından aldığı ışığı yansıtır. Aşağıdakilerden hangisi aydınlatılmış cisimdir ? A)Güneş B) Ampul C) Ay D) Flüoresan

Ses hangi ortamda yayılmaz ?   A) havada  B) suda    C) katıda  D) boşlukta 

KAYNAKÇALAR http://fenveteknoloji5.weebly.com/i351305k-ve-ses.html http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKat egorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=56&Konu ID=518 http://www.fatihgizligider.com/?pnum=358

SLAYTIMI İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.