KADIN, BESLENME VE SAĞLIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spor ve Sağlık FATİH DERVENT.
Advertisements

Beslenme Bozuklukları ve Diyabet
OBEZİTE.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OBEZİTE.
SPORUN SAĞLIĞA FAYDALARI.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
DANIŞMAN: PROF.DR. ŞÜKRÜ HATUN
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE MEME VAKFI FARKINDAYIM KORKMUYORUM “ ARKADAŞIMA ANLATIYORUM ” MEME SAĞLIĞI EĞİTİMİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
KANSER HASTALARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
YEME BOZUKLUKLARI Dr. Aslıhan Polat Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
OBEZİTE.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
SAĞLIKLI BESLENME.
BARIŞ ARABACI. Company Logo.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OBEZİTE (Şişmanlık).
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
EGZERSİZİN VİTAL BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ
Şişmanlığın Ortaya Çıkış Nedenleri ve Sağlık Üzerinde Etkileri.
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
BMI DÜZEYİ VE ÜREME BAŞARISI DOÇ.DR.MUAMMER DOĞAN DR.RUHAT KARAKUŞ DR.AND YAVUZ DR.KIVANÇ ŞAHİN.
Sağlıklı Beslenme / 32.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
VÜCUT KOMPOZİSYON ÖLÇÜMÜ, SINIFLAMALAR VE PERFORMANSLA İLİŞKİSi
Vücut AğIrlIğInIn Denetİmİ
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORUN SAĞLIĞA FAYDALARI GAZİ ORTAOKULU.
İnsanda Vücut Bileşimi
ÖĞRETMENİM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
MERYEM TOPUZ. ÇİNKO NEDİR? HÜCRE ÇOĞALMASI, BÜYÜMESİ, BÖLÜNMESİ, PROTEİN SENTEZI, YARALARIN İYİLEŞMESİ VB. FAALİYETLERDE BULUNAN ALINMASI ZORUNLU ÖNEMLİ.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Sunum transkripti:

KADIN, BESLENME VE SAĞLIK PROF. DR. SEDEF NEHİR EL EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BESLENME BİLİM DALI 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

NEDEN SAĞLIKLI BESLENMELİYİZ? Sağlıklı beslenme genel sağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Fiziksel aktivite ile birlikte beslenme şeklimiz vücut ağırlığımızı belirler, vücut ağırlığımız ise sağlığımız konusunda ipuçlarını gösteren bir anahtar konumundadır.

İdeal kilomuza sahip değilsek Kalp hastalığı Tip 2 şeker hastalığı Yüksek tansiyon Artirit Safra kesesi hastalıkları Nefes alma problemleri Osteoartirit Bazı kanserler gibi pek çok hastalığın oluşum riski kapımızda demektir.

İdeal ağırlığınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz İdeal ağırlık ve şişmanlık toplumda moda olan veya popüler olan yaklaşımlar değildir! İnsanların fiziksel özelliklerine göre olmaları gereken ideal ağırlıkları matematiksel olarak hesaplanabilen ve Beden Kitle İndeksi (BKI) adı verilen değer ile değerlendirilir.

Beden kitle indeksi nasıl hesaplanır? Beden Kitle İndeksi sahip olduğunuz ağırlığın boyun karesine bölünmesi ile elde edilir. BKI = ağırlık ( kg ) / boy ( m 2 ) Örneğin ; 70 kg ağırlığında ve 1.75 m boyunda bir kişinin BKI’ i 22.9 dur. 70 / 1.75 2 = 22.9 Dünya Sağlık Örgütü’ nün ( 2000 ) yetişkinler için BKI ‘yı sınıflandırması ise şu şekildedir.

Sınıflandırma BKI Zayıf <18.50 Normal 18.50 – 24.99 Kilolu 25 Toplu 25.00 – 29.99 Şişman I 30.00 – 34.99 Şişman II 35.00 – 39.99 Şişman III 40

Bütün bu riskleri taşıyorsanız! Unutmayın ki diyetinizde ufak değişiklikler yaparak büyük etkiler yaratmak hiç de zor değildir. Bunun için önce iyi bir beslenme bilgisine daha sonra stratejik bir plana gereksiniminiz olduğunu unutmayın

Sağlıklı beslenmede en önemli adımlar nelerdir? Sizin için uygun BMI değerlerine inecek şekilde kilo vermek Tüm gıda gruplarından özellikle tam tane tahıl ürünleri, meyve-sebzeler ve yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerinden tüketmek

Tam tane tahıl ürünü nedir ? Buğday, mısır, pirinç,yulaf gibi tahıllardan yapılmış ekmek, makarna, müsli gibi gıdalar tahıl ürünleridir. Bu ürünlerde tahıl tanesi, kabuk (kepek) ve öz kısmı ayrılmadan öğütülerek kullanıldığı zaman elde edilen ürün tam tane tahıl ürünü adını alır.

Tahıl taneleri temel olarak yüksek lif, düşük yağ, protein, nişasta, B grubu ve E vitaminlerince, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi minerallerce zengindir. Ancak öğütme işlemi sırasında bu değerli besin öğeleri uzaklaştırılarak en faydalı kısımları ziyan edilir.

MÜSLİ NEDİR ? Müslinin temel maddesi yulaf ezmesidir ve tam tane yulafın kısmen pişirilip, iri parçacıklar halinde öğütülmesi ile elde edilir. Yulaf ezmesi buğday, çavdar gibi diğer tahılların ezmeleri ile karıştırılabilir, ayrıca doğal kurutulmuş meyve parçacıkları, bal, çikolata, pirinç patlağı, hindistan cevizi rendesi, mısır gevreği, süt tozu, peynir altı suyu, kakao yağı, kakao, pirinç unu, kurutulmuş malt özü gibi besleyici gıdalar ile de çeşitlendirilip, aromalandırılır.

Müsli neden sağlıklı bir gıdadır? Müsli birden fazla tahıl tanesinden yapılan ve en az 20 önemli besin öğesini içeriğinde bulunduran diğer tahıl ürünlerinden biraz daha farklı bir üründür İlave edilmiş şeker ve tuz yoktur Yapay tatlandırıcı veya aroma verici herhangi bir katkı yoktur. Doymuş yağ içermez Hidrojene yağ bulunmaz Kolesterol yoktur Protein için iyi bir kaynaktır Glisemik indeksi düşüktür. Genetik olarak modifiye herhangi bir bileşen içermez

Müsli tükettiğiniz zaman Lif (posa), folik asit, C vitamini, E vitamini magnezyum, Antioksidan maddeler, Lignanlar, Fenolik bileşikler, Fitoestrojenler ve diğer Fitokimyasalları tek bir gıdada bir arada alırız. Bu durumda kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve bağırsak hastalıklarının riski azalır. Fitoestrojenlerin özellikle menopoz döneminde potansiyel hormonal etkileri önemlidir.

Sağlıklı diyet bir anlamda da yağ alımı kontrollü beslenmedir! Bazı gıdalardaki yağlar sağlığımız için zararlı iken bazıları tam tersine faydalı etki gösterirler. Bu nedenle yağı kontrollü almak en iyi yaklaşım olacaktır. Tekli ve çoklu doymamış yağlar faydalıdır. Zeytinyağı, susam yağı, ayçicek yağı, fındık yağı ve ceviz, fıstık, badem gibi çerezler, balık gibi gıdalar kötü kolesterolü (LDL) azaltırken, iyi kolesterolün (HDL) yükselmesini sağlarlar.

Doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol sağlığımız için zararlıdır. Bu yağlar kötü kolesterolü (LDL) yükselterek, kalp hastalıklarına neden olurlar. Dana eti, koyun eti, tavuk eti, tereyağı, krema, tam yağlı süt ürünleri, peynir, hazır kekler, kurabiyeler, tuzlu snack gıdalar, krakerler, margarin, ticari kızartılmış gıdalar, fast foodlar

Yağsız kırmızı et, derisi ayrılmış tavuk eti ve balık tüketmek, salam sosis gibi ürünleri az tüketmek. Haftada 2 kez özellikle samon veya alabalık gibi yağlı balıkları tüketmek. Diyet lifince zengin yulaf, yulaf kepeği, arpa, pirinç, buğday gibi tahıllar ve bu tahıllardan yapılmış her türlü gıda, kurufasulye badem, havuç, soya fasulyesi brüksel lahanası, brokkoli, karnabahar, elma kabuğu, bezelye, çilek narenciye

Gıdaları hazırlarken mümkün olduğunca az şeker ilave etmek ve bu tip gıdaların tüketimini azaltmak Yine gıdaları hazırlarken, yüksek tansiyon probleminiz olmasa da tuzu mümkün olduğunca az kullanmak Alkol tüketimine çok dikkat etmek

Sözü bitirirken ! Eğer bir aileniz varsa bütün bunları onlarla paylaşın, öğretin, birlikte uygulayın. Bu uygulamaların gelip geçici değil kalıcı ve yaşam biçimine dönüşecek davranışlar olmasını sağlayın. TEŞEKKÜR EDERİM