Mustafa ÇAVUŞOĞLU Mustafa KAMAŞAK Timur AKÇAM Sinan YETKİN Fuat ÖZGEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Advertisements

Kalibrasyon.
AİLE HEKİMLİĞİNDE KBB HASTALIKLARINA PRATİK YAKLAŞIMLAR VAKA SUNUMLARI
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
Sayısal İşaret İşleme Laboratuarı
Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak.
MIT563 Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi
Yüz Tanıma İçin İlinti Tabanlı Yama Yerelleştirme
Bellek Tabanlı Sınıflandırma
Karar Ağaçları.
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
Konu=İNSAN SESLERİ.
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
Mİkroşerİt HAT VE TEMEL ÖZELLİKLERİ
Devre ve Sistem Analizi Projesi
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
ANALOG/SAYISAL ÇEVİRİM
TEORİK DAĞILIMLAR 1- Binomiyal Dağılım 2- Poisson Dağılım
ODTUSIU YALITILMIŞ KELİMELERİN KYDP ALGORİTMASI İLE BÖLÜTLENMESİNDE SES SÜRE BİLGİSİNİN VE FARKLI ÖZNİTELİK VEKTÖRLERİNİN KULLANILMASI Yazarlar:
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.
SES Ses Dalgaları.
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
EŞİTLİK ve DENKLEM.
Rakam Tanıma İçin KNN ve LDA Algoritmalarının Karşılaştırılması
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
1) Bu hastanın apne-hipopne indeksi (AHİ) kaçtır?
BOŞ KÜME DENK KÜME EVRENSEL KÜME EŞİT KÜME İÇİNDEKİLER.
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Sistemlerinde Çok Kullanıcılı Sezme İşleminin Bulanık Mantık Yöntemiyle Gerekleştirilmesi Metin ÇİÇEK,
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
Örneklem Dağılışları.
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
UYGULAMALAR Gürültü Kirliliği Tipik Bir Karayolu Ha Ha Tonka Devlet Parkı, Missouri.
Yapay Sinir Ağları (YSA)
Duygu BAĞCI – Dokuz Eylül Üniversitesi
BİL3112 Makine Öğrenimi (Machine Learning) Giriş – Özet – Ek Örnekler
V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
Tacettin İnandı Olasılık ve Kuramsal Dağılımlar 1.
n bilinmeyenli m denklem
SOLUK ALIP VERME.
Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger, de Broglie dalga denkleminin zamana ve uzaya bağlı fonksiyonunu üst düzeyde matematik denklemi hâline getirmiştir.
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 6. DERS NOTU Konu: Matlab’ de Diziler ve Matrisler.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
Engin Kaya Kontrol Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
Engin Kaya Kontrol Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi
Emg İşleme Engin Kaya.
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
ÇOK BOYUTLU İŞARET İŞLEMENİN TEMELÖZELLİKLERİ
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
TEORİK DAĞILIMLAR.
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
Volkan Erol1,2 Yard.Doç.Dr.Aslı Uyar Özkaya1
Beyin Bilgisayar Arayüzü İçin Zihinsel Durum Tahminleri
Mehmet Fatih KARACA Mustafa GÜNEL Akif Alkan TAŞTAN
İZODER Ses Yalıtımı Komisyonu Başkan Yardımcısı
Sunum transkripti:

ROBUST REGRESYON ALGORİTMASI İLE HORLAMA SESLERİNİN ANALİZİ VE KLİNİK UYGULAMASI Mustafa ÇAVUŞOĞLU Mustafa KAMAŞAK Timur AKÇAM Sinan YETKİN Fuat ÖZGEN Osman EROĞUL

Horlama Halk arasında bireyin çıkarttığı gürültülü ses olara tanımlanan , tıbbi manası ile uyku esnasında ağız ve yutak bölgesinde yer alan kasların ve küçük dilin gevşeyerek çökmesi ve akciğerden gelen havanın bu gevşemiş yapılara çarparak oluşturduğu titreşimdir. Horlama sadece gürültü değil aynı zamanda ciddi uyku bozukluklarınında habercisidir.

Horlama Şiddeti ve Evlilik Asfalt Delme Makinesi= 75 decibel Formula 1 arabası = 105 decibel Horlama = 120 decibel

Kimler Horlar? Yeryüzündeki yetişkinlerin yüzde yirmisi horluyor. Ancak bu yüzde yirminin içinde erkeklerin oranı daha fazla. İngiliz Horlama ve Uyku Apnesi Birliği’nin yaptığı bir araştırmaya göre, horlayanların çoğu ve onların yanlarında uyuyanlar, bu sorundan kurtulmakla ilgili rüyalar görüyorlar. Horlamanın en büyük etkisi kalitesiz uyku ve yorgun uyanmak. Horlayanların çoğu baş ağrısı problemiyle de karşı karşıya. Tabi buna eşinizle yaşayabileceğiz olası sorunları da dahil etmek mümkün

Amaç Bu çalışmada, uzun süreli solunum seslerini analiz etmek amacıyla bölütlenmiş horlama sesleri için bir sınıflandırma sistemi geliştirilmiştir. Bu sınıflandırma sistemine niye ihtiyaç var?

Ses Kayıtları

Ses Kayıtları

SINIFLANDIRMA Hastalardan alınan ses kayıtları incelenerek,elde edilen bölütler 10 farklı sınıfa ayrılmıştır. Horlama Nefes verme Öksürme Boğaz temizleme Tıkanma Burun çekme Yutkunma Konuşma Mırıltı Çevre gürültüsü

SINIFLANDIRMA(HORLAMA)

SINIFLANDIRMA(NEFES VERME)

SINIFLANDIRMA(ÖKSÜRME)

SINIFLANDIRMA(BOĞAZ TEMİZLEME)

SNIFLANDIRMA(TIKANMA)

SINIFLANDIRMA(BURUN ÇEKME)

SINIFLANDIRMA(YUTKUNMA)

SINIFLANDIRMA(KONUŞMA)

SINIFLANDIRMA(MIRILTI)

AMAÇ Horlama seslerinin analizinde, sinyali zaman ve frekans bölgesinde karakterize eden özelliklerin hesaplanabilmesi için her bir horlama episodunun algılanması gerekmektedir. Burada amaç horlama episodlarını seçip kayıtta bulunan öksürme, konuşma, tıkanma gibi diğer istenilmeyen gürültülerin reddedilmesidir.

YÖNTEM Horlama sesleri ile istenilmeyen dalga şekillerinin spektogramları incelendiğinde frekans bandlarına göre enerji dağılımlarının yoğunluklarının farklı olduğu görülmüştür. Enerji dağılımındaki bu farklılıktan dolayı horlama seslerinin diğer gürültülerden ayırt edilmesi için spektogram tabanlı öznitelik vektörleri kullanılmıştır.

SPEKTOGRAM

SPEKTOGRAM Yukarıdaki şekilde görüldügü üzere horlama seslerinin enerjisi belli frekans bölgelerinde yoğunlaşırken, istenilmeyen dalga şekillerinin enerjilerinin frekans bandlarına göre dağılımında bir yoğunlaşma görülmemektedir.

YÖNTEM Spektogram tabanlı öznitelik vektörleri hesaplamak amacıyla 0-7500 Hz aralığı 500 Hz’lik frekans bandlarına ayrılarak her bir banddaki toplam enerji miktarı bulunmuştur. Kayıtlardaki episodların genlikleri hastadan hastaya değişebilmektedir. Özniteliklerin hastadan bağımsız hale getirilebilmesi için 500 Hz’lik frekans bandlarının enerjisi episodun toplam enerjisi ile normalize edilmiştir.

ÖZNİTELİKLER Bu işlem ile elde edilen öznitelikler aşağıdaki şekilde ifade edilmektedir. Elde edilen öznitelik vektörlerinin oluşturduğu uzaydan, sınıflandırma probleminde temel olarak kullanılacak özniteliklerin bulunduğu altuzayın belirlenmesi için ana bileşenler analizi (principal component analysis) kullanılmıştır

YÖNTEM Bu alt uzayda yer alan yeni öznitelik vektörleri aşağıdaki gibi hesaplanmıştır. Bu eşitlikte , eğitim veri kümesinden elde edilen öznitelik vektörlerinin ortalamasını, C matrisi ise bu vektörlerin kovaryansını ifade etmektedir.

KOVARYANS MATRİSİ Bu kovaryans matrisinin ana bileşenleri aşağıdaki gibi hesaplanmıştır.

YÖNTEM Bu analizden elde edilen kovaryans matrisinin yüksek özdeğerlerine karşılık gelen özvektörler, sınıflandırma probleminde kullanılacak alt uzayın temel bileşenleridir. Diğer bir söyleyişle bu özvektörler sınıflandırma probleminde kullanılacak alt uzayı gerer. Öznitelik vektörlerinin bu alt uzaydaki izdüşümleri yeni öznitelik vektörlerini oluşturur.

YÖNTEM Hastalardan gece uykusu boyunca alınan ses kayıtları bölütlenerek sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma dikkate alınarak oluşturulan veri tabanı eğitim ve test kümesi olmak üzere iki kümeye ayrılmıştır. Farklı apne/hipopne indeksine(AHI) sahip 30 farklı hastadan alınan episodlar için öznitelik vektörleri hesaplanmıştır. Yukarıda anlatılan biçimde elde edilen kovaryans matrisinin özdeğerlerinden ilk ikisinin yüksek çıkması sınıflandırma problemi için kullanılacak alt uzayın iki boyutlu olmasının yeterli olacağını göstermektedir.

YÖNTEM Eğitim veri kümesinden elde edilen öznitelik vektörlerinin kullanılan alt uzaydaki iz düşümleri incelendiğinde bu yeni öznitelik vektörlerinin bir çizgi üzerinde toplandığı görülmüştür.

YÖNTEM Şekilde eğitim ve test kümelerinin kullanılan alt uzaydaki yerleri gösterilmektedir. Robust regresyon algoritması kullanılarak episodların horlama olup olmadığına karar verilmektedir.

Eğitim ve test kümelerinin alt uzaydaki yerleri

SONUÇ Sonuç olarak horlama sesleri %94.4, istenilmeyen dalga şekilleri ise %90 doğrulukla sınıflandırılmıştır.

Horlama Seslerinin Dedeksiyonu

Sistemin öksürme episoduna tepkisi

Almanya’ya yolunuz düşerse Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde küçük bir kasaba olan Alfeld’teki müze, tamamıyla horlama fenomenine ve horlamayla savaşma yöntemlerine ayrılmış. Müzenin bilgilerine göre, şair Maria Novikova horlama üzerine mini bir şiir yazmış, şiirde şöyle diyor, Bu rahatsız edici ses sonsuz aşkın garantisidir: Bir kadın sevdiğinin horlamasını mazur görür, eğer daima yanında uyuyorsa…

Bir Soru Bir cevap ! Teşekkürler…