Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
EDAT SOYLU SÖZCÜKLER Edat, bağlaç, ünlem hakkından bilgi ve örnekler içermektedir
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
Sıfatlar Salim erer
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Ad Soylu Sözcükler İsim soylu sözcükler; sıfatlar, zarflar, zamirler ile ilgili bilgi ve örnek içermektedir
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
Köylü ulusun efendisidir.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
KONU HAKKINDA GENEL BİLGİ
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
EKLER VE KELİME YAPISI.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
ZARFLAR.
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö) 2.SINIF
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
ZARF (BELİRTEÇ).
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
YAPI BİLGİSİ.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
SERHAT YILMAZ Konu: Zarf(Belirteç).
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
İSMİN HALLERİ.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
-Yalın Hali -E Hali -İ Hali -De Hali -Den Hali
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
ZARFLAR.
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
Hakan Satılmış (Türkçe Öğretmeni) Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
EKLER VE KELİME YAPISI.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR (İSİM) GÜRAY KARAGÖZ TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. ADLAR (İSİM) -mek,mak alamayan -duygu ve düşüncelerin adı. -varlıkları ve kavramları karşılar.
SIFATLAR.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Kelime Türleri.
ADLAR (İSİMLER).
İSİMLER VE ÇEŞİTLERİ Varlıklara verilişine göre
ADLAR (İSİMLER).
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE Doğacan Özdemir.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
İsİmler(ad) Nedİr? İsim: Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Türkçesi addır. İsimler, canlı-cansız, somut-soyut varlık veya olayların hepsini ayrı.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Sunum transkripti:

Konu: İ sim(Ad)

Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır. Bunlar daima birbirlerini ça ğ rı ş tırır. Örne ğ in “kitap” sözü aklımızda hemen varlık olarak “kitap” nesnesini canlandırır. Ya da bir kitabı gördü ğ ümüzde zihnimize hemen onu kar ş ılayan isim gelir

 Isimler 2 yönden incelenir: Isimler Varlıklara Verili ş lerine Göre Kar ş ıladı ğ ı Varlı ğ ın Sayısına Göre

 a. Cins İ smi: Aynı türden varlıkları kar ş ılayan isimlerdir. Bu varlıkların benzerleri etrafta çoktur: a ğ aç, top, kitap vs.  b. Özel İ sim: Tek olan, tam bir benzeri bulunmayan varlıkları kar ş ılayan isimlerdir.   Yer adları (Samsun, Uluda ğ …)  Ki ş i adları (Ahmet, Mustafa…)  Ülke adları (Pakistan, Ş ili)  Kitap, dergi, gazete adları (Yaban, Tanin…)  Kurum adları (Marmara Üniversitesi, Kızılay)  Dil adları (Türkçe, İ ngilizce…)Türkçe  Din ve mezhep adları ( İ slamiyet, Ortodoks…)  Hayvanlara verilen adlar (Boncuk, Tekir…)

 a. Tekil İ sim: Sayıca tek bir varlı ğ ı kar ş ılayan isimlerdir: Kalem, silgi, ev…  b. Ço ğ ul İ sim: Sayıca birden çok varlı ğ ı kar ş ılayan isimlerdir. İ simlere (-ler, -lar) eki getirilerek yapılır: A ğ açlar, evler, kitaplar…  c. Topluluk İ smi: Ço ğ ul eki almadan birçok varlı ğ ı kar ş ılayan isimlerdir: Toplum, halk, millet, ordu, bölük, sürü…

 İ sim Çekim EkleriÇekim Ekleri  İ sim soylu sözcüklere gelerek onlara cümlede görev ve anlam kazandıran eklerdir. Sadece isimlerle ilgili olmayıp zamir, sıfat ve zarflarla da ilgili oldu ğ undan isim soylu sözcüklerin sonunda i ş ledik. Bu ekleri ş öyle gösterebiliriz.isim  1. Çokluk eki  2. Hal ekleriHal ekleri  3. E ş itlik eki  4. İ yelik eki  5. İ lgi eki

İ sim soylu sözcüklere gelerek onların yüklemle ya da di ğ er sözcüklerle ilgilerini sa ğ layan eklerdir. Bunları ş u ş ekilde inceleyebiliriz.  1. – i hal eki (yükleme hali)  “Ev – i gördüm.”  “Odun – u yardım.” cümlelerinde kullanılan eklerdir. Fiilin neyi etkiledi ğ ini gösterir. Fiile sorulan “kimi, neyi” sorularına cevap verir.  2. – e hal eki (yönelme hali)  “Eve gitti.” cümlesinde yer bildirir.  “Yaza gelecekler.” cümlesinde zaman bildirir; zarf yapar.  “Be ş bin liraya aldım.” cümlesinde miktar bildirerek zarf yapar.  “Ba ş ba ş a resim çektirmi ş ler.” cümlesinde durum bildirerek zarf yapmı ş.  Bu ek “ben” ve “sen” ş ahıs zamirlerine geldi ğ inde, zamirlerin yapısını de ğ i ş tirir ve onları “bana”, “sana” ş ekline çevirir.  Bu eki,  “Haberi duyunca ko ş a ko ş a olay yerine geldi.”  “Elindeki ta ş ları oraya buraya rastgele atıyordu.”  “Saat üçü be ş geçe istasyonda bulu ş aca ğ ız.” cümlelerinde altı çizili eklerle karı ş tırmayalım. “-e” hal eki fiillerin kök ya da gövdelerine eklenmez

 3. – de hal eki (bulunma hali)   “Evde bekliyor.” cümlesinde yer bildirir.  “Ayakta bekliyor.” cümlesinde durum bildirerek zarf yapmı ş.  “3 ′ te gelecek.” cümlesinde zaman bildirerek zarf yapmı ş.  “Onlar gözde insanlar.” cümlesinde eklendi ğ i sözcü ğ ün anlamını de ğ i ş tirmi ş ve sıfat yapmı ş. Elbette bu durumda yapım eki olmu ş.  “Buralarda saz boyunda otlar biter.” cümlesinde sıfat yapmı ş ancak yapım eki olmamı ş.   4. – den hali (çıkma durumu)   “Evden çıktı.” cümlesinde yer bildirmi ş.  “Ak ş amdan gidelim.” cümlesinde zaman bildirmi ş.  “Sıradan insanlardı onlar.” cümlesinde eklendi ğ i sözcü ğ ün anlamını de ğ i ş tirerek sıfat yapmı ş ve yapım eki olmu ş.  “Senden iyi arkada ş bulamam.” cümlesinde kar ş ıla ş tırma bildirmi ş.  “Sıkıntıdan tırnaklarını yerdi.” cümlesinde neden bildirmi ş.  “Her taraf ka ğ ıttan uçaklarla doluydu.” cümlesinde bir ş eyin neyden yapıldı ğ ını göstermi ş.  “Birden aya ğ a fırladı.” cümlesinde durum bildirmi ş. Bu tür örnekler ço ğ altılabilir. Önemli olan, eklerin cümle içindeki anlamını kavramaktır.   5. Yalın hâli: Bu hâl eksizdir.  ÖRN: Ahmet, ev…

 C. E Şİ TL İ K EK İ  İ sim soylu sözcüklere gelip onlara de ğ i ş ik anlamlar katan ve anlama ba ğ lı olarak onları sıfat, zarf yapan – ce, -ca (-çe, -ça) ekleridir.  Böyle çocukça davranmamalısın. (benzerlik)  Sınıfça geziye gittik. (topluluk)  Bence bu kazak daha güzel. (kanaat)  Çocu ğ u iyice dövmü ş ler. (peki ş tirme)  Onca i ş im arasında seni mi dü ş üneyim? (derecelendirme)

ISIM (AD) : Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır. Bunlar daima birbirlerini ça ğ rı ş tırır. Isimler 2 yönden incelenir: 1- Varlıklara Verili ş lerine Göre 2- Kar ş ıladı ğ ı Varlı ğ ın Sayısına Göre

 1 Nadir Engin Uzun (1998), Dilbilgisinin Temel Kavramları(Türkçe Üzerine Tartı ş malar), Ankara, s  2 Türkçe Dilbilgisi, Mehmet Hengirmen, 2005  3 =com_content&task=view&id=708&Itemid=27 =com_content&task=view&id=708&Itemid=