TÜRKÇE’NİN KULLANIMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
TÜRKÇEYE SAHİP OL!.
TÜRKÇE’Yİ GENÇLER ????????? ALGILAYABİLİYOR MU ? Aslı DİNÇMAN
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Başkalarını affettiğimizde
EDATLAR.
TÜRKÇE-2.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
Hazırlayan:TURHAN BAYTAM
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
İSİM GRUBU.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Türkçesi Yok mu? Vatandaş Türk Osman Bey, sabah 7.00'de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı. Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
YOZLAŞAN TÜRKÇE !!!.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Abdulkadir KARADENİZ Avantaj ve Dezavantajları Girdi-İşlem-Çıktı Prensibi Donanım – Yazılım Kavramları Abdulkadir KARADENİZ.
Öğrenmeye Hazır Bulunuşluluk
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
YAPI BİLGİSİ.
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
Yazım Yanlışı Ve Noktalama İşaretleri
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ 2014 MEZUNİYET PROGRAMI
GÜZEL DİLİMİZ TÜRKÇE aslı dinçman. GÜZEL DİLİMİZ TÜRKÇE aslı dinçman.
FÜRUZAN FATMA UZUN REHBER ÖĞRETMEN. BİRİNCİ DÖNEM Birinci gün: 26 KASIM ÇARŞAMBA İkinci gün: 27 KASIM PERŞEMBE.
SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:
TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA
Bu çalışma ilköğretimin
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ***** Prof.Dr. Mustafa Ergün
Dosya, Klasör ve Sürücüler
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Dosya, Klasör ve Sürücüler
4/26/2017 Sakarya Üniversitesi Psikolojiye Giriş PSİKOLOJİYE GİRİŞ 1.
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
Wordnet ve Bilgisayar Ağ Terimleri Sözlüğünün Oluşturulması
KESİR GÖSTERİMLERİ Kesirlerin somut modellerle gösteriminde dört değişik yol vardır. Bunlar, bölge, çizgi, küme ve alan gösterimleridir. BÖLGE MODELİ.
Hazırlayan: Görkem Akalın Sınıf ve numarası: 7-C 359.
SAYGI.
 Internet’e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun internet adresi, o kuruluşun ait olduğu guruba göre ilgili kısaltmalar içerir.
TÜRK OSMAN BEYİN BİR GÜNÜ. Osman Bey, sabah saat 7.00 de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı. Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını.
Kelime Türleri.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
ADLAR (İSİMLER).
E ĞITIMDE P ROGRAM G ELIŞTIRME T EMEL K AVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Yabancı Dil Alanlarında Eğitim Almak Mümkündür. Öğrencileri ilgi, yetenek ve başarılarına göre yükseköğretim programlarına.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
DESTEK EĞİTİM ODASI UYGULAMA KILAVUZU
ADLAR (İSİMLER).
2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
TÜRKÇE-1.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Sözcük (Kelime) Bilgisi
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
Yabancı Para İşlemleri Genel Çerçeve
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
Türk «Dilinde» Bozulma ve Dilde Yozlaşma
MALAZGİRT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
“Saygı” bir şeye, bir kimseye karşı çekinme ile birlikte duyulan sevgi, değer duygusu anlamına gelmektedir. Saygı bir değer olarak insan ilişkilerinin.
Sunum transkripti:

TÜRKÇE’NİN KULLANIMI

Türkçeyi kullanmak her zaman iyi,fakat güzel Türkçemiz -Otobüs> Çok oturgaçlı götürgeç! gibi karşılıklarla anılır oldu..Oysa böyle mi?Türkçe gerçekten dilimize giren kelimelere karşılık bulamıyor mu? Yoksa buluyor da biz mi kullanmıyoruz? . . .

maç : İngilizce match sözü, “akran, denk; uygun çift; müsabaka, karşılaşma” gibi anlamlar taşımaktadır. Dilimizde ise spor terimi olarak sonuncu anlamıyla kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu sözün karşılığı Türkçede zaten vardır: >Karşılaşma

-mouse : İngilizce mouse sözü “fare” anlamına gelmektedir -mouse : İngilizce mouse sözü “fare” anlamına gelmektedir. Bilgisayar alanında çok sık kullanılan bu söz için fare karşılığı tutunmuş ve yaygınlaşmıştır. Yani Türkçesi: >Fare

illüzyon : Fransızca illüzyon (illusion) sözü, “Yanlış algılama ve duyu yanılması.” anlamına gelmektedir.  Bu kavram dilimizde önceden galatıhis sözüyle karşılanmaktaydı. “Var olan nesne veya canlıyı yanlış veya değişik olarak algılama.” demektir. Türkçesi: >yanılsama

dijital : Fransızca dijital (digital) sözü “on esaslı numara sistemine ait” temel anlamına gelmektedir. Sözün bu anlamı için dilimizde: >Sayısal karşılığı bulunmaktadır ..

-no-frost : İngilizce no (hayır, yok, değil) ve frost (donma, buz tutma, ayaz) sözlerinden oluşan bu kelime için önerilen karşılık: >Karlanmaz.

>Zekâ düzeyi (kısaltması: ZD) IQ : İngilizce Intelligence Quotient sözlerinin kısaltılması olan ve “zekâ bölümü, ölçülmüş zekâ derecesini gösteren rakam” anlamında kullanılan IQ için, Bu kelime için: >Zekâ düzeyi (kısaltması: ZD) karşılığı benimsenmiştir …

jet-ski : İngilizceden dilimize geçen bu kelime “Su üzerinde gidebilen altı kızak şeklinde araç ve bu araçla yapılan spor.” anlamına gelmektedir. Türkçemizde bu söz için: >Su kızağı karşılığını kullanılabilir..

prefabrik : Fransızca prefabrik (préfabriqué) sözü, “Parçaları önceden hazırlanıp, konulacağı yerde bir bütün oluşturan.” anlamına gelmektedir. Dilimizdeki: >Kurma sözü bunun için güzel bir karşılıktır.

duayen : Fransızca kökenli bu söz, "en yaşlı, en kıdemli; dekan; baş papaz" gibi anlamlar taşımaktadır. Dilimizde daha çok birinci anlamıyla, " Bir meslekte yaşça, kıdemce ileride ve yetenek bakımından üstün niteliğe sahip olan kimse." biçiminde kullanılmaktadır. Bu anlam için TDK tarafından: >Aksakal karşılığı önerilmektedir

Var olan Türkçe karşılıkları kullanmıyoruz.Sonra da: “sabah saat 7.00'de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı. Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını çıkarıp Adidas terliklerini giydi. . Citizen kol saatine baktı. Aile fertlerine 'çav' deyip Hyundai otomobiline bindi. Akşamüzeri iş çıkışı Image Bar'a uğrayıp JB'sini yudumladı, sonra köşedeki Shopping Center'a uğradı. Eşinin sipariş ettiği Persil Supra deterjan, Ace çamaşır suyu, Palmolive şampuan, Gala tuvalet kağıdı, Sprite gazoz ve Johnson kolonyayı alarak kasaya yanaştı. Bonus kartıyla ödemeyi yaptı….” diye Osman beyi ayıplıyoruz,içinde bulunduğumuz durumu unutarak…

“Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” K.Atatürk