Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Advertisements

Organ ve Sistemlerin Meydana Gelişi
TRİLAMİNAR GERM DİSKİ (GELİŞİMİN ÜÇÜNCÜ HAFTASI)
Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Embriyonik ve Fetal Dönem
KULAK HİSTOLOJİSİ ve GELİŞİMİ
SOLUNUM SİSTEMİ.
ANATOMİ.
BOŞALTIM SİSTEMİNİN GELİŞİMİ
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
Ürogenital Sistemin Gelişimi
Dişi Genital Sisteminin Gelişimi
Genital Sistemin Gelişimi
GELİŞİMİN 1. ve 2. HAFTALARI
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
YAPISAL BÜTÜNLÜĞÜN PRENSİPLERİ
İSKELET SİSTEMİ Hayvan vücuduna desteklik görevi yapan ve koruyan, kaslarla bağlantı yaparak hareketi sağlayan sisteme iskelet ve kas sistemi denir.
Yarılanma Süresince Moleküler Aktivite
Embriyonik dublikasyonlar
GELİŞİM VE ÖĞRENME Eğitim Fakültesi Prof.Dr.Mustafa Ergün
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
FETAL ZARLAR VE PLASENTA
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
Organogenezis Dönemi 4-8. Haftalar.
Annülat Lamel Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
SOLUNUM SİSTEMİ
FERTİLİZASYON- İMPLANTASYON
Kas Dokusu Gelişimi Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
DOKULAR.
Trakea ve Bronş Anatomisi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Prof.Dr.Şenol ERTÜRKOĞLU
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
Genital sistem Patolojisi
SİNİR SİSTEMİ.
OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
ORBİTA ANATOMİSİ.
SİNİR SİSTEMİ CERRAHİSİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Sevgili Tıp Öğrencilerim,Bağ Dokusu Sınıflandırılması dersime Hoşgeldiniz! Kendi hazırladığım 3 dildeki (Türkçe,Almanca,İngilizce)özel internet sitem:(
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Prof. Dr. Güler Küçükturan
BİLAMİNAR GERM DİSKİ 2.HAFTA.
İLKYARDIM-TEMEL EĞİTİM
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
HAYVANSAL DOKULAR.
GELİŞİM BİYOLOJİSİ Zigot oluştuktan sonra bölünerek dokular, dokuların birleşmesi ile organlar, organların birleşmesi ile de organizma (embriyo/yavru)
Yirmibeş yaşında kadın hasta. Pelvik ağrı Yanıt: Matür kistik teratom.
DOLAŞIM SİSTEMİ
Meme Dokusunun İç Yapısı
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ Prof. Dr. Serkan YILMAZ.
İNSAN VÜCUDU.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 1. HAFTA.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
YASSI SOLUCANLAR YASSI SOLUCANLAR NEDEN YASSIDIR ?
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA.
İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
CANLıLARıN SıNıFLANDıRıLMASı. Canlılar benzer ve farklı özelliklerine göre gruplandırılmasına sınıflandırma denir. Sınıflandırma bilimi: Sistematik.
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı

Gelişimin İkinci Haftası (özet) Bilaminer (İki Tabakalı) Embriyon Diskinin Gelişimi

Gelişimin Üçüncü Haftası Trilaminer (Üç Tabakalı) Embriyon Diskinin Gelişimi

1- Primitif Çizginin Belirmesi

2- Notokord Gelişimi

3- Üç Tabakalı Germ Yaprağından Embriyonik Doku ve Organların Gelişimi

Gastrulasyon Morfogenezin (vücut şeklinin oluşması) başlangıcıdır.

Ektodermden Gelişen Yapılar Epidermis Merkezi ve Periferik Sinir Sistemi Gözün Retina Tabakası

Endodermden Gelişen Yapılar Solunum Yolları ve Sindirim Kanalını Döşeyen Örtü Epiteli Sindirim Kanalına Açılan Bezler Karaciğer ve Pankreasın Bez Yapıları

Mezenşim Periferik çizginin belirmesinden çok kısa bir süre sonra bu çizginin derinlerindeki hücreler ayrılarak, mezenşim denilen embriyonik gevşek bağ dokusunu oluştururlar.

İntraembriyonik Mezoderm Mezenşimin bir bölümü intraembriyonik mezoderm olarak bilinen tabakayı oluşturur.

İntraembriyonik Endoderm Primitif çizginin epiblast hücrelerinin bazıları hipoblast arasına girerek vitellus kesesinin tavanında intraembriyonik (embriyonik) endodermi oluştururlar.

İntraembriyonik Ektoderm Epiblast tabakasında kalan hücreler intraembriyonik (embriyonik) ektodermi oluştururlar.

Primitif Çizginin Akibeti Dördüncü haftanın ilk dönemlerine kadar aktif olarak mezodermi oluşturmaya devam eder. Primitif çizginin boyutu giderek azalır ve embriyonun sakrokoksigeal bölgesinde önemsiz bir yapı haline gelir. Normal şartlarda primitif çizgi dejeneratif değişikliğe uğrayarak dördüncü hafta sonunda kaybolur.

Sakrokoksigeal Teratom Primitif çizgi kalıntılarının varlığını sürdürmesidir. Sakrokoksigeal teratomlar yenidoğan döneminde en sık rastlanan tümörlerdir.

Allantois Allantois (sosis) yaklaşık 16. günde vitellus kesesinin kaudal duvarından bağlantı sapına uzanan küçük, sosis şeklinde bir divertikül olarak belirir. Erken dönemde kan yapımını üstlenir ve mesanenin gelişimi ile ilişkilidir. Mesane büyüdükçe urakusu oluşturur. Urakus erişkinde ligamentum umblikalis mediana adını alır. Allantoisin kan damarları umblikal arter ve venleri oluşturur.

Notokordun İşlevleri Embriyon için temel bir eksen Aksiyel iskelet (kafa kemikleri ve kolumna vertebralis) için bir temel İleride omur cisimlerinin oluşacağı yeri belirler.

Uyaranlar Birinci uyaranlar: İndüktörler (doku) İkinci uyaranlar: Evokatörler (organlar) Üçüncü uyaranlar: İndividuatörler (sistemler)

Kordoma Notokordun körelmiş artıklarından köken alan kordomaların 1/3 ‘ü kafatası tabanında gelişir ve nazofarenkse doğru genişler. Kordomalar yavaş büyür ve kemiğe infiltre olurlar.

İntraembriyonik sölom lateral mezodermi ikiye ayırır: Somatik mezoderm: Amniyonu saran eksraembriyonik mezoderm ile devam eder. Splanknik mezoderm: Vitellus kesesini saran ekstraembriyonik mezoderm ile devam eder.

SOMATOPLEVRA SPLANKNOPLEVRA Somatoplevra: Somatik mezoderm ile bunun üzerindeki embriyonik ektoderm. (Vücut duvarını) Splanknoplevra: Splanknik mezoderm ile bunun altındaki embriyonik endoderm. (Embriyonik barsak duvarını)

Nöral Krista Hücreleri Spinal sinirlerin dorsal kök gangliyonları V., VII., IX. ve X kafa çiftlerinin duyu gangliyonları Serebrospinal sinirler Sempatik gangliyonlar Schwann hücreleri Böbrek üstü bezi medullası Brankiyal arkuslardan köken alan kas ve kıkırdak yapıları Melanositler Odontoblastlar Meningsler Paragangliyonlar Parasempatik gangliyonlar

KVS: Kalp-Damar Sistemi Üçüncü haftanın başında vitellus kesesinin ekstraembriyonik mezoderminde Bağlantı sapında Koryonda anjiyogenez(kan damarlarının yapımı) başlar

Embriyonik Kan Damarları Yaklaşık iki gün sonra gelişmeye başlar

İkinci Haftanın Sonunda Embriyonik Beslenme Anne kanından besin maddelerinin ekstraembriyonik sölom ve vitellus kesesinden diffüzyonu ile sağlanır.

Üçüncü Hafta İçinde: Primordiyal uteroplasental dolaşım gelişir.

Anjiyogenez ve Hematogenez Üçüncü haftada embriyoda ve ektraembriyonik membranlarda anjiyogenez: Mezenşimal hücreler (anjiyoblastlar) kan adaları ouşturmak üzere toplanırlar Anjiyoblastlar yassılaşarak endotelyal hücreleri oluşturur Kan adaları içindeki boşlukların etrafında endoteli oluşturacak şekilde yerleşirler Bu endotel ile döşeli olan boşluklar kısa sürede birleşerek endotelyal kanal ağını oluşturur

Kan Hücreleri Üçüncü haftanın sonunda vitellus kesesi ve allantoisduvarında oluşmakta olan damarların endotelyal hücrelerinden (hemositoblast) gelişir. Embriyoda kan yapımı beşinci haftaya kadar başlamaz. İlk olarak embriyonik mezenşimin çeşitli yerlerinde, başlıca karaciğer daha sonra dalak, kemik iliği ve lenf nodlarında kan yapımı görülür.

Koryon Villuslarının İleri Gelişimi Primer koryon villusları: İkinci haftanın sonunda dallanmaya başlarlar. Sekonder koryon villusları: Üçüncü haftanın başında mezenşim, primer villusların içine doğru büyür ve ortada gevşek bir mezenşimal doku oluşturur. Tersiyer koryon villusları: Villuslar içindeki bazı mezenşimal hücreler daha sonra kapillerlere ve kanhücrelerine farklanır.Villuslarda kan hücreleri görülmeye başlar.

Üçüncü haftanın sonunda Embriyo kanı koryon villuslarındaki kapillerler içinde yavaşça akmaya başlar. İntervillöz boşluklardaki anne kanından oksijen ve besin maddeleri villusların duvarından diffüzyonla embriyo kanına geçer. Karbondioksit ve artık ürünler fetal kapillerlerden difüzyonla villus duvarını geçerek anne kanına karışır.

Sitotrofoblastik Kabuk Koryon villuslarının sitotrofoblast hücreleriçoğalır ve sinsityotrofoblastların içine doğru genişleyerek bu kabuğu oluştuurur. Bu kabuk aracılığı ile maternal dokuya bağlanan villuslara kök (bağlı) villus denir. Bağlı villusların kenarından çıkan villuslara dallanan (terminal) villus denir.

Dallanan Villus Embriyo ile anne kanı arasındaki madde değişiminin çoğu bu villusların duvarında gerçekleşir. Dallanan villuslar intervillöz boşluklardaki sürekli değişen anne kanı ile yıkanırlar.