MUHAMMET ÜNSAL ÖĞR. NO:1090320137.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

Prof. Mehmet Zaman Saçlıoğlu
EMEL SAYIN Adı: Nuray Soyadı: AKMAN Numarası: 1178 Sınıfı: 7-G
SELİM İLERİ.
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
Jean-Christophe Grangé ( ? ).  15 Temmuz 1961’de Fransa’da dünyaya geldi.  Üniversite eğitiminin ardından serbest gazeteci olarak çeşitli haber.
Powerpoint Uygulaması
AHMET ÜNVER.
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
RONI MARGULIES. şair yazar tercüman azınlık İstanbullu savaş karşıtı gazeteci Sosyalist İktisat doktoru.
Hayatı Eserleri Ödülleri
 Sevinç Çokum 25 Ağustos 1943’te İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya geldi.  Üç kız evlada sahip olan ailenin en küçük çocuğudur.  Beşiktaş Büyük Esma Sultan.
Röportaj Pia Alara De Marchi 11-D.
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
Öykü ( Hikaye ).
MAVİSEL YENER.
SALAH BİRSEL
Henry James Hayatı Ve Eserleri
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
Çiğdem ODABAŞI.
ERTUĞRUL ÖZKÖK İzmir doğumlu olan Ertuğrul Özkök, yaklaşık 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapmış önemli bir gazeteci.
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
ASLI DER.
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
MÜGE İPLİKÇİ.
YURDUMUZUN TANINMIŞ MÜZİKÇİLERİ
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
PEYAMİ SAFA.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. Okullar arası Yıldız Erkekler Basketbol - Çeşme Birinciliği 2. Okullar arası Genç Kız Voleybol - Çeşme İkinciliği 3.
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
Sunu ve sunudaki bana ait olan fotoğrafların benden izinsiz kullanımı telif hakları gereğince yasaktır. © Fotoğraflar : Cem Yurtsev.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
YAVUZ BAHADIROĞLU (1945-….) Yazar, Tarihçi, Gazeteci, Radyo Programcısı.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
Kaybetsem de Vazgeçmem
NAMIK KEMAL.
Miyase Sertbarut 1963 yılında Ceyhan’da doğdu. Evin en küçük kızıydı. İlkokula bir köy okulunda başladı. Köpeği Karabaş’ı ve Pamuk’u hiç unutmadı. Ankara,
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
SANAT DALLARI.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
MÜZEYYEN SENAR Rugeyye Koca 11/F 2. HAYATI; Cumhuriyet tarihinin en eski sanatçısı ve en değerli sanatçısı olan Müzeyyen Senar 1918 yılında Bursa’da Dünya’ya.
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim alan Çınaroğlu, 1961 senesinde buradaki eğitimini tamamladıktan sonra grafiker olarak çalışmaya başladı
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
AHMET ÜNVER.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
 Ali'nin bir hafta önce işe başlaması, işine gitmesi için annesi tarafından uyandırılması.  Ali'nin annesi ile birlikte öz değerleri yaşaması.  Fabrika.
Sunum transkripti:

MUHAMMET ÜNSAL ÖĞR. NO:1090320137

AYŞE KULİN

HAYATI VE ESERLERİ

HAYATI Ayşe Kulin’in ailesi 1897’de Bosna’dan göçüp İstanbul’a yerleşir. Baba tarafı, Boşnakları bir bayrak altına toplayan Kulin Ban’dan gelen Ayşe Kulin, Çerkez asıllı annesi tarafından da Osmanlı’nın son Maliye Nazırı Reşat Bey’in torununun kızıdır.

1941 senesinde İstanbul Nişantaşı’nda dünyaya gelen Ayşe Kulin ailenin tek çocuğudur. Ayşe Kulin’in büyüdüğü yer ise Ankara’dır ve okula da burada başlamıştır. Ayşe Kulin Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirip, çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalışmıştır.

İki evlilik yapan Ayşe Kulin dört çocuk annesidir. Her iki evliliğini de bitirmek zorunda kalan Ayşe Kulin sıkıntılı dönemler geçirmiştir. 1977 yılında gazeteciliğe başlayan Ayşe Kulin öykülerden oluşan ilk kitabını(Güneşe Dön Yüzünü)1984 yılında yayınlar.

Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü,Kırık Bebek adı ile senaryolaştırdı ve bu sinema filmi 1986 yılının Kültür Bakanlığı ödülünü kazandı.

Aynı yıl sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği’nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödül’ünü kazanan yazar, 1996 yılında Münir Nurettin Selçuk’un yaşam öyküsünün anlatıldığı biyografik çalışması Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayımladı.

1996’da Foto Sabah Resimleri adlı öyküsüyle Haldun Taner Öykü Ödülü’nün sahibi olan Kulin,1997 ise aynı adı taşıyan kitabıyla Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazandı.

Kulin, okurlarının uyarısı üzerine "Füreya", "Sevdalinka" ve "Köprü" adlı kitaplarının TRT Radyo 1’de kendisinden izinsiz okunduğunu öğrenince kurumu toplam 163 bin 200 TL’lik maddi-manevi tazminat ödemeye mahkûm ettirdi.

1997'de yılında okuyucuyla buluşan Adı Aylin adlı biyografik romanı ile İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçilen Kulin, 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabını yayımladı. Geniş Zamanlar 2007 yılında Serdar Akar’ın yönetmenliğinde TV dizisi oldu.

1999'da yayımladığı Sevdalinka adlı romanı İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilen Kulin, 2000 yılında yine bir biyografik roman olan Füreyya’yı yayımladı.

Ayşe Kulin 2001 yılında yayımladığı Köprü isimli romanında Doğu illerimizde yaşanan dramın kökenleri ve Cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı.

2002 yılında Nefes Nefese isimli romanını yayımladı 2002 yılında Nefes Nefese isimli romanını yayımladı. İkinci dünya savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımda kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işlediği bu romanından sonra aynı yıl İçimde Kızıl Bir Gül Gibi’yi okurlarla buluşturan yazar, 2004’te Kardelenler ve Gece Sesleri isimli kitabını yayımlamıştır.

Yazmaya ortaokuldayken başlayan Ayşe Kulin yaşı icabı okuduğu Dickens ve Jane Austin romanları onda okuma, Nezihe Meriç’in öyküleri ise yazma tutkusunu geliştirdi.

Tam yirmi beş yıl, dosyalarıyla çeşitli yayınevlerinin kapısından dönen Ayşe Kulin umudunu yitirmedi.Kırılıp küseceğine maksadına odaklanıp, tekrar tekrar denerdi.

Ayşe Kulin bu kadar akıcı yazılar yazmasının sebebini ise iyi bir gözlemci olmaya, kitaplarında hayatı içtenlikle, hiç ukalalık etmeden, olduğu gibi yansıtmaya ve Türkçe’yi doğru kullanmaya bağlıyor.

Ayşe Kulin’in Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun, hayatını, yaptıklarını, başarılarını anlattığı ‘Köprü’ adlı romanı günümüzde diziye uyarlanmıştır.

Ayşe Kulin’in yazdığı hemen her kitapta tarihsel bilgilerin yanı sıra (Köprü’de ve Gece Sesleri’nde) illa ki aşk vardır. Yazar bunun bilinçli bir tercih olmadığını, aşkın hayatın içinde olduğunu söyler.

Ünlü yazar Ayşe Kulin yazamadığı tıkandığı zamanlar Ünlü yazar Ayşe Kulin yazamadığı tıkandığı zamanlar.Yazmayı hemen bıraktığını okunmak için bekleyen kitaplarından birini alıp okumaya başladığını söylüyor. Torunlarımı görebilmek için yurt dışına çıktığını müzelere, tiyatrolara, konserlere, sinemaya gittiğini belirtiyor.

Ortaokula başladığından beri hep yazar olmayı hayal eden yazar, yazmak benim için bir varoluş nedeni der. Yazarken mutlu, yazarken umutlu, yazarken var olduğu söyler.

12 yıl boyunca Resim Heykel Müzeleri Derneği’nin yönetim kurulunda üyelik yapan ünlü yazar Ayşe Kulin klasik müzik dinleyip, çağdaş resme meraklı olduğunu vurguluyor röportajlarında.

Tiyatroyu seven Ayşe Kulin iki yıldır ‘Afife Jale’ jürisinde olduğu için, İstanbul’da sahnelenen tüm oyunları izliyor. Çocukluğunda kuzeni Ferruh Başağa’dan, 80’li yıllarda ise Yusuf Taktak’tan resim dersleri alan yazar neticenin sıfır olduğunu belirtiyor.

Ayşe Kulin’in tercih ettiği kitaplar, her yıl İngiltere’de ödül alan kitapların yanı sıra yurt içinde Türk romancılarının yeni çıkan kitapları olarak belirtiyor.

Ayşe Kulin’e yöneltilen yaşam felsefesinin ne olduğunu sorusuna verdiği cevap;^^Yaşam, bir yaşam felsefesi cümlesine sığmayacak kadar karmaşık ve o kadar değişkendir ki…^^ olmuştur.

Yazmak isteyenlere, yazar adaylarına tavsiyeleri olan ünlü yazar öncelikle ^^yetenek ve çalışkan olmak^^ diyor. İyi birer gözlemci olmalarını, diğer sanat kollarıyla da yakından ilgilemelerini, çok okumalarını ve asla vazgeçmemelerini istiyor.

Ayşe Kulin, okurlarından korsan kitap almamalarını rica ediyor Ayşe Kulin, okurlarından korsan kitap almamalarını rica ediyor. Türk insanının, çağdaş bir toplumda yaşayabilmek için, kuralların dışında yaşamaktan yavaş yavaş vazgeçmesi gerektiğini. Kırmızı ışıkta durmaktan başlayaraktan, töre cinayeti işlememeye, korsan mal üretmemek ve satın almamaktan, kullandığı elektriğin ve suyun parasını ödemeye, vergi vermeye ve şimdi burada sayamayacağım kadar çok eyleme uzanan ince uzun bir yol olduğunu belirtiyor.