Toplumsal Duyarlılık Projesi “Eşik Altına Mesaj Gönderimi”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ
Advertisements

TÜRK HALKI, VEREMİ VE VEREMLE SAVAŞI DOĞRU BİLİYOR MU?
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
Zamanı Ölçme Yıl Ay Hafta Gün
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
Uygulamalı Örneklem Seçimi
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
ÖMER ÖZDEMİR NE DERSENİZ ÇARPIM TABLOSUNA BAKALIM MI.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
MÜRŞİT BEKTAŞ 1-A SINIFI
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
(TODUP Grup C-1) GRUP KAZASIZ BELASIZ.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
PROTOKOL.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
2/H Sınıfı Bilgi Yarışması
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
4 X x X X X
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine Başvuran Tip 2 Diyabet Hastalarının Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi Grup CANDYmizce Ahmet Faruk ORHAN.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
BİR ORGAN BİR HAYAT.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
“ÇOCUK-AİLE- D OKTOR İLİŞKİSİ” Ctrl+ Win GRUBU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ Ctrl+ Win GRUBU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplumsal Duyarlılık Projesi
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
Tuğçe ÖZTOP İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. sınıf
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?

14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanlık Öğrencilerinin Eğitim ve Mesleki Kariyer hakkındaki Görüş ve Tutumları Doç. Dr. Gür Akansel Kocaeli Üniversitesi.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
Diferansiyel Denklemler
Kocaeli Üniversitesi E3 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
Film Okuma.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
‘‘Görmemek insanı eşyadan ayırır, duymamak ise insanı insandan ayırır
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Grup ‘kan kardeşİm’ TODUP E1
Sunum transkripti:

Toplumsal Duyarlılık Projesi “Eşik Altına Mesaj Gönderimi” Ctrl+Win Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi “Eşik Altına Mesaj Gönderimi”

Bilinç nedir? Ön bilinç; Kişinin kendisine, yaşantılarına, çevresine, öteki kişilere, bir bütün olarak içinde yaşadığı dünyaya ilişkin farkındalığıdır. Ön bilinç; bilinçte olmayan ancak kapsamındakilerin istendiğinde bilince çağrılabileceği eşik bölgesi, bilincin farkında olmadığımız alanıdır.

Eşikaltı uyaranlar ön bilince hitap eder

Eşik altı uyaran nedir? Başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır. Normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Bilinçli dikkat tarafından fark edilmezler, ancak bu mesajların insanı etkiledikleri ileri sürülmektedir. Reklamcılık ve propaganda alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Amacımız Ön bilince mesaj gönderiminin mümkün olup olmadığı araştırmak.

Hipotez Anlamlı veya anlamsız herhangi bir mesaj, resim, ses; ön bilince eşik altı uyaranlar (subliminal mesajlar) kullanılarak yerleştirilebilir.

Yöntem İletilecek şekilsel mesajı kurguladık. Hedef grubumuzu Sağlık Yüksekokulu olarak belirledik. Seçtiğimiz bir sembolü dikkat çekmeyecek belirli yerlere yerleştirdik. Panoların köşeleri, el kurutma makinelerinin köşeleri gibi. Bir hafta süre ile sembol asılı kaldı. Çıkardıktan sonra 90 katılımcıya anket uyguladık.

Anket Anketimiz altı sorudan oluşmaktaydı. 1- Cinsiyet 2- Yaş 3- Katılımcının hangi bölümde okuduğu 4- O hafta içinde kaç gün devamsızlık yaptığı

6- Seçtikleri şekli daha önce görüp görmediklerini sorduk. 5- Katılımcılardan anketteki şekillerden hangisinin daha tanıdık geldiğini işaretlemelerini istedik. Şekilleri belirlerken; (2) geometrik özellikler taşıması (2) anlam yüklenebilen şekiller 6- Seçtikleri şekli daha önce görüp görmediklerini sorduk.

Bulgular CİNSİYET %69 kız (n 62) %31 erkek (n 28) BÖLÜM %45 ebelik (n 40) %23 hemşirelik (n 21) %32 sosyal hizmet uzmanlığı (n 29)

Şekillerin seçilme oranları YAŞ Anketi uyguladığımız 90 katılımcının yaş aralığı 18-25 olup, yaş ortalaması 20 idi. Şekillerin seçilme oranları Şekil 1 %31 (n 28) Şekil 2 %8 (n 7) Şekil 3 %54 (n 49) Şekil 4 %7 (n 6) Anlam yüklenebilen şekiller arasında sekil 3’ün seçilmesi oransal olarak belirgin yüksek saptandı (şekil 1 % 31 vs şekil 3 %54) %31 %54

Tartışma Eşik altı uyaranların günlük hayatta kullanımı Örneğin, Reklamlar! Satılmak istenen ürünün tüketicilerin ön bilincine yerleştirildiği öne sürülüyor. Örneğin, James Vicary adlı reklamcılık uzmanı bir deneyde, film perdede oynarken saliselik görüntüler halinde “patlamış mısır ye” ve “kola iç” sloganlarını ekledi. Eşik altına hitap eden bu sloganlar neticesinde kola satışlarının %18.1, patlamış mısır satışlarının ise %57.7 arttığını gördü.

Sonuç Ön bilince eşik altı uyaranlar kullanılarak mesaj gönderilmesi mümkündür. Bu mesajlar günlük yaşantımızı ve seçimlerimizi etkilemektedir.

Grup üyeleri Ömer Erdem Şevik Danışman Selin Çakıcı Elif Ece Gülberk Duygu Küçükmeriç Çağla Ersoy Beyza Kaya Yasemin Sert Özlem Kocaman Oğuzhan Aslan Uğur Mısırlıoğlu Mehmet Akbalık Danışman Doç.Dr.F.M. Çizmecioğlu Çocuk sağlığı ve Hast AD Teşekkür Prof. Dr. Süreyya Karaöz Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Doç.Dr.A.Özlem Polat Psikiyatri AD