Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
Advertisements

HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
SU METABOLİZMASI Dr. Emre SARANDÖL.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
Prof. Dr. Sena ERDAL.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
MÜSABAKA ÖNCESİ,SIRASI ve SONRASI DÖNEMDE BESLENME
BESLENME BESLENME: Büyüme ve yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için dışarıdan alınan besinlerin bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu karbonhidrat,
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
MENOPOZ VE BESLENME.
Beslenme ve Performansa Etkisi
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
ENERJİ METABOLİZMASI.
SPOR.
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BOŞALTIM VE BOŞALTIM SİSTEMİ NE DEMEKTİR?
BOŞALTIM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
BESLENME VE DİYET UZMANI
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
BESLENME.
Hiperosmolar Hiperglisemik nonketotik koma
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
SIVI-ELEKTROLİT BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİ
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Çocuk Sporcularda Beslenme İlkeleri
Yenidoğanın sıvı elektrolit dengesi
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?
SU Su; temel vazgeçilmez ve benzersiz bir besin ögesidir. Suyun vücuttaki önemli görevleri şunlardır: Tükürük ve mide sıvısı içerisinde yiyeceklerin.
SPORCU İÇECEKLERİ Spor içecekleri; sporcunun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerle birlikte karbonhidrat da sağlayan, antrenman öncesi ve sonrası ile yarışma.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
İNSAN VÜCUDU.
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması Metabolizma sonucu oluşan atıkların akciğer ve böbreklere taşınması Vücut ısısının düzenlenmesi Eklemlerde kayganlığın sağlanması Önemi: Vücuttaki yağ ve karbonhidratların tümünün, proteinlerin yarısının, suyun ise % 15’inin kaybolması hayati tehlike yaratır. Bu nedenle vücuttan atılan kadar alınması gereklidir.

Su Dengesi Atılan Su: Böbreklerden idrarla 1500 cc, Deriden 500 cc., Solunumla 300 cc Barsaklardan 200 cc. olmak üzere 2.5 litredir.

Atılan Su: Yaklaşık günde 2,5 litre su kaybedilir. Böbeklerden su atımı ADH denetimindedir. Sıcak havada , yoğun egzersizde, kusma-ishal vb. durumlarda kaybedilen su miktarları artar. Bazı böbrek hastalıklarında ise idrar miktarı azalır, hatta hiç olmaz. Diyette protein ve tuzun çok olması böbreklerden su kaybını artırırken, yüksek karbonhidratlı diyet su gereksinmesini azaltır.

Vücuttan Kaybedilen Su Miktarları (ml) Kayıp Yeri Normal ısı Sıcak Hava Uzamış egzersiz İdrarla 1400 1200 500 Feçesle 100 Deriden (terle) 5000 Farkedilmeyenler Deriden 350 350 350 Solunumla 350 250 650 TOPLAM 2300 3300 6600

Alınan Su: Metabolizma sonucu oluşan 350 cc, Yiyeceklerle 1000 cc, İçeceklerle 1200 cc şeklinde olabilir.

Pratik olarak yetişkin bir bireyin 11-12 su bardağı (1 SB= 240 ml) kadar sıvı alması gerekir. Bunun, 1 SB metabolizma sonucu oluşandır. 3 SB kadarı besinlerle alınan, geri kalan 7-8 SB ise alkol ve kafein olmayan sıvı olarak alınmalıdır.

Genel olarak alınan her 1 kalori için yetişkinlere 1 cc, bebeklere 1.5 cc su-sıvı alması önerilir. Bir başka hesaplamaya göre ise, bebekler 150ml/kg, çocuklar 50-60 ml/kg, yetişkinler 35 ml/kg sıvı almalıdır.

Besinlerin Su İçerikleri (g/100 g) Süt 88 Yağlı beyaz peynir 51 Sebzeler 80-95 Kaşar peynir 35 Meyveler 77-90 Ekmek 30 Yağsız beyaz Peynir 75 Bal-pekmez 20 Yumurta Tahıllar 10-15 Balıklar 70-75 Kurubaklagil 10 Yağsız etler 65-70 Ceviz-fındık 5 Yağlı etler 50- 65 Çikolata 1

Su Alımı İle İlgili Sorunlar: Besin zehirlenmesi, ishal, kusma, yüksek ateş gibi durumlarda vücuttan aşırı su ile birlikte elektrolitler(sodyum, potasyum) de kaybedilir. Dehidratasyon denilen bu durum düzeltilmezse özellikle bebekler için öldürücü olabilir. İçme ve kullanma sularının temiz olması da sağlık açısından önem taşımaktadır. Bunun için özellikle kırsal bölgelerde şüpheli suların kaynatılarak kullanılması veya klorlanması gerekir.  

Dehidratasyon üç türlü olabilir İzotonik: Su ve tuz kaybı eşit , hücre dışı sıvılar kaybedilmiştir.Susuzluk hissi, ağızda kuruluk ve gözlerde çökme vardır. Hipotonik: Tuz kaybı sıvı kaybından fazladır.Cilt kuru, kasta kramp olur. Uyku hali gelişir. Hipertonik: Kayıplar hücre içi sıvılardan meydana gelir.Total vücut suyu azalmıştır. Sporcularda çevre ısısı fazla değilse sodyum kaybı az olur. Bu durumda sıvı bol alınmalıdır. K ve Mg kaybı ise % 5-8’lik ağırlık kaybında bile % 1 kadardır.

Vücuttan su kaybının etkileri % 1-5 Kayıp Susuzluk Harekette düzensizlik İştahsızlık Deride kızarma Sabırsızlık Yorgunluk Kalp atımında artış Rektal ısıda artış

% 6-10 Kayıp Baş ağrısı Soluk almada güçlük Konuşma güçlüğü Hatırlamada güçlük Kan yoğunluğunda artma Kan volümünde artma

% 11-20 Kayıp Kramplar Yutkunma güçlüğü Dilin şişmesi Görme bozukluğu Duyma bozukluğu Ateş His kaybı Dolaşım yetmezliği Böbrek yetmezliği

% 20’ yi geçerse ÖLÜM Genel olarak % 2’lik kayıp olduğunda oluşan dayanıklılıkta azalma su içince düzelir. Ancak % 4 kayıp olduğunda oluşan kuvvette azalma su içince hemen düzelmez. Bu nedenle vücuttan su kaybederek (sauna vb) kilo verme sporcu için doğru değildir.

Spor türüne göre vücuttan su kayıpları(kg) 100 m koşu 0.15 Kayak 10 km 1.0 Basketbol 1.7 Boks 1.6 10 km koşu 1.5 2000 m kürek 0.8 Futbol 3.0 Buz hokeyi 1.8 Maraton 4.0 Eskrim Güreş

Sporcuların Alacakları Suyun Miktarı ve Zamanı Egzersizden 30 dakika önce: 400-600 cc Egzersiz sırasında:10-15 dakika aralıklarla 90-180 cc Egzersiz sonrasında: Her 1/2 kg kayıp için 450 cc

Besin Grupları Nelerdir? SÜT-YOĞURT TAHIL ET SEBZE -MEYVE